Марсианските хроники на „Постоянство“

Кацането на марсохода „Постоянство“ (Perseverance)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Половината човечество удивено наблюдаваше кацането на марсохода „Постоянство“ (Perseverance), който изпрати впечатляващи снимки от червената планета, за първи път в историята се чу звукът на марсианския вятър и като в драматичен филм се наблюдаваха реакциите на екипа на НАСА, който водеше операцията.

Другата половина от света вдигна рамене и коментира, че със средствата, използвани от мисията, можело да се постигне какво ли не тук, на Земята.

Извън учените и запалените почитатели на Космоса, може би не всички си дават сметка какво се случва пред очите им. Прехранени с образи и преживели немалко революции в живота си, не бива да пренебрегваме значението на това, което може да се окаже най-важното събитие в последните няколко века.

„В момента на Марс тече революция“ – така най-кратко може да се обобщи мисията Марс 2020 на НАСА, смята астрофизикът Владимир Божилов.

„Ако ние обиколим целия космос и установим, че никъде другаде няма живот, това ще е революция и във философията, и във физиката, и в биологията, може би и в теологията и религията – защото ще покаже, че животът е уникален. Но днес нямаме основания да смятаме, че еволюцията се е случила само на Земята, така както нямаме основания да смятаме, че гравитация има само на Земята.

В миналото Марс може би е бил близнак на земята, може би е имал атмосфера, знае се, че на повърхността на Марс преди три и половина до 4 млд. години е имало сладка вода, имало ли е там древни микроорганизми? – отговор на тези въпроси търси марсоходът „Постоянство“, а когато ги намери, ще ни приближи към големия въпрос „Сами ли сме във вселената“.

Ако във всекидневния порой различни новини, все още не сте си изяснили значението на случващото се, чуйте увлекателния разказ на Владимир Божилов, от катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Исторически филм с детски конструктор

Как историята да стане разбираема и интересна за децата, как да спечели вниманието и личния им ангажимент към изучаването ѝ – с тази амбиция екип от двама учители – Иван Николов и Милен Димитров – и 21 деца от Центъра за демократично учене подготвиха третия филм от поредицата „Първо българско царство“. Първите два бяха за хан Кубрат и хан Аспарух...

публикувано на 16.04.21 в 14:38

Кога изчезва един език

Латински, хетски, дакийски, харапски… Общото между тези езици със странни имена е, че са изчезнали много отдавна. В момента малко над 40% от езиците в света са застрашени от изчезване, а според различни прогнози до 2050 или 2100 г. това ще е станало факт. Макар и това да ни се струва като нещо твърде далечно, проблемът става все по-осезаем и дори ЮНЕСКО..

публикувано на 16.04.21 в 11:35

Ски картата в Тиролските Алпи включва и безплатен транспорт до Залцбург

Преди пандемията близо 40 хиляди българи годишно избираха да карат ски в Тиролските Алпи. Те вече знаят, че австрийските зимни адреси далеч не се изчерпват с познатите от световните състезания Китцбюел и Инсбрук, но китните селца, сгушени в пазвата на планината са толкова много, че винаги човек може да научи за още едно място, където цените се..

публикувано на 16.04.21 в 08:15
Картина от Жорж Клерин

Не подценявайте шута: Лудият на краля, Арлекино, клоун, скомрах

Когато става дума за толкова изменчив и изплъзващ се образ като шута, подценяването и надценяването му са еднакво възможни. Търсенето на истинни свидетелства за съществуването и действителната функция на придворния шут се оказва начинание, достойно за пространно изследване. Убедителните разкази за прочути шутове, които грабват въображението ни,..

публикувано на 15.04.21 в 10:35

Георги Раковски – „образ невъзможен“

Точно преди 200 г. през 1821 лето, на 14 априлий, в Котел се ражда мъжката рожба Сава, по баща Стойков, по прадядо Попович. Това е историческа дата, защото е рожден ден на бъдещия Знаменосец на свободата. Преди това буйното българче – вече оформило се като безкомпромисен бунтар, подгонен от турските власти, променя името си на Георги Македон, а..

публикувано на 14.04.21 в 17:05