Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години без легендарния български диригент проф. Васил Арнаудов

4
Проф. Васил Арнаудов
Снимка: БГНЕС

За проф. Васил Арнаудов продължава да се говори до днес, с огромно възхищение, обич и респект към неговата личност и изкуство. Всеки, имал щастието да пресече жизнения си път с големия музикант, може да разкрие безброй страни на уникалността му, изразена на сцената с една единствена дума – магия.

В диригентското изкуство за него нямаше тайни и доказателство са емблематичните състави: русенският хор „Родина“ и Софийският камерен хор „Любомир Пипков“, на които той бе отдаден изцяло до края на живота си.

Пламен Георгиев и проф. Васил Арнаудов (вдясно)

Отиде си внезапно от този свят на 19 март 1991 година. Последната му среща с публиката бе на 3 март в София, с дамите от Софийския камерен хор.

Васил Арнаудов поема ръководството на състава по покана на Ирина Щиглич от есента на 1967 година. С него печели 2 големи, 14 първи и 7 специални награди от международни конкурси в Европа; концертирал е в много страни на стария континент и в Япония; осъществил е записи и концерти за редица радио и телевизионни компании, включително и в БНР през последната година от живота си.

„В основата на всяка човешка дейност, във всички професии стои талантът. Някои казват, че талантът преди всичко значи труд. Аз смятам, че основното е отговорност. Талантът значи преди всичко отговорност“ – думи на проф. Васил Арнаудов.

Неведнъж той е признавал, че има „католически брак с българската музика“ и много известни наши композитори са посветили песните си на хора. Емблематично остава изпълнението на цикъла „Приглушени песни“ от Любомир Пипков по стихове на Марина Цветаева, още в далечната 1972 година. През 1974-та, след смъртта на Любомир Пипков, хорът приема неговото име.

В началото на 2021 г. Софийският камерен хор, с името „Васил Арнаудов“ навърши 55 години и диригентът проф. Теодора Павлович, поела ръководството на състава след кончината на Маестрото, е планирала цикъл концерти. Дано ситуацията с днешната не отшумяваща пандемия позволи да се случат.

Смесеният хор „Родина“, Русе, когато през 1988 година е обявен за „Хор на света“ на конкурса в Ланголен, Великобритания.Със смесения хор „Родина“ в Русе, проф. Васил Арнаудов е свързан от 1963 година до края на живота си – цели 28 години. Това е единственият български състав, удостоен с титлата „Хор на света“ на 42-я Международен хоров конкурс в Ланголен, Великобритания през 1988-а.

За този незабравим момент в историята на русенските певци ще разкаже в петъчната музикална вечер диригентът Пламен Георгиев, известен в музикантските среди с името Чарли. Той е специализирал при проф. Арнаудов, след което е поканен от него за хормайстор на женския хор „Родина“ (хормайстор на мъжкия състав по това време е бил Христо Стоев). Ще научите и много други интересни факти за творческото им сътрудничество в периода 1980-1991 година, прераснало в истинско приятелство.


Екипът на хор „Родина“: Пламен Георгиев, проф. Васил Арнаудов, Георги Делиганев и Христо Стоев (отляво надясно)В звуковите файлове ще чуете още спомените на диригента проф. Мирослав Попсавов и пианистката Надя Игорева. И двамата са работили с проф. Васил Арнаудов в катедра „Дирижиране“ на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, като Мирослав Попсавов е негов студент и асистент след дипломирането си. По покана на Маестрото, Надя Игорева постъпва и в Софийския камерен хор „Любомир Пипков“ през 1976 година.


В предаването на 19 март от 19.30 часа са включени великолепни музикални записи под диригентството на Васил Арнаудов, част от които се съхраняват в Златния фонд на БНР. Ще си припомним и гласа на легендарния диригент, оставил на поколенията изкуство, с което винаги ще се гордеем.

Известна е фразата, че незаменими хора няма, но има неповторими. И тяхното място завинаги остава празно, след края на житейския път.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05