Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сага за Хаджимишеви

В епизод 408 „Трамвай по желание“ среща своята публика със знаменития художник-фотограф, исторически изследовател и театрален мисионер Иво Хаджимишев.

Израснал зад сценичните кулиси, Хаджимишев е свързан кръвно с оперното и театралното изкуство. Баща му Михаил Хаджимишев е един от най-големите режисьори на българското оперно изкуство, а майка му Ани Хаджимишева е художник-сценограф. Дядо му Панчо Хаджимишев пък е дипломат от кариерата, дългогодишен посланик на България в Лондон, Рим и Атина.

Самият Иво Хаджимишев завършва прочутия лондонски колеж по изкуствата Bournemouth and Pool College of Arts и става член на британската Кралска фотографска асоциация.

Връзката с театъра на Хаджимишев продължава в годините, като той открива и спасява за поколенията архива на Народния театър „Иван Вазов“ – 1700 стъклени плаки със снимки от постановки на театъра от първата половина на 20 век.

В своята портретна фотография Хаджимишев прави впечатляващи художествени изображения на едни от най-знаковите фигури на българската култура. Автор е на над 20 самостоятелни колекции от фотографии и фотоесета, представени в целия свят: Англия, Австрия, Нидерландия, Италия, Франция, Мексико, Нигерия, САЩ.

На усилията на Хаджимишев дължим българския превод на мемоарите „Свидетел на историята“, в които бележитият дипломат Чарс Болън описва своето участие в едни от най-ключовите събития на миналото столетие. Връзката между Болън и България е, че дъщеря му Ейвис бе посланик на САЩ у нас през 90-те години.

В последните години Иво Хаджимишев се е посветил на благотворителна дейност, издирвайки и съхранявайки за историята наследството на забележителни фигури от българската фотография и националната култура.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Културата на бързи обороти – 5-11 април

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за последната седмица – 5-11 април. Ето и някои от акцентите в предаването от 11 април. В предаването „Семейно радио“ в събота художникът и ръководител на детски работилници по изобразително изкуство Христо Кърджилов отправи покана за..

публикувано на 12.04.21 в 19:17

В началото бе сценарият

Езикът на драматургията облича в думи добрата филмова идея и все пак, как се превръща тя в добър сценарий? Историята е това, което може да грабне зрителя или изцяло да го отблъсне. Какви са тънкостите в това тя да звучи достоверно и в същото време изкусно да изненадва и истински да докосва? Нека заедно разкрием какво е необходимо, за да бъдат положени..

публикувано на 12.04.21 в 18:58

“Ханът и империята“ – новото в реставрираната версия на “Хан Аспарух“

На 12 април в зала 1 на Националния дворец на културата от 19.30 часа е премиерата на филма „Ханът и империята“. Прожекцията на филма е сред специалните събития в програмата на фестивала “Киномания“. С прожекцията се отбелязва 40-ата годишнина от официалното откриване на НДК.  „Ханът и империята“, отново под режисурата на акад. Людмил..

обновено на 12.04.21 в 18:46

Варненският театър чества юбилея си с премиера на спектакъла „100!“

Отлаганото на два пъти честване на вековния юбилей на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ във Варна ще се състои на 12 и 13 април. Това трябваше да стане на 12 март – датата, когато се навърши точно един век от създаването на първия професионален театър във Варна през 1921 година. Заради усложнената вирусна ситуация честването беше отложено с..

публикувано на 12.04.21 в 14:15
„Принцеска красота“, кадър от видео, 2020

Лично, общо, глобално

Българските художници, които живеят и работят в чужбина, са важни не само с творчеството си. А и с това, което отразяват в своето изкуство. Те са връзката на българската артсцена с международната. Произведенията им събират общности и различия, специфични чувствителности, контексти и гледни точки към тях.  Даниела Костова е именно от тези артистични..

публикувано на 12.04.21 в 10:22