Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Иван Бакалов: Има каста на държавните служители

Всички онези по държавни и общински служби се държат така, като че ние сме рая, която трябва да бият през пръстите

| обновено на 18.02.21 в 10:47
Иван Бакалов
Снимка: БГНЕС

Нещо се случва в България, което засега минава незабелязаноБългарите се разделят на нещо като нови класи – държавни служители и всички останали работещи. Държавният служител в сегашната епидемия почти не работи, най-много 2-3 дни от седмицата ходи до службата си, взима пълна заплата плюс помощи и ДМС (допълнително материално стимулиране), които администрацията на Бойко Борисов щедро раздава предизборно. Администрацията и техните семейства могат да решат изборите. Но не това е най-важното. Те се оформят като някаква каста, която си брани интереса, добре им е в тези епидемични мерки. /.../ В страната се очертава партия на администрацията, която и без друго е калинкизирана, и най-дребното назначение в малък град става с политическа протекция от местните хора на ГЕРБ. – споделя журналистът Иван Бакалов в профила си във Фейсбук.

Разделението, което ще определи следващите години от общия ни живот – за границите на различните обществени територии и за новите класи, които ги населяват. Това коментира в "Нашият ден" журналистът Иван Бакалов:

"Когато се говори за държавните служители и всички останали работещи, става дума по-скоро за каста, а не чак за класа. В държава със слаба икономика като българската много голям процент от населението емигрира да търси работа в чужбина, това е процес, който продължава много години и не е спирал и сега. Какви и успехи да тръбим, че имаме в икономиката, хората заминават да търсят работа в чужбина. 

Така се оказва, че държавата е един от най-големите работодатели все още. Особено в малки населени райони се оказва, че няма нито един бизнес. В тия райони най-големият работодател е държавата и за всяка длъжност се получава така, че трябва партийно назначение. Дори за дребна служба в общината или директор на училище става дума за назначение с протекция на управляващата партия. Даже ги приемат като едно време в БКП, сега същото се случва с ГЕРБ. Това е някакво наследство от социализма, когато на хората им липсваше всякаква инициатива и чакаха някой от върха да им решава проблемите. Атавизми от едно време. В тези очаквания се вписва Борисов като човекът, който ще ни оправи. Обаче резултатът не е висок, не е добър хич."

Изборите и отчаянието на избирателя

"Тъй като партията е държава, може да се очаква, че ГЕРБ ще се бори за своите 1 млн. гласове. Избирателят се мотивира от държавната си работа – от това, че изхранва семейството благодарение на партията и държавата, това е. И досега ГЕРБ е управлявал в коалиция – не им стигат избирателите. Логично е пак да се очаква някаква коалиция – зависи кой ще надделее. Но пък има и хора свободни, които гласуват по сърце."

Иван Бакалов цитира Георги Чапкънов, че "живеем в прекрасна страна и в отвратителна държава" и коментира: "Държавата я правим отвратителна ние, всички онези по държавни и общински служби се държат така, като че ние сме рая, която трябва да бият през пръстите – ето това е най-големият проблем."

Чуйте повече в звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Зиновиев

Владимир Зиновиев: Енергетиката ще има тотално различна форма и архитектура

В състояние ли e  България да извърви трудния път за сигурност и устойчиво енергийно развитие? Ако оставим настрана темата за социалната справедливост, то по отношение на политическата справедливост сме на прав път? "Има съществено несъответствие до разбирането на засегнатите социални групи от населението и по отношение на управлението на..

публикувано на 26.05.22 в 15:05
Владислав Панев

Владислав Панев: Енергетиката ще претърпи тотално преосмисляне

Какво се случва с енергетиката в държава, която спестява пари на ТЕЦ-овете си, или какво е бъдещето на енергетиката от миналото? Защо има енергийна трансформация ? “Ясно е, че и в България, и в ЕС тя настъпва първоначално вследствие на идеята за Европейския зелен пакт, целите, които то си поставя до 2050 г., а от друга страна, на..

публикувано на 26.05.22 в 13:10

Как фондация от Добрич създаде работа за хора с интелектуални затруднения

В последно време сме свидетели на това как държавата постепенно се оттегля от подкрепата – такава, каквато я даваше до момента – за украинците, избягали от войната у нас. Многото доброволчески организации обаче, които се ангажираха с помощ за тези хора, продължават своята работа. Така беше и по време на Covid кризата. Така, за съжаление,..

публикувано на 26.05.22 в 11:18
Стефан Георгиев

Стефан Георгиев: Има разделения, които пораждат ниско доверие

“Социалните мрежи, троловете, пропагандата и тролските ферми със сигурност са неща, които съществуват, но те влияят в едни или други социално-икономически условия. Те не са се появили отникъде и инсталирани в нашето общество“, казва в “Нашият ден“ социологът Стефан Георгиев : “ Има разделения, които са отвъд пропагандата, която битува в..

обновено на 26.05.22 в 10:09

Малко читалище оцелява като туристическа дестинация – как?

От "живите библиотеки“ до живото наследство от бабини времена – как читалището в едно малко градче поддържа интереса към културните традиции от региона ? Читалището в град Момин проход отдавна си е спечелило авторитета на една от най-дейните културни институции в община Костенец. Членовете на екипа му предпочитат да търсят решения за..

обновено на 26.05.22 в 08:00