Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сава Димитров-внук – наследник и продължител на утвърдени традиции

Снимка: Здравко Петров

В петъчната вечер на 12 февруари 2021 г. от 23 часа, предаването „Български изпълнители“ на програма „Христо Ботев“ ще срещне слушателите с един изключително активен в своята творческа дейност български музикант. Това е кларинетистът и настоящ ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ проф. д-р Сава Димитров.

Роден в София, той е потомък трето поколение на една от най-уважаваните музикантски фамилии в областта на изпълнителското изкуство. Баща му – кларинетистът проф. Димитър Димитров е преподавател по кларинет и е бил солист на всички водещи български оркестри. Неговият дядо и съименник проф. Сава Димитров е основоположник на професионалната музикална кларинетна школа в България, въвежда съвременната система „Бьом“ при конструирането на кларинета и е първи изпълнител на първия български инструментален концерт за кларинет, написан от композитора Георги Костов. Всичко това предопределя житейския и творчески музикален път на младия Сава Димитров, но не и първоначалния избор на музикален инструмент.

„Изборът да свиря на кларинет беше изцяло мой“ – споделя Сава Димитров, който започва да свири най-напред на виолончело, но, запленен от красивия звук на кларинета, който слуша постоянно в своя дом, още като ученик той решава да тръгне по пътя на баща си и на своя дядо. Именно те са и неговите основни учители в музикалното училище и музикалната академия, заедно с изтъкнатия български кларинетист проф. Петко Радев, а след завършване на висшето си образование Сава Димитров специализира и в Париж.

В своята дейност като концертиращ артист, Сава Димитров участва като първи кларинетист в много състави, с които гастролира във Франция, Италия, Германия, Швейцария, Холандия, Испания, Португалия, Гърция и др. Създава кларинетен квартет, с който изнася концерти в България и Германия. Солист е на Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на Българското национално радио, камерен ансамбъл „Софийски солисти“, оркестър „Симфониета“ към БНР, ансамбъл „Оркестрал“ и др.

Има самостоятелни рецитали в София и страната, Австрия, Словакия и др. Има записи като солист и с камерни формации в БНТ и БНР. Репертоарът му включва произведения от всички стилове и епохи, в които се създава музика за кларинет. Автор е на книгите „Българската кларинетна школа“ (2007) и „Пътят на кларинетиста“ (2011). Съставя и издава три сборника (2012, 2013 и 2016 г.) с избрани и анализирани етюди за кларинет, написани от неговия дядо проф. Сава Димитров. Член е на жури на наши и международни конкурси и е основател на международен кларинетен конкурс на името на своя дядо. От есента на 2020 г. е ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където преподава кларинет, както и Методика на обучението по дървени духови инструменти.

„Има едно ниво, от което само националната идентичност, съотнесена към музиката, прави различно отношението към нея, докато всъщност музиката е една и съща. Тя трябва да въплъщава чувства и чрез нея да предаваш тези чувства на публиката, на слушателите.“
Тези и още свои мисли споделя проф. Сава Димитров със слушателите на предаването „Български изпълнители“ в петъчната вечер от 23 часа. Ще звучат и негови майсторски интерпретации на музика от Франтишек Крамарж, Карл Мария фон Вебер, Камий Сен-Санс, Франсис Пуленк, Белла Ковач, Херберт Бауман и Ангел Котев. Удоволствието за ценители е гарантирано!

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов детски мюзикъл „Зайченцето бяло“

На сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски“ на 5 и 10 декември от 11 часа ще оживее детският мюзикъл „Зайченцето бяло“ по музика на Румен Бояджиев-син и текст на Венелин Методиев, вдъхновен от едноименната песен на Леда Милева и Петър Ступел. „Нашата идея беше да направим серия от приказки, свързани с музикално-сценичния живот. Обърнахме..

публикувано на 02.12.21 в 12:05

Григор Паликаров – многостранен талант

В „Студио „Музика“ гостува Григор Паликаров – диригент, пианист и композитор, концертирал в почти цял свят: Европа, Азия, САЩ и Латинска Америка, на 30 ноември. Носител е на наградата „Златно перо“ през 2009 г., „Емил Чакъров“ – 2019, „Кристална лира“ през 2002, 2012 и 2017, както и „Златна лира“ за изключителен принос към българското музикално..

публикувано на 30.11.21 в 08:40

Програмата на еврокласик ноктюрно от 1 до 15 декември 2021

1 декември 3.00 часа – Жорж Орик (1899-1983), Трио за обой, кларинет и фагот. Изпълнява ансамбъл Мидвест (Дания). 3.14 часа – Бенджамин Бритън (1913-1976), Пан из „Шест метаморфози по Овидий“, оп. 49. Изпълнява Петер Кирщайн (обой). 3.16 часа – Ребека Кларк (1886-1979), Думка - дуо кончертанте за цигулка, виола и пиано. Изпълнява ансамбъл Мидвест..

публикувано на 30.11.21 в 08:15
Йонас Кауфман ролята на Радамес

„Аида“ със Сондра Радвановски и Йонас Кауфман от Париж

150-годишнината от първата премиера на операта „Аида“ от Верди трябваше да бъде увенчана с продукция на Парижката опера с Йонас Кауфман, Сондра Радвановски и Елина Гаранча (за първи път в ролята на Амнерис). Това трябваше да е и гвоздеят на сезон 2020/2021 година в Европа, според намеренията на новото ръководство на операта. Covid ситуацията обаче..

публикувано на 27.11.21 в 09:15
Сцена от 4 дейстие, 2 картина от операта „Аида“ на Джузепе Верди, в Palais Garnier, Париж, 1880 г.

„Аида” от Джузепе Верди, опера в четири действия

Либрето: Антонио Гисланцони Премиера: 24 декември 1871 година в Кайро Действащи лица: • Фараонът на Египет (бас) • Амнерис – негова дъщеря (мецосопрано) • Аида – етиопска принцеса, робиня (сопрано) • Радамес – египетски военачалник (тенор) • Рамфис – върховен жрец (бас) • Амонасро – цар на Етиопия (баритон) Действието се развива в Мемфис..

публикувано на 26.11.21 в 09:25
Подкасти от БНР