Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Слугинята господарка“ на Перголези отново на Русенска сцена

Пресконференция по повод премиерата на „Слугинята – господарка“
Снимка: Държавна опера - Русе

„Оперно – театралният прочит на Русенска опера на първата комична опера „Слугинята – господарка“, който предлагаме на зрителите е „аксиома“ на режисьорските ми търсения от години в посока ВРЕМЕ – ПРОСТРАНСТВО. Всяко изкуство се развива във времето и всяко събитие може да бъде разказано и преценено истинно само като се погледне отстрани. Очевидно е, че за да бъде „видяно“ едно действие цялостно „повествователят“ трябва да отстъпи от него на дистанция, разкриваща достатъчно широка перспектива, от която може да се огледа цялото събитие. Но как да „отстъпим“ когато правим така наречения съвременен прочит на произведение от 18 в.


Как да запазим едновременно и дистанцията от епохата, а и да не изтървем възможността за смислов и стилен прочит. Дилемата се оказва привидна от гледна точка на философията, защото всички ние самите сме време – всички наши мисли, речи и действия са подвластни на времето. Имайки предвид всичко това и опирайки се на твърденията на Кант, че музиката е „изкусна игра на слуха и усещанията“, ние творците от Русенска опера си позволихме да прочетем операта „Слугинята – господарка“ през стила на commedia dell’arte. В спектакъла са смесени естетиките на 16 и 18 в., като във никакъв случай не е пропуснат и съвременния привкус“.

Това споделя Аделаида Якимова, която е режисьор на спектакъла и заедно с Вилиана Вълчева, диригент, Весела Василева – художник и Мария Анастасова – сценограф ще пресъздадат забавната история на Дженаро Федерико пресъздадена с музика от Джовани Батиста Перголези. В ролите на господаря Уберто и слугинята Серпина ще се превъплътят Пламен Бейков и Мария Анастасова.


В звуковия файл чуйте разказа на Аделаида Якимова.

Премиерата е на 5 февруари 2021 г. от 19 часа в зала „Филхармония“ 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Йосиф Радионов

Йосиф Радионов – магьосникът на четирите струни

Самороден талант, в съчетание с изискан вкус и космополитност, заедно със съзнанието за принадлежност към българската национална традиция – това са само част от характерните черти на личността и творческия стил на един от най-обичаните активно концертиращи български артисти-инструменталисти – цигуларят и педагогът Йосиф Радионов, който на 3 април тази..

публикувано на 13.04.21 в 07:55

„Music of The Night“ на сцената на Бургаската опера

След възобновяването на сценичната дейност на културните институти в страната през месец юни миналата година, програмната стратегия на Бургаската опера постави като акцент камерния жанр. Проектите внесоха нов нюанс в общуването с публиката и са изключително успешни в мисията си да популяризират български и световни образци на песенния жанр. Освен..

публикувано на 12.04.21 в 12:05

60 години от първия полет на човек в Космоса – събития в Руския дом в София

Навършват се 60 години от първия полет на човек в Космоса. На 12 април 1961 година пилотираният космически кораб „Восток 1“ с Юрий Гагарин на борда прави една пълна обиколка на Земята за 108 минути. След космическия полет Гагарин придобива световна известност и получава множество медали и отличия, сред които Герой на Съветския съюз –..

публикувано на 12.04.21 в 09:11

Спомен за Бойка Косева

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“ (10 април от 20 часа) ще може да слушате фрагменти от „Набуко“, „Бал с маски“, „Трубадур“, „Дон Карлос“ и „Хованщина“ с участието на голямото мецосопрано Бойка Косева. Не пропускайте и изпълненията ѝ на тринайсет песни от Фредерик Шопен заедно с Недялка Чернаева и откъс от интервю с певицата запазено в..

публикувано на 10.04.21 в 09:00

Фолклорен блиц с Радка и Иван Стефанови

Фолклорното блиц интервю и този път стана място на усмихната среща между любими изпълнители, учители, приятели и вас, нашите слушатели. Радка и Иван Стефанови. Певица и гъдулар, светли и талантливи хора, които улавят важните неща в живота. Чуйте какво още разкриха за себе си двамата музиканти.

публикувано на 09.04.21 в 17:25