Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Премълчаната история на Ильо войвода

4
Ильо Войвода (снимка от Анастас Карастоянов, Белград, 1867 г.)
Снимка: Wikimedia

Кога за пръв път 3 март е обявен за празник – официален, а сетне и национален, какво реално се е случило на тази дата? В празничното издание в разговора с проф. Петко Ст. Петков и историка Янко Гочев се търсят отговорите на тези въпроси, става дума и за митологемите от Сан Стефано.Паметник на дядо Ильо Войвода в Кюстендил
Останалото време в предаването е посветено на Илия Марков Попгеоргиев, по-известен като Ильо войвода. „Последният хайдутин“ участва в Първата легия на Раковски, сетне участва в Сръбско-турската война, в която губи две ребра и дясната си ръка, ала това не му пречи на 73 лазарника да се отзове на поканата на Щаба на руската армия. Дружината му да се включи в отряда на ген. Гурко. По-късно този необикновен българин, макар вече да е навършил 80 години, става доброволец в Сръбско-българската война. Българските редници гледали на него като на божество.

Той е носител на три ордена за храброст – сръбски, руски и български, за участието си в три поредни войни. Илия Марков умира на 93 годишна възраст на 17 април 1898-та в Кюстендил, но две години преди да се спомине Народното събрание намалява поборническата му пенсия на 100 лв.

Повече за живота на Ильо войвода разказва Валентин Дебочички, директор на Регионалния исторически музей в Кюстендил.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Виктор Гичев

За себе си Виктор Гичев казва, че обича да върши работата на 100%, а когато се налага – и на повече. Известен е с любовта и успехите си в ски-спорта, но заедно с това е и един от най-новите и успешни млади фермери – животновъди.Заедно с брат си Светозар построяват ферма в планинското село Боерица, община Ихтиман, която приема първите животни през..

публикувано на 12.04.21 в 17:05
доц. д-р Камен Козарев

От обсерваторията в Хасково до Кеймбридж – пътят на един български астрофизик

Доц. д-р Камен Козарев е български астрофизик. Той получава бакалавърска степен по астрофизика през 2005 г. от университета Уилямс Колидж в Масачузетс, САЩ. Получава магистърска степен през 2009 г. и докторантска през 2013 г. по астрономия от Бостънския университет в Бостън, Масачузетс, САЩ. Специализира 6 години в Центъра по астрофизика..

публикувано на 12.04.21 в 12:13
Храни на борда на космическата совалка, сервирани на поднос

Космическо меню – технология и съдържание

Освен с двамата си космонавти – Георги Иванов и Александър Александров – и многото научни изследвания, България се включва в изследването на Космоса и с разработката на космически храни. Ние сме третата страна в света след САЩ и Русия, която е започнала да ги произвежда. С какво са по-различни те от храните, които ядем? Все още ли..

публикувано на 12.04.21 в 11:30

Науката за климатичните промени не е от вчера

Глобалното затопляне и свързаните с него ефекти са били известни на учените от над два века, макар че обществото относително отскоро се сблъска с тревожните данни за промените в климата в следствие на човешката дейност. Ранните експерименти в атмосферната наука дават възможност по-достъпно и нагледно за разберем сложните процеси зад промяната в..

публикувано на 12.04.21 в 08:05
LOFAR-BG ще е първата станция в Югоизточна Европа

Камен Козарев за радиовълните и космическия патрул

Физиката и астрономията са сред най-трудните за преподаване дисциплини в училище. Мнозина се разколебават бързо и ги приемат за мъчителни и тежки. А има начин да се представят атрактивно и любопитно и дори да се „съпреживеят“. Такава идеята зад първата мобилна видеоигра „Космически патрул“/Space Patrol, за учене чрез преживяване и развитие на критично..

публикувано на 10.04.21 в 08:05