Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Бакалов: Има каста на държавните служители

Всички онези по държавни и общински служби се държат така, като че ние сме рая, която трябва да бият през пръстите

| обновено на 18.02.21 в 10:47
Иван Бакалов
Снимка: БГНЕС

Нещо се случва в България, което засега минава незабелязаноБългарите се разделят на нещо като нови класи – държавни служители и всички останали работещи. Държавният служител в сегашната епидемия почти не работи, най-много 2-3 дни от седмицата ходи до службата си, взима пълна заплата плюс помощи и ДМС (допълнително материално стимулиране), които администрацията на Бойко Борисов щедро раздава предизборно. Администрацията и техните семейства могат да решат изборите. Но не това е най-важното. Те се оформят като някаква каста, която си брани интереса, добре им е в тези епидемични мерки. /.../ В страната се очертава партия на администрацията, която и без друго е калинкизирана, и най-дребното назначение в малък град става с политическа протекция от местните хора на ГЕРБ. – споделя журналистът Иван Бакалов в профила си във Фейсбук.

Разделението, което ще определи следващите години от общия ни живот – за границите на различните обществени територии и за новите класи, които ги населяват. Това коментира в "Нашият ден" журналистът Иван Бакалов:

"Когато се говори за държавните служители и всички останали работещи, става дума по-скоро за каста, а не чак за класа. В държава със слаба икономика като българската много голям процент от населението емигрира да търси работа в чужбина, това е процес, който продължава много години и не е спирал и сега. Какви и успехи да тръбим, че имаме в икономиката, хората заминават да търсят работа в чужбина. 

Така се оказва, че държавата е един от най-големите работодатели все още. Особено в малки населени райони се оказва, че няма нито един бизнес. В тия райони най-големият работодател е държавата и за всяка длъжност се получава така, че трябва партийно назначение. Дори за дребна служба в общината или директор на училище става дума за назначение с протекция на управляващата партия. Даже ги приемат като едно време в БКП, сега същото се случва с ГЕРБ. Това е някакво наследство от социализма, когато на хората им липсваше всякаква инициатива и чакаха някой от върха да им решава проблемите. Атавизми от едно време. В тези очаквания се вписва Борисов като човекът, който ще ни оправи. Обаче резултатът не е висок, не е добър хич."

Изборите и отчаянието на избирателя

"Тъй като партията е държава, може да се очаква, че ГЕРБ ще се бори за своите 1 млн. гласове. Избирателят се мотивира от държавната си работа – от това, че изхранва семейството благодарение на партията и държавата, това е. И досега ГЕРБ е управлявал в коалиция – не им стигат избирателите. Логично е пак да се очаква някаква коалиция – зависи кой ще надделее. Но пък има и хора свободни, които гласуват по сърце."

Иван Бакалов цитира Георги Чапкънов, че "живеем в прекрасна страна и в отвратителна държава" и коментира: "Държавата я правим отвратителна ние, всички онези по държавни и общински служби се държат така, като че ние сме рая, която трябва да бият през пръстите – ето това е най-големият проблем."

Чуйте повече в звуковия файл.БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Делниците и празниците в село Паничери

Село Паничери се намира в община Хисаря , област Пловдив и в него живеят около 800 човека. На север от селото се намира комплекс от древнотракийски мегалитни светилища, наречени Марковите камъни. Продължителни проучвания на български археолози и етнолози доказват по убедителен начин, че тези камъни представляват светилища, които са били..

публикувано на 29.05.24 в 15:25

Проблемите на спешната медицинска помощ у нас

След Световния ден на спешната помощ – 27 май в "Lege Artis" говорим за спешните медици и професията парамедик с И ва Пехливанска – председател на Съюза на парамедиците в България. За поредна година вниманието на българското общество беше насочено към проблемите на спешната медицинска помощ у нас , заявява Пехливанска. По данни на съсловната..

публикувано на 29.05.24 в 12:59

"Всичко за здраве, здраве за всички": 77-та Световна здравна асамблея

В момента протича 77-та Световна здравна асамблея , организирана от СЗО под надслов "Всичко за здраве, здраве за всички". Форумът, чиято цел е да бъдат очертани днешните здравни предизвикателства, ще продължи до 1 юни с участието на високопоставени медицински и политически представители от цял свят. В "Lege Artis" доц. Ангел Кунчев – водещ на..

публикувано на 29.05.24 в 11:58

Никола Тулечки: Опасенията за контролиран и купен вот винаги са основателни

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) препоръча изпращането на мисия за наблюдение на предстоящите избори, изразявайки загриженост за възможни случаи на купуване на гласове и контролиране на гласоподавателите. В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" Никола Тулечки, основател на "Данни за добро", коментира дали..

обновено на 29.05.24 в 11:46

Какъв въздух диша България?

За пролетния въздух, който не навсякъде е такъв, какъвто ни трябва – разговор в "Нашият ден" с Христо Христозов от представителството на гражданското обединение "Дишай, България" в Димитровград. Към момента гражданската организация събира подкрепа в искане на повече информация за проблемите на официалната система за измерване на въздуха ...

публикувано на 29.05.24 в 10:37