Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шпионската история „Някой трябва да плати“ се пренася от аудиосериала в книга

Снимка: ciela.com

Първият български аудиосериал „Някой трябва да плати“ оживява в книга, със специално допълнение и ново име. Шпионската история на Богдан Русев, която разказва историята на Майкъл от Ексклузивната компания за персонализирани решения в областта на си­гурността, вече е със заглавие „P.S. Някой трябва да плати“ и може да се чете и препрочита.

„Основната разлика в книжното издание, основната причина то да съществува, е този текст, който аз написах, който го няма в аудиосериала и който всъщност тийзва началото на следващите приключения на някои от основните главни герои“, обясни в „Артефир“ авторът на оригиналния, остроумен и екстремен сюжет. Той е в стила на „Бандата на Оушън“, но е поръсен и с щедра доза „Мисията невъзможна“ и щипка от романите за „Агент 007“.

Историята в „P.S. Някой трябва да плати“, инспирирана от аудиосериала, е замислена в три части, две от които предстоят да бъдат написани. Богдан Русев вече има идея какво точно ще се случи в тях. Според него единственият начин да се раждат адекватни жанрови истории за България е да започнем самите ние да ги създаваме.

„В тези измислени истории, в които героите преживяват приключения и накрая доброто побеждава, имаме възможност поне за малко да се откъснем от реалния свят, в който това, за съжаление, се случва много по-рядко. Така че това е основното удоволствие и основният смисъл да съществуват подобни истории и да бъдат слушани или четени. Съответно за мен пък това е горе-долу единствената причина да ги създавам – и аз да се почувствам за известно време в някакъв друг свят, където всичко е по-хубаво и по-логично, и по-разумно, и лошите получават възмездие, а добрите заминават към залеза с жълто Порше“, сподели още Богдан Русев. И добави: „Надявам се, че хората, които четат тази книга и мечтаят ще се почувстват по някакъв начин по-окрилени да се опитат да случат някакви мечти в собствения си живот. Поне за мен беше така, докато я пишех.“

Писателят и преводач Богдан Русев се надява и на това приключението, което ни пренася в Сан Матадор – екзотичният остров, обгърнат от информационно затъмнение, в сравнение с който „дори Северна Корея изглежда като популярна туристическа дестинация“, да се развие и в други пространства.

А защо се определя като автор-ландшафтен архитект и по какъв начин Майкъл ще потърси справедливост за миналото си в това ново книжно издание Богдан Русев разказва в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложби. Галерии. Пандемия. Как посрещат в Белгия предизвикателството

В три големи групови изложби в Белгия, всяка от които с продължителност до септември, участва българската художничка и преподавателка Александра Чаушова.  В края на март се откриха „ BXL UNIVERSEL II: multipli.city “ в Брюкселската галерия за съвременно изкуство La CENTRALE и „ Bye Bye His–Story “ в Центъра за гравюра и печатни изображения на Валония...

публикувано на 10.04.21 в 10:55
Автор на визията: Аглика Терзиева

Радиопиесата „Болен“ – слушайте я на сайта на БНР по повод 10-годишнината ѝ

„Нашата цел е високохуманна и дори – естетическа. Ние приемаме с отворени обятия всички, без дискриминация,   основана на пол, вероизповедание, раса, сексуална ориентация, възраст или образование. Ние сме готови да превърнем всяко човешко същество в наш подопечен. Болен значи човек. Болен значи равен. Хоспитализацията успокоява и възвръща..

публикувано на 10.04.21 в 10:49

Подарявам ти лика си

Проектът „Подарявам ти лика си“ ни връща към една забравена традиция да си подаряваме снимки с послания. В днешния дигитализиран свят тези скъпи спомени, които хората някога са носели в портфейла си, се оказват ненужни. Проектът включва 24 портрета, които Тихомир Стоянов избира измежду стотици подобни снимки, намерени на битака. Направени между 1930 г...

публикувано на 10.04.21 в 10:11

„В чест на разнообразието“ – Файн актс с артистични намеси по социални теми

„В чест на разнообразието“ – така би се превело заглавието на мащабния абстрактен стенопис на графити-художника Николай Петров - GLOW „Celebrating Diversity“. Цветната стена на ул. "Бачо Киро" №38 в София е една от трите артистични намеси, които ще се появят този месец из столицата като част от голямата кампания срещу нетолерантността „Love Speech“...

публикувано на 10.04.21 в 08:45

Мълчаливото удоволствие да пътуваш

Летището от птичи поглед, с неговите ръкави, маркировки и паркирани самолети. Зелената тропическа река, по която между тръстиките се плъзгат лодки, средиземноморското рибарско градче, гарата като приказен дворец, ритъмът на дърветата покрай магистралата – все гледки, които имаме нужда да поглъщаме мълчаливо, докато пътуваме… Новата книга без думи..

публикувано на 09.04.21 в 18:18