Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 28 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.30 часа
Радиотеатър след полунощ
„За мишките и хората“ от Джон Стайнбек

от 1.30 до 3.00 часа
Хумор и сатира

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Стоян Борисов, Пепи Христозова, Капански фолклорен ансамбъл, Живко Желев, Димитър Ангелов и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
Предаването е посветено на виното във всичките му проявления. Събеседникът Иво Тодоров е биотехнолог и винар с дългогодишен опит, който разказва за лозето, с което работи в момента и предизвикателствата пред него и колегите му. Сред важните акценти на предаването са световният винен пазар и мястото на българските вина в него. Не по-малко важна е промяната, която претърпява винената индустрия в България в годините след 1989 г., и възможността тя да бъде преодоляна. Като биотехнолог, Иво Тодоров е правил проучвания върху кръстосването на сортове и опити за възраждане на сорта „Зарчин“, а като любител на виното смята, че то не е напитка, а храна.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• В Работилничката за фантазьорстване – отваряме кутии с невероятни изненади, преследваме ананаси и разсъждаваме върху това как се е  появил  октоподът.
• Из историята на детските предавания – създаването на детската радиостудия.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
Християнската свобода.
Притчата за блудния син ни дава красноречив пример за злоупотреба със свободата и любовта. Взет от всекидневието, сюжетът й се повтаря доста често в живота. Почти всеки един от нас постъпва в една или друга ситуация като блудния син. Спасителят ни посочва правилния изход, като чрез бащината обич, ни разкрива Божието милосърдие.
Неразумният черпи мъдрост от своите грешки и рани, но не бива да забравяме, че това става често пъти твърде късно, докато разумният се учи от грешките на другите и се стреми да не ги прави. Ако се вгледаме внимателно обаче в притчата за блудния син, ще открием, че се е заблудил и изгубил не само по-малкият брат, който напуска бащиния дом, за да търси свобода и щастие в далечна страна, но и по-големият син, който остава у дома. Защо? В „Благовестие“ заедно с проф. Георги Каприев, преподавател във философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ ще потърсим отговор на този въпрос и ще разговаряме за християнската свобода.
• Репортаж от годишнината от интронизацията на Българския патриарх Неофит.
• Християнска поезия: стихотворението „Молитва“ от Пенчо Славейков в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.10 до 9.30 часа
Културата на бързи обороти

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
Думата, около която се завърта дискусията, е БЪДЕЩЕ. Посоките на дискусията включват различни футурологични области на познанието – философски, технологични, исторически, политически, етически.
В разговора по темата участват философът професор Георги Каприев, културологът и журналист доцент Георги Лозанов, редакторът на новоизлезлия том „Бъдещето накратко – 200 футуристични концепции и технологии, които ще променят света“ – Герасим Славов.
По телефона в студиото се включват – от София футуроложката доцент Мариана Тодорова, а от Лондон – Кийт Мансфийлд – писател и учен, автор на горецитираната книга.
Става дума за изкуствения интелект и заплашва ли той работните места на хората, за изкуствената утроба, която е почти на прага на съвременната натална практика, за джендърните интерпретации на бъдещето.

от 11.00 до 13.00 часа
Музика до обед – От песен в песен
• По дирите на рубриката „Фолклорни следи“.
• Среща с новия директор на НФА „Филип Кутев“ – Георги Андреев
• Представяне на фолклорната блиц двойка, музикантите – Елка и Валентин Недялкови.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия комика
Вицомания

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
Избрано от архивите на Метрополитън опера Ню Йорк – операта „Лястовичката“ на Джакомо Пучини. Дирижира Марко Армилиато, а в ролите ще слушаме Анджела Георгиу, Роберто Аланя, Лизет Оропеза, Самюел Рейми, Мариус Бренчу и др. Записът е от 10 януари 2009 г.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
„Степният вълк“ от Херман Хесе

от 17.00 до 18.00 часа
Изпята поезия
Песни текстове и стихове на Емил Симеонов, Джони Мичъл, Лоран Вулзи, Майкъл Франкс, Бойко Петков, група „Клас“, Мик Джагър, Кийт Ричардс, Пат Бун…

от 18.30 до 19.30 часа
Покана за пътуване
• Красимир Симеонов за тънкостите на китайската душевност, йероглифите и разликата в светоусещането между европейците и китайците
• Милена Димитрова за храната в Казахстан, чайната церемония в Япония и още география на кулинарията
• Маги Гигова за дивите племена в Гуджарат

от 19.30 до 20.30 часа
Кино с думи
Кинофестивалите срещу Стрийминг платформите. А къде е телевизията? – в дискусията за бъдещето на кината се включват:
• Христо Христозов, програмен директор на Дома на киното;
• Мая Калчева, маркетинг мениджър на стрийминг палтформата Neterra.TV;
• Николай Йорданов, креативен продуцент, редактор и сценарист на телевизионни предавания и преподавател в НАТФИЗ.

от 20.30 до 22.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Усмивки от старите радиоленти – Асен Кисимов

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
Дирижира Димитри Митропулос.
В неделната вечер ще слушате записи на филхармонията на Ню Йорк начело с Димитри Митропулос. Почти десетилетие, от 1950 легендарният маестро ръководеше най-престижния американски оркестров състав.
Давид Ойстрах е солист в Първия цигулков концерт на Шостакович.
Ще прозвучи гениалната Фантастична симфония на Берлиоз, а също симфонична поема  „Дон Жуан“ от Рихард Щраус.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 19 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 57 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Теодор Иванов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 18.03.24 в 08:30

Понеделник, 18 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 56 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Южноевропейски традиции във фрий джаза – интервю с китариста и композитор Йотис Дамианидис (Солун/Брюксел), участник във формациите Don Kapot, Entasis и Punk Kong. • Фолклорни цитати в..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Неделя, 17 март

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Три сестри" от Антон П. Чехов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 16.03.24 в 08:35

Събота, 16 март

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Група "Милениум" с "Откровения" по библейски текстове. • Рок операта "Изцеление" от Валентин Пензов, базирана на църковна, фолклорна и поп музика. Либретото ни пренася във времето на ранното християнско мисионерство по нашите земи чрез..

публикувано на 15.03.24 в 17:31

Петък, 15 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 55 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 14.03.24 в 08:47