Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Мартин Кадинов: Родителите да разберат защо децата играят видеоигри и да поиграят и те

Мартин Кадинов
Снимка: Фейсбук, личен профил на TDB Play

На 1 март имен ден има един човек, който е превърнал детското си хоби в доходен бизнес.

Това е Мартин Кадинов, съосновател на TDB Play – агенция с фокус гейминг, електронни спортове и Geek култура и организатор на „Българския гейминг маратон“.

Мартин Кадинов е Главен герой в “Нашият ден“.

“Ако трябва да категоризирам себе си, по-скоро бих се категоризирал като предприемач в сферата на видеоигрите и интернет. За момента фокусът ми е електронни спортове и видеоигри. Но не го гледам като някаква финална гара. Едно от нещата, които предопредели тази насока е, че дълги години играх видеоигри. Периодът 1998 – 2002 бях професионален състезател с това се занимавах основно, играейки две от най-популярните игри в жанра стратегия. Заедно с това започва да инициирам различни събития в България. Турнири на местно ниво, квалификации на световни шампионати.“

Видеоигрите – съвет към родителите

“Имам едно мнение, което не е особено популярно и често пъти може да предизвика остра критика. Често пъти родителите нямат идея какви са тези видеоигри и защо децата ги играят. Пътят напред започва с познанието. Първа и най-важна стъпка е родителите да разберат защо децата им играят игри и да поиграят и те самите част от тези игри. За да придобият разбиране от първа ръка. Защото заклеймяването и слагането на етикети, че децата нямат други интереси от видеоигрите, е само частично вярно. Децата, които са продукт на нашето усилие, знание и умение за възпитание, не случайно избират видеоигрите. Преди всичко това трябва да се гледа като отправна точка, невербализирана покана за родителите да влязат в час с игрите, които играят децата им.“

Началото

“Споменът е все така жив. Роделите ми са архитекти. В началото на 90-те години имаха офис, в който се появи компютър. Беше много вълнуващо събитие, защото до този момент 100% от чертаенето на чертеж ставаше на големи дъски. Но се появи компютър и човек, който го оперира, чертожник му беше длъжностната характеристика. Очакваше се да улесни много и да вдигне продуктивността на малкия семеен бизнес. Отидох в офиса един ден и го видях този компютър.“

Изборът

В много голяма степен се радвам на изборите, които съм направил. Разбира се през призмата на времето всяка една ситуация би могла да бъде отиграна и по по-плодотворен начин, но това е само в сферата на хипотезите.

Образование – формално и практически

“Завършил съм Втора английска езикова гимназия, след това пробвах няколко различни насоки като висше образование, но не открих своето и започнах да се занимавам с предприемачество. Формалното ми образование е гимназиално, а практическото е на базата на много опит, който придобих, работейки в различни сфери, държави, насоки, проекти през годините. Точно това, което аз правя, вече започва да го има като образование.“

“Когато започнах да се занимавам с т.нар. електронни спортове, които реално са състезания по видеоигри. Те бяха в своя зародиш, дори още не съществуваше терминът електронни спортове. Съвсем логично е, като не съществува, няма и кой да го преподава. Бяхме група пионери няколко човека в по-големите държави и икономически. Има повече организации и индивиди, но като цяло бяхме групичка хора. В момента има различни курсове, специалности, програми в различни университети.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Резиденция Баба" с нов формат в 10-ото юбилейно издание

Десетото издание на инициативата "Резиденция Баба" на сдружение "Фабрика за идеи" ще събере интердисциплинарна група творци и изследователи от 30-и август до 9-и септември във видинските села Делейна, Ясен и Кошава, з аедно с местните общности, те ще търсят съзидателни форми на туризъм.  В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" обсъждаме..

обновено на 29.07.24 в 11:44

Фестивалът за електронна музика No Signal се мести на Витоша

От 2 до 4 август на хижа "Планинец" във Витоша ще се проведе фестивалът за електронна музика, организиран от независими артисти No Signal. През последните години фестивалът се утвърди като значимо събитие в електронната сцена, но тази година организаторите са принудени да променят локацията си. Тазгодишното издание няма да се състои на обичайното си..

обновено на 29.07.24 в 10:37

"Академия за младежко участие", или какво е важно в политиката

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите, съвместно с Национален младежки форум, обсъждаме какви са резултатите от двугодишния проект "Академия за младежко участие". Проектът "Академия за младежко участие", финансиран от програма „Еразъм+“ на Европейската комисия, завърши с кръгла..

обновено на 29.07.24 в 10:14
Стефания Колева

Рожден ден с ретроспекция: Стефания Колева за личното и професионалното израстване

Днес, на 29 юли, честитим рождения ден на талантливата актриса Стефания Колева. За нея този период е изпълнен с летни турнета и нови професионални предизвикателства. Заедно с актьора Деян Ангелов, тя участва в множество представления на открито в големите градове на страната, а през август и септември ще я видим и на сцената на "Маймунарника" в..

обновено на 29.07.24 в 09:00

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15