Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

21 март – европейски Ден на старинната музика

Снимка: earlymusicday.eu

От 2013 година 21 март – рожденият ден на Йохан Себастиан Бах, е официален европейски Ден на старинната музика(Early Music Day) в чест на началото на пролетта и с почит към един от най-големите музикални гении на човечеството. С огромен брой концерти и събития денят се превръща в своеобразно континентално музикално тържество, което популяризира историческото наследство на Европа.

Изданията се провеждат с подкрепата на еврокомисарите по културата, ЮНЕСКО и прочути артисти като Жорди Савал, Уйлям Кристи, Рене Якобс. Старинната музика (тясно свързана с други изкуства като танц, театър и архитектура) е важна част от културата, завещана на европейците от техните предци. Понятието обхваща творби, създавани в продължение на повече от хилядолетие (записани или устно предадени) – от Ранното Средновековие до края на XVIII век. И въпреки, че някои композитори от тези векове са изключително популярни, голяма част от репертоара все още е непозната на съвременната публика. Денят на старинната музика се стреми да умножи познанията за музиката от Средновековието, Ренесанса и Барока и да приобщи към нея по-широки слушателски кръгове.

Идеята е на европейската Мрежа за старинна музика (REMA), която представлява 98 активни организации, базирани в 22 европейски държави, а „Неделният следобед“ се присъединява (в 14 часа) към този прекрасен ден с помощта на Европейския съюз за радио и телевизия – партньор на събитието от първото му издание през 2013 г.

Ще звучат записи от Фрибург, Швейцария, където всяко лято се провежда Международен фестивал за сакрална музика. Архивите на фестивала, любезно предоставени на Еврорадио през 2020 г. във връзка с пандемията, крият истински звукови съкровища, част от които програма „Христо Ботев“ ще сподели с почитателите на изисканата класика. Сред изпълнителите са Академията за стара музика от Берлин и холандският сопран Йоханет Зомер, италианският ансамбъл Il Giardino Armonico и швейцарският мецосопран Мари-Клод Шапюи, британският камерен вокален ансамбъл Stile antico.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гостуване на детско-юношеска филхармония „Пионер“ във Виена

През ноември ще се състои дългоочакваният концерт на филхармония „Пионер“ в австрийската столица. Проектът „Отново във Виена“ вече е на финалната права. Беше отворена сметка за финансиране на проекта. Д-р Александър Александров заяви, че парите вече са събрани и остават някои допълнителни уточнения. Така на 16 ноември в залата на Виенските момчета и..

публикувано на 13.06.21 в 08:05
Vanity Productions

„Понякога собствената ти глава е най-големият враг“ – интервю с Кристиан Стадсгард

Vanity Productions е псевдонимът, под който ще откриете ембиънт музиката на Кристиан Стадсгард, съосновател на датския лейбъл за електронна музика Posh Isiolation и член на Damien Dubrovnik (с Локе Рабек) и The Empire Line (с Айзък Хансен и Йонас Рьонберг). Ако всичко върви по план, на 19 юни Vanity Productions ще изсвири своя първи концерт в София..

публикувано на 12.06.21 в 11:15

Из архивите на Метрополитън опера: „Роберто Деверьо“ от Гаетано Доницети

Метрополитън опера отваря архивите си за Еврорадио. Спектакълът, който ще имате възможността да проследите на 12 юни от 20 часа, е от 16 април 2016 г. Съставите на Метрополитън дирижира Маурицио Бенини. В ролите: Сондра Радвановски (Елизабет Първа, кралица на Англия), Елина Гаранча (Сара, херцогиня Нотингам), Матю Поленцани (Роберто Деверьо, граф Есекс),..

публикувано на 12.06.21 в 09:55

Опера в Летния театър

На 11 юни започва 12-ото издание на летния фестивал „Опера в Летния театър“ във Варна, като някои от предложените събития са част и от Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Представленията са общо двадесет и едно – седем са премиери. Отново в програмата ще има опера, оперета, мюзикъл, балет и концерти. Първото събитие е посветено..

публикувано на 10.06.21 в 18:10
Абисал Гергиев (вляво) и Заурбек Гугкаев

Синът и племенникът на Валерий Гергиев излизат на сцената на зала "България"

На 10 юни столичната публика може да види заедно двама музиканти от най-близкото обкръжение на знаменития руски диригент. Това са големият му син Абисал Гергиев и племенникът му Заурбек Гугкаев.  21-годишният Абисал е пианист, все още студент в Бостънската консерватория. Дебютира на професионалната сцена през 2016 под диригентството на баща си и..

обновено на 10.06.21 в 16:02