За здравето

събота, от 8.05 до 8.55 часа

Основната философия на екип „За здравето“ е: ние не лекуваме от ефира, но помагаме. Не подлагаме на съмнение мисълта на Рей Бредбъри, че „болестта е занимание самотно“, а добавяме и тази на Скот Фицжералд, че хората не са просто бедни или богати, щастливи или нещастни... Те са само два вида: здрави и болни!
Да бъдем заедно здрави всяка събота сутрин!

Екип на предаването: Стойчо Стоев, Кирил Чобанов, Антонина Тодорова, Диляна Трачева


Публикации

Проф. Румен Кастелов

Ортопедично... за зимата

Сезонни травми, остеопороза, транспортен и спортен травматизъм, начин на живот и хранене, нови методи, кремове, мазила и нестероидни противовъзпалителни срещу болка и фрактури. Проф. Румен Кастелов от Медицинския институт на МВР болница коментира темата в..

публикувано на 24.02.20 в 17:05
Д-р Мариета Караджова

Изкуството на ръцете...

За диагнозите и състоянията, показани за масаж, за новото в неврологичната наука и практика, за синдрома ръка-рамо, болките в гръбнака и ставите, и за влиянието на новите технологии върху мозъка и тялото. За разликите между кинезитерапията и мануалната..

публикувано на 11.02.20 в 16:25

Благословени сме с минералните находища, но не сме добри стопани

Има ли опасност, както загубихме хубавата си вода за пиене, дали няма да загубим един и уникалните си минерални извори?  За физиотерапията, рехабилитацията и минералните извори... за тяхното стопанисване в България  д-р Татяна Ангелова, дългогодишен..

публикувано на 03.02.20 в 12:35

Зараза...

Коронавирус  – да разсеем митовете за изтърван от лаборатория вирус или биологично оръжие. Няколко града в Китай са с обявена карантина (5 града с 40 млн. население). У нас започнаха грипните ваканции. Актуалните здравни теми налагат спешен разговор с..

публикувано на 27.01.20 в 12:06
Академик Дамян Дамянов

Може ли да се върне доверието между лекар и пациент

Върнете доверието към лекарското съсловие! За това апелира в студиото на „За здравето“ хирургът акад. Дамян Дамянов. Повечето от лекарските грешки са случайни като събития, а след това могат да бъдат класифицирани. Най-често се греши при най-честите..

публикувано на 15.01.20 в 09:15
Проф. Чавдар Славов

Лекар, с мечти на художник...

В предаването "За здравето" гостува проф. Чавдар Славов. Разговор за професията и мечтите, за министерския кабинет и отговорностите в БАН, за науката и практиката в урологията.  Поддържане на нормално телесно тегло, минимизиране на мазнините от животински..

публикувано на 07.01.20 в 09:05

Вирусите – враг №1 на човечеството

Вирусологията е наука на 125 години. Съвсем млада наука. Парадоксът е, че има данни за вируси хиляди години преди това, вкл. и данни за лечение на рак с вируси, далеч преди някой да е знаел за какво става въпрос. Всяка година се откриват по два-три чисто..

публикувано на 23.12.19 в 10:55
Акад. Лъчезар Трайков

Да чукнем на дърво...

Акад. Лъчезар Трайков в един сюжет за ума и за неврологията. За доброто, за креативното... Но и за проблемите.  Как да преодолеем болестта на Алцхаймер, диагностика и лечение на заболяването Паркинсон, какво знаем за кръвната захар и нейното цялостно..

публикувано на 02.12.19 в 12:08
Д-р Живко Сиромахов, уролог

Само за мъже...

Ако е отговорен към себе си и близките си, всеки мъж трябва да се раздели със страховете и предразсъдъците, в които е забулена темата за простатата и които пречат на мъжете да се консултират с уролог рядко или много късно.  "Няма конкретна симптоматика,..

публикувано на 26.11.19 в 11:05

Диабетът – тихият убиец

Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза живеят над 387 млн. души, т.е. всеки 12-и човек по-света е с диабет, като близо половината от тях не знаят за..

публикувано на 11.11.19 в 16:59