Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Мишел Израел

Ваксини, мрежи и невежи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В народопсихологията на българина сякаш са заложени страхове, мнителност, отрицание на постиженията на модерната цивилизация. 5G мрежите, например, тревожат обществото почти колкото ваксините. За изграждането на т.нар. "5G мрежа" в областта на комуникациите и евентуалното отражение върху човешкото здраве, за значението на ваксините в човешката история, за ролята на социалните мрежи и за страховете – коментар в "За здравето" прави проф. Мишел Израел от Националния център по обществено здраве и анализи и преподавател в Плевенския медицински университет.

"Не мисля, че основно са страхове. Мисля, че българският инат тука има място, защото е пословичен. Обаче, откакто се занимаваме с антиваксерските настроения, проблемът 5G почти умря – няма такъв въпрос, той беше потиснат от коронавируса и неговите последствия. Covid потисна и новините, и душите."

Как ваксините промениха света

"Става въпрос за здраве. Нужни са елементарни знания в областта на медицината – така са унищожени болестите – голяма част от тях не съществуват само благодарение на ваксинациите (едра шарка, полиомиелит, морбили), опасни за живота на децата. Но не сме само ние неверниците. Да не забравяме Галилей, Коперник и останалите. Всяка иновация в света в началото е приемана с отрицателно отношение от страна на власти, народ и т.н." 

Социалните мрежи

"Възможността да контактуваш със всички в социалните мрежи води до страхове. В социалните мрежи хората с ниско самочувствие, недостатъчно образование и т.н. се развихрят. Това е тяхното място, където те могат да управляват, да създават групи, да разговарят, да съветват (тук-таме прочетено) – от боба и джоджена до вируса..."

Има ли основание за страх по отношение на мрежите

"Съществуването на 5G все още е под въпрос, защото такава мрежа няма изградена и тя не действа. Всъщност доста агресивно операторите по света, не само у нас, се опитаха да наложат бързото въвеждане на 5G, на което реагираха и хората, и здравните власти, и ние, като Национален център по обществено здраве. Защото не може да се въвежда нова технология без изследване за възможните здравни ефекти. Съответно това доведе до малко забавяне, може би Covid помогна да намалее тази агресия. Но в действителност в нашата страна такава мрежа няма. Така е в повечето страни в света. Има само изпитания върху 5G мрежата – и то не на честотите, на които тя би трябвало да излъчва. 

Когато някои оператори у нас обявиха, че 5G е едва ли не изградена, това бяха още чисти реклами (лъжливи), не бяха отпуснати честотите от Комисията по регулиране на съобщенията. Първата честота, която се отпусна, е 3.6 GHz, но тя не е честота за 5G, тя е близка до честотите, които използва 4G – сегашната мрежа. Честотите, на които 5G трябва да излъчва, са от 26 GHz нагоре. Само тогава може да се постигне съответната скорост, брой потребители и т.н. Изведнъж се оказва и, че самите уреди, които ние ще използваме, като телефони, да ги наречем (това вече не са телефони, а уред за всичко), са доста скъпи – вече са пуснати на пазара, но никой не ги купува, няма потребител. 

През това време обаче международните акъли в областта на технологиите вече говорят за 6G! Никой не знае какво е 6G, но самият факт, че се говори за следващ етап, показва, че 5G бива като че прескачана – нито честотите са продадени, нито са изградени мрежите и т.н. За съжаление в момента операторите изграждат мрежа – без контрол и без регулация, за съжаление. Още при обсъждането на проблемите с изграждането на 5G мрежата Комисията по регулиране на съобщенията, заедно с Министерството на съобщенията, организираха една среща в НДК, в която директно обявиха какви промени ще направят в Закона за устройство на територията (ЗУТ) един член 151, който почти премахва контрола при въвеждането на новите системи. Предизвика жестока реакция от наша страна, защото те си освободиха регулацията, за да им излезе мрежата по-евтино. Хората имат основание да се страхуват и да се оплакват. Агресията на операторите беше доста сериозна."

Антените – има ли опасност

"Не. Антените са малки, маломощни, близо до дома, както рутерите. На 10-20 см разстояние вече лъчение няма. Общата средна мощност, с която излъчват, ще бъде подобна на сегашната. 5G антените излъчват само ако потребителят ги потърси."

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08