Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Устойчиви ли сме към разпространението на фалшивите новини

| обновено на 22.03.21 в 08:13
Снимка: pixabay.com

Според годишните резултати на Индекса за медийна грамотност на Инициативата за европейски политики (EuPI) и институт "Отворено общество“ - София, България е на последно място в ЕС по медийна грамотност. На какво би могло да се дължи лошото представяне на страната ни според изследването, което използва индикатори за медийна свобода, доверие между хората и образование?

„Всеки от тези индикатори има определена тежест, определена важност. В България, по всички индикатори, имаме класиране на едно от последните места, т.е. имаме много проблеми, които я поставят там където е.“ – споделя пред „Мрежата“ авторът на изследването Марин Лесенски, директор на програма „Европейски политики“ в институт „Отворено общество“."

Какво се случи с обществото, когато пандемията от Covid-19, влошена допълнително от „инфодемията“, подкопа вярата в науката, медицината и в институциите, които трябваше да управляват кризата?

Как да бъде лекувано обществото от уязвимостта на фалшивите новини и дезинформацията? На какво се дължи поляризацията между нас?

Контролът и регулациите срещу медийното образование – кое ще ни извади от кризата, в която сме попаднали? Проблем ли е доверието за ежедневното функциониране на обществото? Къде са пресечните точки между политическа култура и медийна грамотност?

Как да си помогнем, за да изградим защита от негативните ефекти на „инфодемията“?

Целия разговор с Марин Лесенски можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световен ден на динята

На 3 август се чества Световният ден на динята. Любопитното е, че има над 1200 разновидности на този сочен плод в над 96 държави по света. Диня – в зависимост от района в България, наричана още карпуз или любеница, е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските..

публикувано на 03.08.21 в 10:43

“За звездите и хората“

Звездите далеч не са само горещи кълба от нажежен газ в студения Космос или красив фон за романтичните нощи. Всяка една от милиардите звездни системи в нашата галактика има своя собствена увличаща история. От тяхното създаване в облаци студен газ и прах, през бурната си ултравиолетова младост и отглеждането на свои планети, та чак до..

публикувано на 03.08.21 в 09:42

Солен таратор и 330 мл бира могат да ни помогнат в жегите

Как да си помогнем чрез хранене и подходящи течности в жегите? Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Теодора Хаджиева – Дърленска от Медицинския университет в София. “Важно е наистина да си помогнем, защото жегите са големи и храната, като ключов фактор за здравето, може да помогне.  В случая е важно да се поемат течности. Има една..

публикувано на 02.08.21 в 11:11

Отбелязваме Илинден по стар стил, пазете се от морето!

Днес отбелязваме Илинден, но по стар стил. Почитаме един от най-големите пророци – Илия. Може би всички са чували едно от най-разпространените вярвания за целия ден, че морето взима жертви, затова трябва да сме много внимателни, ако сме там и влизаме във водата. Традицията повелява да не се работи, защото така ще разсърдим пророка..

публикувано на 02.08.21 в 09:51

Даниел Янев: Медийният плурализъм в България е под въпрос

Платформата за проверка на фактите "Лъжеш ли" излезе с обобщение за невярната информация в медиите по време на кампанията за предсрочните избори на 11 юли тази година. Даниел Янев, един от създателите на "Лъжеш ли", коментира данните от проучването в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“. „Има неверни твърдения, за които може да..

публикувано на 02.08.21 в 09:15