Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Човекът – ту по-близо до Бога, ту по-далече от него

Снимка: littlebirdplace.com

Галерия „Little Bird Place“ представя новата самостоятелна изложба на Любен Домозетски, художествен критик, художник, със заглавие: „Bloom“. В известен смисъл тя следва онази жанрово-идейна линия от първата му самостоятелна експозиция в същото пространство. Тук отново се виждат научни илюстрации и експерименти с научната илюстрация, образи, свързани с фауната и науката за птиците. 

В същото време има една нова, особено ценна линия в колекцията – това е човешкото присъствие. Връзката човек-природа, Човекът, който има „своя природа“.

Живописните творби на Любен Домозетски и техническото им изпълнение водят към традициите на Средновековното и ренесансово изкуство, към византийската иконопис. Има препратки към предмети и образи, свързани с митологията и единението човек-природа. В научните рисунки – на пръв поглед птици, пеперуди, теменужки – има образи, които стоят като „скрита картинка“.

Любен Домозетски представи в „Артефир“ различните посоки в новата си изложба „Bloom“, която може да бъде разгледана до 6 март 2021 г. в галерия „Little Bird Place“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. д-р Мирослава Кортенска

Почина проф. Мирослава Кортенска

Днес в 18 ч. след тежко боледуване от Covid-19 на 67-годишна възраст е починала професор Мирослава Кортенска. Това съобщават нейни близки във Фейсбук. Проф. д-р Мирослава Кортенска е български театрал ен критик, културолог и медиен експерт. Преподавател в катедра „Кино, телевизия и театър“ в Югозападния университет в Благоевград и изследовател на..

публикувано на 13.04.21 в 19:45

„Андрей Даниел. Между две епохи“ – от днес в СГХГ

През 2019 г. Андрей Даниел бе поканен да подготви самостоятелна изложба заедно с екипа на СГХГ. В процеса на обмисляне какво и как да се подбере за предстоящата експозиция, художникът неочаквано ни напусна. Загубата на Андрей Даниел, на неговата богата мисъл и знания, на паметта му за преживяното, на възможността за личен избор и невъзможността за..

публикувано на 13.04.21 в 15:18
Калина Томова – музиковед

Нова транскрипция на българска симфония може да се свали безплатно в интернет

Пандемията от Covid-19 рефлектира изключително силно върху симфоничните оркестри. Може би сега е моментът българските музиканти да се насочат към изпълнение на камерни произведения или адаптирани за малък музикален ансамбъл. Нека си припомним как Лист е обикалял малки населени места, където няма как да стигне оркестър, за да изпълнява свои транскрипции..

публикувано на 13.04.21 в 15:10

„Дарвин в супермаркета“

И да не е плоска земята, всичко за човешкото поведение вече е казано от Дарвин. Защо сервитьорките получават по-големи бакшиши от колегите си мъже? Защо болката не бива да е приятна? Всички ли сме хомосексуални? Дискриминираме ли децата си? И защо навсякъде по света публиката ръкопляска, когато е доволна от видяното?  „Дарвин в супермаркета“ е книга,..

публикувано на 13.04.21 в 15:00
Георги Маринов

„Полет и отломки“ – изложба на скулптора Георги Маринов

Галерия „Контраст“ представя самостоятелната изложба на скулптора Георги Маринов, която има заглавие „Полет и отломки“. Основание за това посвещение има двете посоки в експозицията, която показва   последните търсения на художника и в скулптурата, пластиката и в живописта. В средата на залата виждаме пластики от витошки гранит и черен мрамор, с теми..

публикувано на 13.04.21 в 14:52