Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Британските критици отличиха ролята на Евелин Костова във филм за трафик на хора

Евелин Костова
Снимка: личен архив

Трафикът на хора е робството на XXI век“, смята Евелин Костова, която получи поредното признание за ролята си на Петя от късометражната американска драма „Принуда“. Филмът разказва за младо момиче, което заминава за Америка, преследвайки мечтите си, но се оказва принудена да проституира.

След отличията в Прага и Ню Йорк, Евелин получи наградата за „Най-добра женска роля“ и от филмовия фестивал в Лондон.

„Принуда“ е създаден по инициатива на организацията „А21“, която се бори именно с трафика на хора. За да изиграе напълно достоверно ролята на Петя, Евелин получава помощ от режисьора и оператора на филма, които са част от организацията. А и от хората, които работят в седалището на „А21“ в България.

Актрисата споделя, че надеждата за момичетата като Петя идва от подкрепата на хората и организациите, които ги спасяват, приютяват и се грижат за тях. Битката им обаче продължава много след като бъдат спасени. Белегът от изживяното остава за цял живот. С помощта на специалистите те започват да приемат случилото се и да говорят за него, но им е все така трудно да преодолеят чувството за вина, което изпитват.

„Това е проблемът, който носят тези момичета и момчета, тези хора. Те си мислят, че вината е тяхна. Това не е така. Това, че те са тръгнали, защото са мислели, че ще постигнат по-добро бъдеще, по-добър живот, не означава, че са виновни, че са се озовали в тази ситуация. Но това чувство за вина много често ги дебне и точно то им пречи да продължат“, допълни още Евелин Костова във „Време и половина“.

За нея работата по този филм носи със себе си голяма отговорност, а и напълно се различава от всичко, което е снимала у нас. Най-вече от сериалите. Те се заснемат бързо и винаги се цели да се спестят едни пари.

Ако искаме да бъдат третирани като кино, те трябва да имат и всичките тези неща, с които се занимава киното – точно толкова време, точно толкова пари, точно толкова подготовка“, твърди Евелин Костова, която вярва в екипната работа и предпочита режисьорската четка да има хем голям размах, хем леко да очертава сърцевината на героя.

Още за ролята ѝ в „Принуда“, играта в театъра и сблъсъка на различни философии Евелин Костова разказва в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Андре дьо Ришо – за първи път на български

Както пише на корицата, „Болката“ заема специално място в творчеството на Андре дьо Ришо (1907 – 1968) не само защото бележи сензационната поява на автора си на литературната сцена, а най-вече защото концентрирано и впечатляващо зряло за дебют обединява характерните черти на писателския му почерк“.  Френският писател, поет и драматург не е превеждан..

публикувано на 16.04.21 в 14:45

Стенопис на благодарността за медиците на първа линия

“ПОдЛЕЗНО“ стартира през 2013 г. като инициатива на неформална група младежи, запознали се в рамките на форума "Идеите – това сме ние 2" и обединени в стремежа си да допринесат за една по-удобна и по-красива градска среда. Стартира поради осъзнатата важност на различните части от градската среда и виждането на голям потенциал в тях за..

публикувано на 16.04.21 в 13:00

Дора Бонева с ретроспективна изложба в галерия "Райко Алексиев"

Дора Бонева е съвременен български творец, утвърден майстор на портрета и пейзажа. Галерия "Райко Алексиев" СБХ представя нейна изложба, която можете да видите от 15 април до 10 май 2021 г. На 11 април Дора Бонева навърши 85 години. Настоящата ѝ изложба в по-голямата си част е ретроспективна, но художничката представя и нови картини, рисувани в..

обновено на 15.04.21 в 18:56

Секундите на душата

В едно интервю на Димитрина Тончева по повод новоизлязлата ѝ двуезична книга „33 секунди любов“ тя разказва за написването на стихотворенията в нея:  „Писала съм ги горе-долу за 33 секунди навярно, в движение, насред проблеми и задачки, по път... в момент, който си е чист духовен оргазъм – когато съм преодоляла някаква болка. Та, къде ти време за..

публикувано на 15.04.21 в 17:15

Ново издание на обичан исторически роман

Сър Уолтър Скот е писател със световна известност, а историческите му романи са влияли на редица автори от английската и европейската литературна традиция. Син на юрист, самият той завършва право, работи като адвокат, но скоро става популярен с поезията си. Истинската слава и признание обаче му донасят романите „Уейвърли“, „Айвънхоу“, „Кенилуърт“. В тях..

публикувано на 15.04.21 в 15:01