Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 10 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Изпълнения на камерни състави.

от 2.00 до 3.00 часа
Избрано от Аларма

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Екзтотична музика от островите Зелени нос. Сред изпълнителите – Мирока Парис, формация „Компас”, Лура, Лусибела и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на хор и оркестър към ансамбъл „Тракия“ и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Врабчето Джиф“, по Йордан Радичков

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Котофей – войвода“, руска народна приказка

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: в деня на Свети Харалампий или Чуминден за битката с болестите и епидемиите – с отец Теодосий от православния храм „Свети Харалампий“ в Пловдив.
• Пчелите и краят на човешката цивилизация или ситуация, закони и прогнози в Деня на пчеларя по време на пандемия – с участието на: Михаил Михайлов, председател на Съюза на пчеларите, Димо Димов от сдружение „Екологично пчеларство“ и Сергей Петров, учен и бизнесмен, един от създателите на „умен кошер“.
• Главен герой: Красимир Мартинов – журналист и главен редактор на радио „България“ в навечерието на една годишнина и с равносметка за радиожурналистиката с днешна дата.
• Минути на редактора: Първото Народно събрание в освободена България и Търновската конституция – интервю с историка и политик проф. Веселин Методиев.
• На какъв етап е проектът за изграждането на нова национална многопрофилна детска болница и как изглежда детското здравеопазване у нас?
Темата е с участието на: арх. Петкана Бакалова, от инициативата за „Истинска детска болница“, инж. Иван Алексиев, изпълнителен директор на Здравна инвестиционна компания за детска болница ЕАД, проф. Добрин Константинов, детски онкохематолог и председател на съвета на директорите на Здравна инвестиционна компания за детска болница ЕАД и проф. Иван Литвиненко, педиатър, детски невролог, началник на клиниката по неврология в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „проф. д-р Иван Митев“

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Цветелина Чендова с нови песни и нови идеи за срещи с публиката в настоящите условия;
• DARA – „студена като лед“ в нов сингъл, за който ще работят екипи в 30 държави;
• Вече порасналата Лидия Ганева представя дебютната си авторска песен „After the movie“;
• Мултиталантливата SIA (Сиа Фърлър) с нов албум и режисьорски дебют, номиниран за две награди „Златен глобус“;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• In Memoriam: Спомен за големия европейски интелектуалец Жан Клод Кариер. Припомняме си разговора с френския филмов сценарист, драматург и писател по време на гостуването му на 18-ото издание на кинофорума „Отворен клас“ в Народния театър „Иван Вазов“ през 2010 година.
• Link of Art: серия от виртуални дискусии с художници от различните визуални изкуства. Разговор със създателя на проекта - изкуствоведа Бояна Джикова от столичната галерия „Плюс 359“.
• 100 години Варненски театър: Актьорът Стоян Радев.
• Китайската нова година по време на пандемия. Как китайците ще посрещнат най-големия си празник в условията на вирусната криза? Включване от Пекин на Диана Иванова от Българската редакция на Радио Китай за чужбина.
• „Диалог – графика от Централна и Източна Европа“ с участието на български художници в Музея на графиката в китайския град Шенджен. Разговор с кураторите на гостуващата експозиция Елица Терзиева и художника Велико Маринчевски.
• Изложба „Пейзажи от Вселената“ на Васил Попов в галерия „Стубел“. Недовършеното творчество на художника представя Филип Зидаров, куратор на експозицията.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
„Нацисти в Тибет“ – изследване на Петер Майер. И до ден днешен експедицията, поръчана от Хайнрих Химлер, е забулена в мистерии. Документалният прочит на автора опитва да разграничи истината от спекулациите и да разкрие причините и последствията от това начинание. Разговор с издателя Любен Козарев.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Поредица „Жените композиторки“: Франческа Качини

