Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Петър Берон – личност епохална и велика

150 години от смъртта на д-р Петър Берон

На 21 март се навършиха 150 години от смъртта на възрожденския лекар, учител, учен и дарител д-р Петър Берон. Какво е културното наследство на гениалния учен енциклопедист, на учителя, на лекаря, на дарителя? Доколко посланията на д-р Петър Берон са разчетени, разпознаваеми и доколко се осъзнава какво е дал на българите, на Европа и на света този единствен български алхимик?

Д-р Петър Берон е един от известните възрожденски българи – просветител, учен, енциклопедист, педагог, философ, лекар и естественик. Учи в родния си град, а после постъпва в Букурещ в прочутата Бейска академия – училището на гръцкия педагог К. Вардалах. После заминава за Брашов, където става учител в семейството на сливенския търговец Антон Иванович. С неговата морална и материална подкрепа Петър х. Берович издава „Рибния буквар”, а по-късно следва в Германия първо философия, след това се прехвърля да учи медицина. След завършване на висшето си образование започва да работи като окръжен лекар в Крайова, като междувременно организира и търговско дружество, което носи значителни печалби.

Отказал се от медицината, д-р Петър Берон пише във всяка една област на науката, член е на различни международни научни дружества, владее 9 езика. С неговата материална помощ са открити над 20 училища, сред които и девически – едно от тях е Девическото училище в Котел.

В едно свое писмо до котленските старци той пише: ”Обичал бих да намеря някого, комуто да платя да обходи България и види има ли във всеки град училище…”

След смъртта на Петър Берон с парите от неговото наследство е открита Одринската мъжка гимназия, която в продължение на 30 години се издържа от лихвите на наследството. Създаден е и фонд „Д-р Петър Берон”, от който се дават стипендии на котленски деца, които искат да продължат образованието си.

Ето какво коментира в "Нашият ден" проф. Кирил Топалов:

"Личности като д-р Петър Берон са от епохалните, от най-великите в нашата история. Личности многостранни, оставили богати следи в много области. Петър хаджи Берович става известен като голям учен в Западна Европа, където го наричат д-р Петър Берон. Той е от Котел – един знаков град в нашето Възраждане и нашата културна история, дал редица наши възрожденци, град със статут на специален град в нашата история."

Проф. Топалов разказва за живота на Петър Берон, за приноса на Рибния буквар в образованието, както и за енциклопедичната научна дейност на големия възрожденец – чуйте повече от звуковия файл.

Написаният от Петър Берович и издаден през 1824 г. „Буквар с различни поучения” – т. нар. "Рибен буквар" е една малка енциклопедия, която дава знания не само по четене, писане и смятане, но и кратки естествено-научни познания. Букварчето е и първата българска детска книжка. За първи път в нея има художествени четива със светски характер. За първи път се появяват и здравни съвети „Как да пази человек здравието свое”. За букварчето Юрий Венелин казва: ”Не съм виждал нито един руски буквар, който да може да се сравни с достойнствата на тази поучителна книжка”. Букварът претърпява шест издания в огромен тираж през периода 1824 – 1862 г.

За „Рибния буквар“, като иновативен метод на обучение, и съкровищата на Централната библиотека на БАН, в която се съхраняват три от възрожденските му издания – разказва д-р Силвия Найденова, директор на ЦБ на БАН.

Чуйте повече в звуковия файл.
Снимки – Община Котел




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Феникс Върбанов с нова изложба и стихове в галерия "Аросита"

Изложбата на Феникс Върбанов " Swell / Мъртво течение " представя автора в нова светлина. Творбите в нея са едновременно близки, но и различни от показаното в наскоро завършилата изложба "Пулсации", в галерия "Стубел". Тук, освен произведения, изпълнени в характерната колажна техника, художникът представя рисунки и литографии. Феникс Върбанов..

публикувано на 22.05.24 в 16:08

"Вазовчета" подаряват песен на всички българи по света за 24 май

Организираното от сдружение "Христо Ботев" Българско неделно училище "Иван Вазов" в Париж отбеляза десет успешни и щастливи години от своето създаване. В театър "Св. Леон" на 19 май се събраха стотици Вазовчета: деца от присъствената и дистанционната форми на обучение, техни родители, бивши ученици и учители, български и френски приятели на училището,..

публикувано на 22.05.24 в 12:00

Дечко Узунов. Съзидания

" (…) Това, което си създал, това е твоят живот." Дечко Узунов През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата..

публикувано на 22.05.24 в 11:18

"Музика в портрети" с фолклорния оркестър на БНР

Преди поредното любопитно издание на проекта на Оркестъра за народна музика на БНР – "Музика в портрети"  диригентът Димитър Христов споделя в "Нашият ден" повече за предстоящото музикално събитие. На 23 май от 19 ч. в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика ще свири заедно с трима интересни и талантливи гост-солисти. По думите..

публикувано на 22.05.24 в 11:11

Среща с автограф: "Моята сила. Диагноза за цял живот" на Димитрина Шишкова

Обръщате ли достатъчно внимание на тялото си? Грижите ли се за него толкова често, колкото за вещите си? Отделяте ли му същото време и старание, както на работата си? Главната героиня в тази книга води обикновен, спокоен живот. Започнала от най-начално ниво своята кариера, постепенно Ива става ценен професионалист, обичан и уважаван колега. Един..

публикувано на 22.05.24 в 10:00