Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът чества Международния ден на скаутите

Снимка: Организация на българските скаути

На 15 февруари всяка година се чества Международният ден на скаутите. “Скаут“ в превод означава “разузнавач“, а основите на организацията са поставени през 1907 г. от Сър Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауъл в Англия.

Движение има милиони членове, деца и юноши в многобройни клубове и организации по света, включително и в България.

Какво е да си скаут в ХХI век в България разказва в “Нашият ден“ Слав Гиндянов, председател на организацията на българските скаути.

Четири години след поставяне на началото в Англия в България се посяват първите семена на скаутството. За съжаление след това започва Балканската война, Междусъюзническата, идва и Първата световна война и самото скаутство, като организирано движение, започва през 1921 г. у нас.

Още през 1911 г. ген. Никола Жеков, командир на Първи пехотен полк, се опитва да започне скаутското движение, но следват войните и опитът не успява. След това през 1921 г. във Варна, под ръководството на Майкъл Уелс, който е англичанин на руска служба, се създават първите скаутски отряди. Впоследствие скаутството се разпространява в София, Самоков и много бързо из цялата страна."

Движението никога не е имало военна цел. По-скоро задачата от самото му създаване в Англия е била да дава на деца и младежи най-различни умения за оцеляване и справяне с природата.“

Популярността

“Активните членове на скаутството са повече от 50 млн. в световен мащаб. Мисля, че само четири държави в света останаха без скаутско движение. Прави го популярно това, че то дава на младежите ценностна система, различни умения, които са за цял живот. Днес това са т.нар. “меки умения“, но всъщност това са едни универсални умения, които помагат на младите хора да се развиват.“

Ценностите

“Мотото на всички скаути по света е: “Създаваме по-добър свят“. Стремим се, посредством една ценностна система, която предаваме на децата, да правим добро и да развиваме техните умения да бъдат активни граждани в своите общности, на своите държави и на целия свят.“

В условия на пандемия и дигиталност

“В настоящия момент е изключително трудно да си скаут. Не само у нас, а където и да е по света заради пандемията. Това дава сериозно отражение върху нашата дейност. Определено има много желаещи, що се отнася до децата и младежите. Най-големият ни проблем е липсата на доброволци, тъй като организацията е изцяло доброволческа.“

Повече можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов конкурс на "Фолклорен извор": "Старите песни на нов глас"

От 1 до 4 август 2024 г. в с. Царевец, община Свищов, ще се провежда Дванадесетият Международен Фолклорен фестивал "Фолклорен извор". За първи път в рамките на фестивала ще се проведе и певческият конкурс "Старите песни на нов глас", организиран в партньорство между БНТ, БНР, сдружение "Фолклорен извор" и "Българско многогласие". Над 4000..

обновено на 02.08.24 в 11:11

Отбелязваме 121 години от Илинденско-Преображенското въстание

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов – на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк, заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви. Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна и Илко. На днешния ден..

обновено на 02.08.24 в 09:33

Театър "Феникс", където различията изчезват

В ефира на предаването "Нашият ден" гостува Пламена Янкова , ръководител на театрална формация "Феникс". Тя разказа за прераждането на формацията и за това как младежи с и без увреждания преодоляват границите помежду си чрез театралното изкуство. Изкуство срещу дискриминацията на хора с умствени затруднения Деца със СОП, или как да..

обновено на 01.08.24 в 11:12

Любовта в действие: Спомен за отец Димитър Вукадинов

Днес често говорим за любовта – споделяме крилати фрази в социалното пространство за това как тя е в основата на всичко, как ще ни спаси, укоряваме се един друг за липсата ѝ, четем истории, в които тя е главната героиня. Но има хора, които проповядват любов не с думите си, а с поведението си. Един такъв човек е бил обичаният столичен свещеник..

публикувано на 01.08.24 в 09:56
Д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър

Д-р Цветеслава Гълъбова: В топлите дни има обостряне на психозите

В ефира на предаването Lege Artis д-р Цветеслава Гълъбова обясни, че по статистика в топлите дни и месеци се наблюдава обостряне на психозите и отключване на нови психози. Докато депресиите не са толкова чести, маниите и обострянията на шизофренните психози са разпространени. "Науката все още няма обяснение защо това е така", казва тя.  Според д-р..

обновено на 31.07.24 в 14:45