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
На 10 февруари 1879 г. е открито първото Народно събрание след Освобождението на България във Велико Търново. Много се говори за една от най-демократичните конституции, които България получава при работата на това събрание, но някак се забравя, че никому и на ум не е идвало тогава да се включат и жените в правото да избират и да бъдат избирани в политическите органи на управление. И в света е било така.
Историята не е само кой цар или крал кого е победил в битка, или как е разширил или загубил територия. Историята е и затова как на практика се е променял животът на огромни маси хора.
Любен Каравелов например си е избрал жена не по любов, а защото се сприятелил със сърбин  и поискали да се сродят, без дори да знаят сестра ли, братовчедка ли ще предложи другият, и без да е виждал обекта.
За твърде различното положение на жените от това на мъжете преди по малко от век и в годините преди това, за начина на сключване на брак и какви роли са имали двата пола в семейството е разговора с доц. Красимира Даскалова от СУ, с проф. Николай Аретов, и с поета и драматурга Стефан Иванов, написал пиеса по две емблематични книги по повдигнатия въпрос.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Минералните води на България – 2
„Жива вода“ е термин, навлязъл в езика от приказките и фолклора. Смята се, че има чудодейни свойства. Често се охранява от зли духове и героят трябва да мине през много препятствия, за да се сдобие с нея. Друго тълкувание – това е вода от планински ручеи или други естествени водоеми, които са в непрекъснато движение.
Един балканджия, д-р Нешо Нешев от Троян, преоткрива нейната целебна сила. В съчетание с масаж, диета и силно биополе се възстановява кисело алкалното равновесие на организма. Към това се прибавя и лечебното действие на народните песни и хора.
Научният сътрудник Галин Георгиев от Етнографския институт при БАН припомня за изследванията на големия етнолог проф. Димитър Маринов в книгата му „Народна вяра“.

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Новоиздаден сборен диск на мецосопранът Чечилия Бартоли наречен „Кралица на барока“ и събрал нейни записи от различни периоди на творческата й биография с различни състави и диригенти. Най-старият е от 1991 г.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Традиционна музика, етноджаз и уърлд от Югоизточна Африка – Кения, Замбия, Зимбабве, Мозамбик и ЮАР. Сред изпълнителите: вокална група „Замбези“, „Бхунду бойс“, ветеранът Луис Мхланга, джазменът Неко Новелас, „Африка Мамас“, дамският квинтет „Нобунту“ и мъжкият „Блек Умфолоси“. Както и два чудесни хора с прекрасно многогласие, визитка за този район на Черния континент: легендарният мъжки „Лейдисмит Блек Мамбазо“ и по-новият „Совето Госпъл хор“ (и той вече с награди „Грами” за уърлд).

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
• За рисковете на композитора, кой се страхува от мелодията и други творчески аспекти: Александра Карастоянова-Херментин, специален гост на Контемпо.
• „Април в Париж“ – прочутата тема на Върнон Дюк (Владимир Дукелски) в N брой варианти, кода на разговора с Александра Карастоянова-Херментин.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Дневникът на Ане Франк“ от Ане Франк – 25 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• „Новият Атанор: начала във философската фантастика“ и фантастичният часослов „Зима: Вещици, комети“ на Боян Манчев – разговор с автора за „фантастичната потенция на науката“, за „въобразяването на друга природа“ и „непонятния тъмен двойник на света“.
• Социална стълбица: разговор с Андреас Либератос, професор по съвременна балканска история в Университета за политически и социални науки Пантион в Атина и Института за средиземноморски изследвания в Ретимно, остров Крит, относно протестите на студенти и преподаватели в Гърция срещу намерението на консервативното правителство на Мицотакис да въведе „специални полицейски части“ в гръцките университети и така да наруши автономията им.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
Избрано от сезон 2019/2020 година:
• 95 години Академичен мъжки хор „Гусла“ – разговор с диригента акад. Валентин Бобевски и документални записи от юбилейния концерт на 21 януари 2020 година в зала „България“.
• Акцент от X Международен фестивал на мъжките хорове „Свети Иван Рилски“ в град Дупница’ 2019: интервю с оперния певец Петър Петров, солист на Академичния мъжки хор „Гусла“ и на мъжкия камерен хор „България“.
• Избрани песнопения от програмата на Синодалния хор на Московската патриаршия, изнесена на XVI Международен фестивал на православната музика „Св. Богородица - Достойно есть“ в Поморие’ 2019 под диригентството на Алексей Пузаков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 30 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 17 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторниците (16, 23 и 30) са с финалните три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел..

публикувано на 29.07.24 в 08:30

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35