Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. д-р Светла Димитрова – за пролетта, празниците и новите музейни проекти

4
Проф. д-р Светла Димитрова
Снимка: Божидар Любенов

В празничната събота – на Тодоровден (20 март), в предаването гостува проф. д-р Светла Димитрова, директор на Регионалния етнографски музей на открито „Етър“, Габрово. Възникването на музея е по инициатива на Лазар Донков – известен по онова време етнограф и самоук художник. Преди да започне да реализира своята уникална идея, той е отделил много време, за да посещава габровските села и да изучава занаятчийските работилници, технически съоръжения и възрожденски къщи, на които е направил много скици и рисунки, използвани по-късно като първообраз за създаването на музейните обекти. Независимо от многото критици, субективни и обективни препятствия, той успява да осъществи своята мечта и става първият директор на етнографския парк-музей „Етър“, носещ някогашното име на река Янтра...

Музеят е създаден преди 57 години и е открит за посещения на 7 септември 1964 г. В обширното парково пространство са разположени къщи във възрожденски стил – Занаятчийската чаршия – с действащи работилници, в които посетителите могат да наблюдават процеса на създаване на различни предмети от бита, изработвани по традиционни занаятчийски методи. Оригинална е сбирката от действащи механизми, задвижвани от водни струи – воденица, тепавица, точило, струг за изработване на бъклици и др.

Регионален етнографски музей на открито „Етър“ – водни съоръжения.
„Не са малко посетителите, които идват по няколко пъти в годината, за да похапнат от вкусните баници, гевреци и да опитат и други лакомства, като пестил или кафето, сварено на пясък.“ – с гордост споделя проф. Светла Димитрова. Тя е завършила история в университета „Св. св. Кирил и Методий“, Велико Търново. Автор е на повече от 80 научни статии и 7 монографии и е съставител и редактор на 27 книги и сборници. Член е на Управителния съвет на Сдружение „Български музеи“, както и на Българския национален комитет и на Регионалния комитет за Югоизточна Европа, на Международния съвет за музеите – ИКОМ. Проф. Димитрова е научен консултант по реализация на музейни експозиции и участва в реализацията много  международни,  национални и регионални проекти, като ръководител или като член на екип. Съавтор е на концепции за туристически дестинации за различни региони в страната.

Мнението на проф. Светла Димитрова за днешния ден на Регионалния етнографски музей „Етър“, за Тодоровден и празниците, традициите и обичаите, както и за това каква е ролята на музея за тяхното опазване и популяризиране чуйте в звуковия файл.

Снимките в материала са предоставени от РЕМО„Етър“
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Режисьорката Юли Жербасе: Всеки може да тълкува различно "Розовият облак"

Бразилската режисьорка Юли Жербасе, чийто пълнометражен дебют „Розовият облак“ привлече в началото на годината вниманието на Сънданс, а после взе голямата награда в Международния конкурс на София филм фест този март, сега пристигна в България за есенното издание на фестивала. На сутринта след запознанство за една нощ Жована и Яго са събудени от..

публикувано на 23.09.21 в 12:50

Нора Ампова: Самотата е важна

Нора Ампова е художник и визуален артист. В последната година живее в Женева със семейството си. Там тя създава всички произведения, които показва в България. Защо не тръгва по стъпките на родителите си, известните трио “Спешен случай“, и не последва кариерата на брат си Влади Ампов Графа? Нора Ампова е главен герой в “Нашият ден“...

обновено на 23.09.21 в 11:52

„Къде живее вятърът“ и световно признатият метод сугестопедия

„Къде живее вятърът“ е сугестопедична книга, която стимулира децата да четат и учат с лекота, точно като на игра. Тя обогатява знанията им, провокира любопитството и въображението им, подобрява концентрацията им и улеснява възприемането и запаметяването на информацията, представена интерактивно. Силвия Йорданова, позната на малките като Анабел..

публикувано на 23.09.21 в 08:15

18 разказа, които ще запомните за цял живот

„Мъжът, който уби Ролан Барт и други разкази“ от Тома Клер е сборник с разкази, обединени от темата за убийството. Политическо убийство, нещастен случай, серийно убийство, самоубийство, убийство в състояние на афект. Всеки разказ е неповторим и напълно непредсказуем. Преводът е на Радостин Желев. В текстовете е цялото многообразие на..

публикувано на 22.09.21 в 16:06
Сцена от филма “Заедно с теб“

Филмът на Димитрис Георгиев „Заедно без теб“ вече е част от каталога на NO BLINK

След като имаше своята премиера в рамките на 30 часа в платформата за българско късометражно кино NO BLINK и множество прожекции на световни фестивали, една от които в селекцията на„Берлинале“, филмът на младия режисьор Димитрис Георгиев „ Заедно без теб “ трайно се настани в онлайн пространството. Историята, вдъхновена от реалната съдба..

публикувано на 22.09.21 в 13:50