Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Габриел Стоянов: Балетният свят се развива – не мисля, че е възможно съвършенство

От „Росна китка“ до Академия „Агрипина Ваганова“ в Санкт Петербург

Габриел Стоянов е балетист, хореограф, класически танцьор и не само – танцът е неделима част от съдбата му. През 2020 г. Габриел е приет да прави докторантура в Академията "А. Я. Ваганова” в Санкт Петербург. 

За пътя от България до Швейцария и до Русия, за учителите и тяхната значима роля в живота, за любовта към балетното изкуство, за това какво го вдъхновява, и за Академията на руския балет "А. Я. Ваганова” – разказва в "Артефир" Габриел Стоянов:

Танцът като съдба

"Балетът очарова, възхищава естетиката, цялото съвършенството на формите... На 5-годишна възраст родителите ми ме заведоха във фолклорен ансамбъл "Росна китка". По някакъв начин те определиха така съдбата ми.

България също е известна със своите традиции в балета и на професионализъм в балетното изкуство. Музикалната академия "Панчо Владигеров ми е дала изключително много. Доц. Калина Богоева, която през всичките тези 6 години на моето обучение беше непрестанно до мен, ми е помогнала много. 

Балетът е изкуството, което се е превърнало във визитна картичка на Русия. Академията "А. Я. Ваганова” е създадена през 1738 г. Тя успява до наши дни да съхрани цялата история, абсолютно всичко в класическия танц, което не се е загубило дори до наши дни. Ако по-рано формата е била по един начин, ако по-рано е гледано как артистите танцуват и колко са музикални, то и днес е по същия начин. Смятам, че Академията "А. Я. Ваганова” и до наши дни е един огромен пиедестал на балетното изкуство.

Получи се едно надграждане на материал, който ми е бил предаден от България."

Мярата за съвършенство в балета

"Като цяло смятам, че в балетния свят няма как да се постигне съвършенство – това е работа върху себе си през целия живот – и физически, и не само. Винаги трябва да се развиваме, трябва да има една добра основа, върху която да се гради. За нас това е Ваганова, разбира се. Но пък светът се развива в наше време, с годините балетният свят се развива много – не мисля, че може да се постигне съвършенство. По-скоро е непрестанна работа в стремеж към този връх."

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.


Снимки – личен профил във Фейсбук на Габриел Стоянов

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Порталът“, с който зрителите могат да пътуват във времето

След като дълго е пътувал назад във времето физикът и пътешественик доц. Димо Троянов - Джингиби, който единствен носи знанието за „Порталът“, за първи път се озовава в своята София 40 години напред. Това от своя страна дава възможност на племенника му – криминалният психолог Крум Бонев, да се пренесе в 1979 година, за да осуети убийството на една..

публикувано на 08.05.21 в 17:35
Калина Христова

Калина Христова: Илюстрирам в дълбочина човешката душа

„Преобразяване“ – и в преносния и в буквален смисъл е същността на самостоятелната изложба на художничката Калина Христова, която можете да видите в галерия „Литъл Бърд плейс“. Преобразяване, защото продължава визуалните изследвания на авторката в областта на портретната рисунка, навлизайки още по-дълбоко в силните преживявания и човешките емоции в..

публикувано на 08.05.21 в 10:05
Петър и Георги Папакочеви

Сенките на забравените прадеди

„Сенките на забравените прадеди“ е възможна гледна точка към албуми, кутии или кашони със стари фотографии. Когато обаче фотографските архиви прехвърлят личното пространство, когато в тях се съхраняват забележителни състояния на забележителни личности, направени по забележителен начин, „прадедите“ придобиват статута на иконни образи, персонажи от..

публикувано на 07.05.21 в 19:45
Националните награди за сценични изкуства – „Икар“

Ива Тодорова: В театъра се експериментира смело, има вдъхновение

Въпреки трудните условия, в които театрите работят в последната година, Съюзът на артистите в България вече обяви номинациите за тазгодишните награди „Икар“. За 47-и път те ще бъдат присъдени на най-добрите постижения в сценичните изкуства. „Годината беше трудна и различна, но колкото и странно да звучи, тази година са излезли 90 нови..

публикувано на 07.05.21 в 14:05
Неориентируема история 1 и 2, 2021, инсталация

Намерени и пре-създадени истории

„Този чист свят се ражда и умира, без да оставя гробници“ е названието на изложбата на Радостин Седевчев (с куратор Яра Бубнова), открита в НГ „Квадрат 500“ до 30 май. Художникът работи с намерени обекти, свидетелства за нечий минал живот, станали ненужни и анонимни след края му. Дневници, снимки, писма и прочие съдържат вълнения от случки и събития,..

публикувано на 07.05.21 в 13:55