Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 март – европейски Ден на старинната музика

Снимка: earlymusicday.eu

От 2013 година 21 март – рожденият ден на Йохан Себастиан Бах, е официален европейски Ден на старинната музика(Early Music Day) в чест на началото на пролетта и с почит към един от най-големите музикални гении на човечеството. С огромен брой концерти и събития денят се превръща в своеобразно континентално музикално тържество, което популяризира историческото наследство на Европа.

Изданията се провеждат с подкрепата на еврокомисарите по културата, ЮНЕСКО и прочути артисти като Жорди Савал, Уйлям Кристи, Рене Якобс. Старинната музика (тясно свързана с други изкуства като танц, театър и архитектура) е важна част от културата, завещана на европейците от техните предци. Понятието обхваща творби, създавани в продължение на повече от хилядолетие (записани или устно предадени) – от Ранното Средновековие до края на XVIII век. И въпреки, че някои композитори от тези векове са изключително популярни, голяма част от репертоара все още е непозната на съвременната публика. Денят на старинната музика се стреми да умножи познанията за музиката от Средновековието, Ренесанса и Барока и да приобщи към нея по-широки слушателски кръгове.

Идеята е на европейската Мрежа за старинна музика (REMA), която представлява 98 активни организации, базирани в 22 европейски държави, а „Неделният следобед“ се присъединява (в 14 часа) към този прекрасен ден с помощта на Европейския съюз за радио и телевизия – партньор на събитието от първото му издание през 2013 г.

Ще звучат записи от Фрибург, Швейцария, където всяко лято се провежда Международен фестивал за сакрална музика. Архивите на фестивала, любезно предоставени на Еврорадио през 2020 г. във връзка с пандемията, крият истински звукови съкровища, част от които програма „Христо Ботев“ ще сподели с почитателите на изисканата класика. Сред изпълнителите са Академията за стара музика от Берлин и холандският сопран Йоханет Зомер, италианският ансамбъл Il Giardino Armonico и швейцарският мецосопран Мари-Клод Шапюи, британският камерен вокален ансамбъл Stile antico.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25