Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Моята прекрасна съпруга“ пита докъде ще стигнеш, за да запазиш брака си

Колко зловещи могат да бъдат малките тайни на една двойка? Докъде може да стигне човек, за да запази брака си и страстта в него? Какво се случва след „и заживели щастливо“ – много радост, хармония и споделеност или „докато смъртта ги раздели“ може да придобие ново значение?

В дебютния си роман „Моята прекрасна съпруга“ Саманта Даунинг разкрива съдбата на едно привидно перфектно семейство, което застрашава собствените си илюзии, върху които се крепи техният дом, за да изпита отново тръпката от неизвестното в любовната връзка.

„Това е един много по-многопластов роман, отколкото изглежда и наистина би могъл да те замисли за измеренията на любовта и различните фрагменти на любовния дискурс, ролите, които ние реално приемаме в една връзка и как се сменят те“, смята Темз Арабаджиева от издателството на книгата в България.

Ако всичко започва с това как мъж среща една жена, влюбват се, женят се и създават семейство, то типичната трагедия, която дебне в ъгъла на повече любовни истории, тук е различна. Защото Ренесансът в отношенията на женената двойка, за която разказва Саманта Даунинг, се проявява в желанието им да убиват.

„Може би тази книга трябва да върви с една бележка от автора, а и от издателството, честно казано – „Не опитвайте това вкъщи!“. Просто за да бъдем сигурни, че хората няма да решат да прилагат методите на Милисънт, главната героиня в книгата, и нейния съпруг, за да поддържат страстта жива“, допълни още Темз Арабаджиева, която определя психотилъра „Моята прекрасна съпруга“ като едно наистина любопитно четиво, което не спестява тънката ирония на читателите.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Артефир" с наградата "Златна маска" на Варненския драматичен театър

Предаването за изкуство и култура на програма "Христо Ботев" "Артефир" получи наградата "Златна маска" на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" в тази важна за театъра година, когато посреща своя 100-годишен юбилей. 100-годишнината на Драматичен театър “Стоян Бъчваров“ Варна е знаков юбилей за цялата българска култура. В трудно време е..

публикувано на 14.04.21 в 16:30
Станислав Кондов

Актьорът Станислав Кондов: Чувствам се свободен и щастлив на сцената

„Първата ми среща с Варненския театър беше, със сигурност, като ученик. Аз съм родом от Варна и съм възпитаник на Музикалното училище, тогава вече нямаше такава политика – да ни водят учителите на театър, но класът се събирахме да ходим на представления. Така започнах да гледам театър. Конкретно представление не си спомням, но гледах да гледам..

публикувано на 14.04.21 в 14:05

Съвременно изкуство, посветено на екологията

Галерия „Литъл Бърд плейс“ представя второто издание на своя успешен проект – Резидентска програма за млади български визуални артисти. Той се организира всяко лято в автентична стара къща в село Лещен и сега експозицията ни среща с изкуството на шестима участници в пленера – Силвия Попова, Атанас Леваков, Албена Петкова, Светли Евгениев,..

публикувано на 14.04.21 в 11:47

„Прáшина“ – любим роман на чешките тийнейджъри

„Прáшина“ е тайнствен квартал в центъра на Прага, забравен от прогреса и от Бога. Тук мобилните телефони спират да работят, в квартала няма дори ток. Затова и тийнейджърът Ирка тръгва по улиците му със свито сърце – трябва да занесе храна на възрастния си дядо. Иска да остави багажа и бързо да се върне обратно. Но това, на което се натъква, е извън..

публикувано на 14.04.21 в 14:10
Писателят Емил Андреев и водещият Емил Янев (от дясно наляво)

Демоните на Емил

В епизод 416 „Трамвай по желание“ среща своята публика с една от най-значимите фигури в съвременната българска литература и драматургия, писателят Емил Андреев. Едно от най-ярките събития от културния живот в страната тази пролет бе премиерата на филма „Блаженият“, режисиран от Станимир Овчаров по сценарий на Емил Андреев. Въпреки строгите ограничители..

публикувано на 14.04.21 в 08:28