За здравето

събота, от 8.05 до 9.00 часа

Основната философия на екип „За здравето“ е: ние не лекуваме от ефира, но помагаме. Не подлагаме на съмнение мисълта на Рей Бредбъри, че „болестта е занимание самотно“, а добавяме и тази на Скот Фицжералд, че хората не са просто бедни или богати, щастливи или нещастни... Те са само два вида: здрави и болни!
Да бъдем заедно здрави всяка събота сутрин!

Екип на предаването: Стойчо Стоев, Кирил Чобанов, Антонина Тодорова, Диляна Трачева


Публикации

Акад. Владимир Овчаров: Постковидни усложнения – какво засяга вирусът

Колко и какви могат да бъдат усложненията върху организма след преболедуван Covid-19? Акад. Владимир Овчаров коментира темата в рубриката “За здравето“ на “Семейно радио“: “Увреждания има в много от системите. Сърдечният мускул се..

публикувано на 24.03.21 в 11:45

Ваксини, мрежи и невежи

В народопсихологията на българина сякаш са заложени страхове, мнителност, отрицание на постиженията на модерната цивилизация. 5G мрежите, например, тревожат обществото почти колкото ваксините. За изграждането на т.нар. "5G мрежа" в областта на..

публикувано на 24.03.21 в 09:15
Доц. Мария Стаевска

Доц. Мария Стаевска: Алергичните пациенти боледуват по-рядко от Covid-19

Клиниката по алергология на Александровска болница е включена в международен експертен център за лечение и проследяване на пациенти с уртикария.  Доц. Мария Стаевска, началник на Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ „Александровска“ и ръководител..

публикувано на 10.11.20 в 09:04

За края на дните... и Националната стратегия за психично здраве

Пандемия, неизвестност, страх, маски... Колко е важно психичното здраве? Какво е състоянието на българската психиатрия в тази извънредна ситуация? Кое е онова, което може да ни крепи и да ни остави здраво стъпили на земята?  След Деня на психичното здраве..

публикувано на 12.10.20 в 09:02
Проф. Иво Петров

Чистосърдечно за кардиологията

Защо се страхуваме да отидем на лекар и как променяме поведението си по време на пандемия? Сърцето и алкохолът, храната и напрежението, сексът и спортът. Напредъкът на кардиологията в диагностиката и терапията.  Чистосърдечно за кардиологията – проф. Иво..

обновено на 06.10.20 в 18:23

Какъв е пътят на една ваксина и на проучване на ново лекарство

Какъв е пътят на една ваксина и на проучването на ново лекарство? Колко дълго може да трае позитивният ефект на ваксината? Открита е протеинова молекула, която може да бъде база за създаване на лекарство срещу коронавируса.  Всички теми теми коментира в..

публикувано на 24.09.20 в 11:31
Д-р Румяна Динолова

Д-р Румяна Динолова: Психичното здраве на българите не се подобрява

Необходима е нулева толерантност към насилието. Психичното здраве на българите не се подобрява. Това сочи опитът на  д-р Румяна Динолова в отдел "Психично здраве" на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Тя е и национален координатор по..

обновено на 13.07.20 в 17:44

Кожата помни всяко слънчево изгаряне

Слънцето през лятото е ласкаво, но и често създава проблеми. То далеч не е безвредно и може да донесе неподозирани поражения, които в началото да не бъдат усетени. Често слънчевите изгаряния предизвикват обикновени неудобства, преминаващи за няколко дни без..

публикувано на 07.07.20 в 11:11

Технологии – вируси – конспирации

Мобилни телефони и антени, триплекси и прословутата 5G мрежа... Какво е влиянието на електромагнитните полета и лъчения върху здравето? Биофизикът проф. Мишел Израел и неговият екип от Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) правят..

обновено на 18.06.20 в 15:41

Най-доброто лекарство за душата е да се радва, да се смее и да обича

Ние сме пред един коварен, непредвидим враг и той още не си е тръгнал . Мерките малко отслабнаха, но бдителността ни не трябва да спада в никакъв случай. Това каза  писателят ревматолог проф. Златимир Коларов в рубриката "За здравето" на "Семейно радио"..

публикувано на 27.05.20 в 09:07
Подкасти от БНР