Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иван Бакалов: Има каста на държавните служители

Всички онези по държавни и общински служби се държат така, като че ние сме рая, която трябва да бият през пръстите

| обновено на 18.02.21 в 10:47
Иван Бакалов
Снимка: БГНЕС

Нещо се случва в България, което засега минава незабелязаноБългарите се разделят на нещо като нови класи – държавни служители и всички останали работещи. Държавният служител в сегашната епидемия почти не работи, най-много 2-3 дни от седмицата ходи до службата си, взима пълна заплата плюс помощи и ДМС (допълнително материално стимулиране), които администрацията на Бойко Борисов щедро раздава предизборно. Администрацията и техните семейства могат да решат изборите. Но не това е най-важното. Те се оформят като някаква каста, която си брани интереса, добре им е в тези епидемични мерки. /.../ В страната се очертава партия на администрацията, която и без друго е калинкизирана, и най-дребното назначение в малък град става с политическа протекция от местните хора на ГЕРБ. – споделя журналистът Иван Бакалов в профила си във Фейсбук.

Разделението, което ще определи следващите години от общия ни живот – за границите на различните обществени територии и за новите класи, които ги населяват. Това коментира в "Нашият ден" журналистът Иван Бакалов:

"Когато се говори за държавните служители и всички останали работещи, става дума по-скоро за каста, а не чак за класа. В държава със слаба икономика като българската много голям процент от населението емигрира да търси работа в чужбина, това е процес, който продължава много години и не е спирал и сега. Какви и успехи да тръбим, че имаме в икономиката, хората заминават да търсят работа в чужбина. 

Така се оказва, че държавата е един от най-големите работодатели все още. Особено в малки населени райони се оказва, че няма нито един бизнес. В тия райони най-големият работодател е държавата и за всяка длъжност се получава така, че трябва партийно назначение. Дори за дребна служба в общината или директор на училище става дума за назначение с протекция на управляващата партия. Даже ги приемат като едно време в БКП, сега същото се случва с ГЕРБ. Това е някакво наследство от социализма, когато на хората им липсваше всякаква инициатива и чакаха някой от върха да им решава проблемите. Атавизми от едно време. В тези очаквания се вписва Борисов като човекът, който ще ни оправи. Обаче резултатът не е висок, не е добър хич."

Изборите и отчаянието на избирателя

"Тъй като партията е държава, може да се очаква, че ГЕРБ ще се бори за своите 1 млн. гласове. Избирателят се мотивира от държавната си работа – от това, че изхранва семейството благодарение на партията и държавата, това е. И досега ГЕРБ е управлявал в коалиция – не им стигат избирателите. Логично е пак да се очаква някаква коалиция – зависи кой ще надделее. Но пък има и хора свободни, които гласуват по сърце."

Иван Бакалов цитира Георги Чапкънов, че "живеем в прекрасна страна и в отвратителна държава" и коментира: "Държавата я правим отвратителна ние, всички онези по държавни и общински служби се държат така, като че ние сме рая, която трябва да бият през пръстите – ето това е най-големият проблем."

Чуйте повече в звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деси и Йоана Алексиеви

Родна майка на 5 (словом пет!!!!!) деца, културен предприемач, създател на магическo пространство за събития и книги и на нов тип интерактивни подкасти за деца "Лисиците четат", вечно измисляща и заразяваща с добри идеи хората около себе си.  Деси Алексиева няма усещането, че се справя с всичко, но не се отказва от мечтите си. За живота с цялата му..

публикувано на 13.04.21 в 07:52

ВВУ „Георги Бенковски“ в Деня на авиацията и космонавтиката

На 12 април, Денят на първия полет на човек в Космоса, се отбелязва и Международният ден на Авиацията и космонавтиката от 1969 г. по решение на Международната федерация по авиация (ФАИ). На 7 април Общото събрание на ООН гласува резолюция, с която обявява 12 април за Международен ден на полета на човека в космоса. Днешният..

публикувано на 12.04.21 в 10:04

Моника Евстатиева: Най-опасно е, когато един лидер те заблуди

NPR (Американското национално обществено радио) провежда разследване на всички участвали в нахлуването на Капитолия през януари тази година. Кой нахлу в Капитолия, разказва в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Моника Евстатиева, главен редактор в отдела за журналистически разследвания в NPR. „Ние започнахме разследването в края..

публикувано на 12.04.21 в 08:40

Асен Агов: Тези избори не решиха кризата

Седмица след изборите за нов парламент основният въпрос отново е „кой“. В обръщенията си след изборите премиерът се извини два пъти на медиите, но не стана ясно за какво. Може би защото извинението бе направено пак през социална мрежа, а той бе недостъпен за въпроси. Лидерът на втората политическа сила Слави Трифонов също един вид се извини,..

публикувано на 11.04.21 в 16:45

Възпитанието като важен отличителен обществен белег

Отнасяй се с другите така, както би искал те да се отнасят с теб – на това правило се подчиняват добрият стил на живот и всички кодове на поведение в обществото. Етикетът и протоколът са зависими от мултикултуралните традиции и обичаи, свързани с бизнеса и общуването. Те съчетават традиции, логика, грамотност, удобство и учтивост и са плод на много..

публикувано на 11.04.21 в 12:05