Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Маргьорит Лонг – пианистката-легенда

Снимка: cadences.fr

„Златната нишка, която ни свързваше с Дебюси, Равел и Форе се скъса завинаги” – с тези думи пианистът Святослав Рихтер отбелязва сбогуването си с Маргьорит Лонг след нейната кончина през 1966 г. Доскоро известна у нас като Маргарита Лонг, легендарната пианистка не само е изпълнителка-сподвижница на френския модернизъм в края на 19 и първата половина на 20 век. Тя е талантлива педагожка и заедно с цигуларя Жак Тибо създава през 1943 г. един от най-престижните международни конкурси за изпълнители, който носи тяхното име.

Образът ѝ, нейният „шарм” и духовно излъчване ще оживим с разказа на пианиста Юрий Буков, имал щастието да учи при Лонг. В предаването ще се докоснете до нейното голямо клавирно изкуство с ценни архивни записи, които БНР притежава в своя Златен фонд. Сред тях са хитовите творби в репертоара ѝ: Концертът за пиано и оркестър в сол мажор от Морис Равел (посветен на Лонг, която е и първата му изпълнителка) и Балада за пиано и оркестър от Габриел Форе.

Ще разлистим също мемоарите на изпълнителката, запечатали вълнуващите ѝ срещи с композиторите Клод Дебюси, Габриел Форе и Морис Равел. Придружени с проницателните анализи, които тя прави на някои от клавирните им произведения.

Лонг концертира до 1959 г. – тогава е на 85 години. Невероятно и щастливо дълголетие на сцената, на която дебютира на десет години с Концерта в ре минор от В.А. Моцарт. Съвременната френска музика е нейна кауза, активното сътрудничество и с композиторите Ерик Сати, Франсис Пуленк, Дариус Мийо, Жермен Тайфер, Бохуслав Мартину, Роже Дюкас и др. очертава огромния ѝ принос за утвърждаването на редица техни творби. За заслугите си Лонг получава Ордена на Почетния легион.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 години от премиерата на филма The Doors

The Who, група белязала с творчеството си цяло едно поколение, днес има празник. На 1 март е роден вокалът на групата Роджър Долтри. В “Нашият ден“ музикалният журналист Ивайло Кицов разказва за тях. “Това е четвъртата британска вълна след Beatles, Rolling Stones и Kinks. Идеолози, бунтари и вечни примери за борбата между поколенията, която..

публикувано на 01.03.21 в 09:10
Роберто Аланя (Руджеро) и Анджела Георгиу (Магда)

От архивите на Метрополитън опера – „Лястовичката“ на Пучини

Една малко представяна творба, станала известна с арията на Магда „Chi`il bel sogno di Doreta“, която изпълняват всички сопрани на конкурси и концерти. Записът, който излъчва програма „Христо Ботев“ е от 10 януари 2009 г. Действащи лица и изпълнители: • Магда, сопран – Анджела Георгиу • Руджеро, тенор – Роберто Аланя • Лизет, сопран – Лизет Оропеза..

публикувано на 28.02.21 в 08:05

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 7 март 2021 година

1 март 3.00 часа – Густав Малер(1860-1911), Симфония № 3 в ре минор. Изпълняват Даниела Сидра (сопран), хор на Ла Скала, детски хор на Ла Скала с диригент Зубин Мета. 4.41часа – Райнхолд Глиер (1975-1956), Прелюд, Гавот, Берсьоз, Интермецо и Скерцо из Осем пиеси за цигулка и чело, оп. 39. Изпълняват Бюнчан Лий (цигулка) и Камерън Крозман (чело). 4.54..

публикувано на 27.02.21 в 17:45

„Фауст“ на Гуно – избрано от архива на Метрополитън опера

Спектакълът от декември 2011 г. е забележителен по много причини. На преден план в повечето публикации е коментирана режисурата: мрачна, с недоразвити идеи, несъответно „клинична“, но с интересни попадения. Дело на известния на Бродуей, носител на две награди Тони, филмов и театрален режисьор Дезмънд Маканъф. Критикувана и в същото време харесвана..

публикувано на 27.02.21 в 09:10
Пресконференция преди премиерата на операта „Сватбата на Фигаро“

Операта „Сватбата на Фигаро“ се завръща на сцената в Русе

Премиерата на обичаната Моцартова опера е на 28 февруари, неделя, от 19 часа, в Доходното здание . След „Мария Десислава“ на Парашкев Хаджиев това е второто голямо оперно заглавие, което Пламен Бейков поставя в Русе. Доверил се е на младия диригент Димитър Косев, който е виенски възпитаник и на художника Радослав Радославов. Ангажирани са само..

публикувано на 26.02.21 в 09:15