За здравето

събота, от 8.05 до 9.00 часа

Основната философия на екип „За здравето“ е: ние не лекуваме от ефира, но помагаме. Не подлагаме на съмнение мисълта на Рей Бредбъри, че „болестта е занимание самотно“, а добавяме и тази на Скот Фицжералд, че хората не са просто бедни или богати, щастливи или нещастни... Те са само два вида: здрави и болни!
Да бъдем заедно здрави всяка събота сутрин!

Екип на предаването: Стойчо Стоев, Кирил Чобанов, Тошко Йосифов, Диляна Трачева


Публикации

Акад. Чавдар Славов

Мъже за пример

Заглавие на филм, сюжет от живота. Това бе отправната точка в разговора "За здравето" с акад. Чавдар Славов. Преди повече от 20 години  екип уролози "родиха " термина "мъжко здраве", който вече е твърде популярен. Но знаем ли какво включва той?..

публикувано на 28.11.22 в 11:34
д-р Ива Гаврилова

Живот с диагноза

Тежки следи по тялото и душата получава всеки, който чуе диагнозата "Рак”. Но отчаянието няма да помогне – бързата реакция, получаването на адекватна професионална помощ, подходящата терапия, лечение и проследяване, са разковничето за здраве и качество на..

публикувано на 22.11.22 в 09:16
Д-р Наталия Темелкова

Диабетът – коварна болест или лечимо състояние?

Въпросът съдържа и част от отговорите, които потърсихме заедно с д-р Наталия Темелкова в поредното издание "За здравето". Опитният ендокринолог от Александровска болница подчерта, че "коварството" на диабета е в безсимптомното му протичане...

публикувано на 17.11.22 в 08:55
Акад. Владимир Овчаров

"Колко малко знаем?"... за собственото тяло и дух

Този въпрос разисквахме с доайена на българските анатоми акад. Владимир Овчаров. Говорихме за болката – физическа или емоционална, с акценти върху болката при онкологични   болести и при тежки травми, за сетивността на организма и неврологичния стрес,..

публикувано на 08.11.22 в 08:15
Проф. Кузман Гиров

Явните и скритите рискове при венозна болест

Основната тема в разговора със съдовия хирург проф. Кузман Гиров беше за явните и скритите рискове при венозна болест. Теоретичните аспекти и случаите от практиката се простираха от лечението на разширени вени, през появата на дълбока венозна..

публикувано на 02.11.22 в 08:15
Д-р Димитър Черкезов

Поколения...

"Поколения..." – под това мото екип "За здравето" постави проблема за младите в българската медицина. С д-р Димитър Черкезов, освен за правото на професионален избор и на специалност, акцентирахме върху безценните уроци на опитните лекари и..

публикувано на 25.10.22 в 11:14

Движението е универсалният метод за опазване от ставни заболявания

В седмичното издание "За здравето", като част от поредицата "Пожелахте да чуете", ви срещнахме с проф. Румен Кастелов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в Медицинския институт на МВР. Акценти поставихме върху превенцията и лечението на..

публикувано на 21.10.22 в 08:20
Проф. Пламен Гацов в студиото на програма „Христо Ботев“

Болката отляво...

Традиционно използваме поетичната фраза в разговорите за кардиология и сърдечно-съдови болести. Защото тежката патология, която бележи и най-висока смъртност сред българите, изисква по-деликатен подход. Гостът в студиото проф. Пламен Гацов подчерта, че..

публикувано на 10.10.22 в 14:45
Д-р Анета Аничкина

Полет над действителността

Разговор за собствените ни проблеми и демони, за реалния и виртуалния свят, в който доминират страховете и изолацията ни, депресиите и стреса. Гост в поредното издание "За здравето" бе опитният психиатър д-р Анета Аничкина, която акцентира върху липсата..

публикувано на 03.10.22 в 11:08

Кои са най-честите нарушения в сектор "Здравеопазване"

Правата и привилегиите в здравеопазването винаги са повод за разговор, защото системата е твърде консервативна и промените са бавни – това е акцентът в разговора с д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право. В Световния ден за безопасност на..

публикувано на 01.10.22 в 08:30