Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Estorium – първият дигитален атропологичен архив

Снимка: Estorium / Фейсбук страница

Estorium e първият дигитален антропологичен архив, който си поставя за цел да съхрани живия образ и духовния отпечатък на милиони хора. Заснети в естествената им среда, героите на архива са представени чрез документални портрети и автентични истории, разказани в писмена форма, фотографски образи, аудио, видео и виртуална реалност. Всеки разказ е свободно достъпен, и то завинаги.

„Образите и историите, които искаме да запечатаме, всъщност отговарят на важни човешки въпроси и е нещо, което наистина си мисля, че си заслужава да оставим след нас“, сподели във „Време и половина“ създателят на Estorium Атанас Христосков.

Всичко започва от „Истории като на кино“ – документалният филм на Атанас, с който започва да пътува из България. В срещите си с хората, той се вдъхновява да разкаже историите им. Те провокират желание у него да докаже на другите, а и на себе си, че е жив, че сме живи.

Екипът и съмишлениците, които се включват в създаването на дигиталния антропологичен архив, вярват, че всяка една човешка история си заслужава да бъде разказана. Те тръгват по пътя на историите, като търсят човешкия и личен елемент в тях. Всичко започва от въпросите на душата: какво прави щастлив човека; какво го изгражда като личност; с какво той е уникален сам по себе си; кое е онова, което само той умее; какво иска да остави след себе си и какво придава смисъл в живота му?

„Като начало искаме да запечатаме историите на хората, които са над 70-годишна възраст“, допълва още Христосков. Приоритет в този проект е именно онова поколение, което е оставило своята следа в света преди Интернет да го превземе напълно. За екипа е важно да накарат по-младите да погледнат на днешния свят през погледа на хората, израснали в различна и непозната за тях среда.

Тази година Estorium иска да разкаже 1000 човешки истории, да улови времето в тях или напълно да извлече от неговите рамки. В разказването се включват кинодокументалисти, етнолози, антрополози и журналисти. Всеки обаче има възможност да се превърне в автор. Както и да направи дарение. Платформата е финансирана изцяло с лични средства, но за да постигне своята цел, каузата се нуждае от още сили. Затова и във Фейсбук страницата на Estorium вече текат три кампании, с които екипът цели да подпомогне мисията си.

„Това, което сме си казали помежду си, е, че каквито и средства да се съберат това са истории, които ние ще направим и ще покажем на хората, така че те да видят едни цели, хубави завършени истории. Оттам нататък вече аз съм сигурен, ние следваме своя път. Аз съм се посветил изцяло на тази кауза, без значение дали тези кампании са успешни и дали ще съберем тези средства по този начин. Ще намерим начин да направим това нещо да съществува, в това нещо нямам съмнение“, каза Атанас Христосков в ефира на програма „Христо Ботев“.

Още за идеята на Estorium, за кампаниите, които ще разкажат историите на Ерсин Мустафов, Радостин Чолаков и Ивайло Петров, както и за смисъла в това да се създаде една обща памет на човечеството – чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Артефир" с наградата "Златна маска" на Варненския драматичен театър

Предаването за изкуство и култура на програма "Христо Ботев" "Артефир" получи наградата "Златна маска" на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" в тази важна за театъра година, когато посреща своя 100-годишен юбилей. 100-годишнината на Драматичен театър “Стоян Бъчваров“ Варна е знаков юбилей за цялата българска култура. В трудно време е..

публикувано на 14.04.21 в 16:30
Станислав Кондов

Актьорът Станислав Кондов: Чувствам се свободен и щастлив на сцената

„Първата ми среща с Варненския театър беше, със сигурност, като ученик. Аз съм родом от Варна и съм възпитаник на Музикалното училище, тогава вече нямаше такава политика – да ни водят учителите на театър, но класът се събирахме да ходим на представления. Така започнах да гледам театър. Конкретно представление не си спомням, но гледах да гледам..

публикувано на 14.04.21 в 14:05

Съвременно изкуство, посветено на екологията

Галерия „Литъл Бърд плейс“ представя второто издание на своя успешен проект – Резидентска програма за млади български визуални артисти. Той се организира всяко лято в автентична стара къща в село Лещен и сега експозицията ни среща с изкуството на шестима участници в пленера – Силвия Попова, Атанас Леваков, Албена Петкова, Светли Евгениев,..

публикувано на 14.04.21 в 11:47

„Прáшина“ – любим роман на чешките тийнейджъри

„Прáшина“ е тайнствен квартал в центъра на Прага, забравен от прогреса и от Бога. Тук мобилните телефони спират да работят, в квартала няма дори ток. Затова и тийнейджърът Ирка тръгва по улиците му със свито сърце – трябва да занесе храна на възрастния си дядо. Иска да остави багажа и бързо да се върне обратно. Но това, на което се натъква, е извън..

публикувано на 14.04.21 в 14:10
Писателят Емил Андреев и водещият Емил Янев (от дясно наляво)

Демоните на Емил

В епизод 416 „Трамвай по желание“ среща своята публика с една от най-значимите фигури в съвременната българска литература и драматургия, писателят Емил Андреев. Едно от най-ярките събития от културния живот в страната тази пролет бе премиерата на филма „Блаженият“, режисиран от Станимир Овчаров по сценарий на Емил Андреев. Въпреки строгите ограничители..

публикувано на 14.04.21 в 08:28