Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Две Шекспирови радиопостановки

Снимка: архив

Радиотеатърът посвещава тази неделя (14 март) на Уилям Шекспир. Половин час след полунощ в рубриката „Радиотеатър след полунош“ ще прозвучи „Добрият край оправя всичко“, постановка от 1992 г., а от 16 часа в рубриката „Радиотеатър в неделя“ имате възможност да чуете „Венецианският търговец“, постановка от 1988 г. 

Първата радиопостановка е под режисурата на Минчо Събев, с участието на Татяна Лолова, Николай Бинев, Антони Генов, Румяна Гайтанджиева, Ицхак Финци, Стоян Сърнаков, Кирил Кавадарков, Михаил Петров, Стефан Поляков, Виолета Бахчеванова, Валерия Босева, Адриана Андреева, Стефан Германов, Петър Пейков, Емил Джамджиев. 

А пиесата „Венецианският търговец“ е адаптирана и поставена от Кирил Каменов. Участват: Наум Шопов, Михаил Петров, Любомир Младенов, Меглена Караламбова, Ана Петрова, Георги Новаков, Ириней Константинов, Виолета Зюмбюлева, Пламен Сираков, Вълчо Камарашев, Иван Танев. Преводът, както е добре известно, е на Валери Петров.

И в двете пиеси вечните Шекспировите герои ще преодоляват препятствия, ще се влюбват и разлюбват, докато любовта спори с жаждата за богатство, реалността и илюзията се преплитат в срещи и раздели, в помнене и забравяне, в омраза и обич. 

Дали истината, любовта и животът ще победят алчността, лъжовността и смъртта и дали добрият край винаги оправя всичко – слушайте, за да разберете.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири радиопиеси за духа на Великден

Радиотеатърът ви предлага да чуете четири извънредни излъчвания на радиопиеси, духовно свързани с големия християнски празник Великден. 30 април – „Разбойникът Варава“ от Стефан Гечев Известно е, че разбойникът Варава е бил освободен в чест на празника Песах и на неговото място на кръста Иисус Христос принася своята саможертва заради спасението..

публикувано на 29.04.21 в 13:56
Хенрик Ибсен, 1898 г.

Куклен дом в ефира

В рубриката „Радиотеатър след полунощ“ на 25 април ще чуете радиопостановката на шедьовъра на Хенрих Ибсен „Куклен дом“. Пиесата е написана в края на 19 век, посрещната е както с възторг, така и с остри нападки, дори с клевети срещу автора, тъй като изследва и скандализира викторианския семеен морал. Всяко предизвикателство към него се е считало за..

публикувано на 23.04.21 в 10:56

Три жени през погледа на Ина Божидарова

Женски чувства и несигурност. Близост и самота. Три поколения жени, обвързани от кръвта и раздалечени от опитите си за истинска връзка. Трагични загуби и тежки обвинения. Незададени въпроси и неполучени отговори. Три жени в клетката на грижата една за друга, в клетката на страховете си. И трите, по различен начин стигнали до точката на истината, че преди..

публикувано на 16.04.21 в 11:41

In Memoriam: Татяна Лолова

„Много е хубаво да те обичат. Има и такива, които не ме обичат, но аз тях не ги познавам, те не ми се обаждат и така остават анонимни. Тези, които ме обичат, ги познавам по лицата. Те стават красиви. Независимо какви черти им е дала природата, те стават красиви, защото добрата енергия и усмивката правят лицето хубаво”, казваше Татяна Лолова. Напусна..

публикувано на 23.03.21 в 13:34
Пер Улув Енквист на 18-ия Международен фестивал на книгата в Будапеща, Унгария на 14 април 2011 г.

„Нощта на трибадите“ от Пер Улуф Енквист

Пер Улув Енквист е шведски драматург, романист, публицист, едно от най-значимите имена в скандинавската литература, оказало влияние в нейното развитие. Той почина миналата година на 85 годишна възраст след дълго боледуване. Известен е най-вече с романите си „Посещението на придворния лекар“, донесъл му много награди, преведен и на български, „Петата..

публикувано на 20.03.21 в 08:15