За здравето

събота, от 8.05 до 8.55 часа

Основната философия на екип „За здравето“ е: ние не лекуваме от ефира, но помагаме. Не подлагаме на съмнение мисълта на Рей Бредбъри, че „болестта е занимание самотно“, а добавяме и тази на Скот Фицжералд, че хората не са просто бедни или богати, щастливи или нещастни... Те са само два вида: здрави и болни!
Да бъдем заедно здрави всяка събота сутрин!

Екип на предаването: Стойчо Стоев, Кирил Чобанов, Антонина Тодорова, Диляна Трачева


Публикации

Академик Дамян Дамянов

Може ли да се върне доверието между лекар и пациент

Върнете доверието към лекарското съсловие! За това апелира в студиото на „За здравето“ хирургът акад. Дамян Дамянов. Повечето от лекарските грешки са случайни като събития, а след това могат да бъдат класифицирани. Най-често се греши при най-честите..

публикувано на 15.01.20 в 09:15
Проф. Чавдар Славов

Лекар, с мечти на художник...

В предаването "За здравето" гостува проф. Чавдар Славов. Разговор за професията и мечтите, за министерския кабинет и отговорностите в БАН, за науката и практиката в урологията.  Поддържане на нормално телесно тегло, минимизиране на мазнините от животински..

публикувано на 07.01.20 в 09:05

Вирусите – враг №1 на човечеството

Вирусологията е наука на 125 години. Съвсем млада наука. Парадоксът е, че има данни за вируси хиляди години преди това, вкл. и данни за лечение на рак с вируси, далеч преди някой да е знаел за какво става въпрос. Всяка година се откриват по два-три чисто..

публикувано на 23.12.19 в 10:55
Акад. Лъчезар Трайков

Да чукнем на дърво...

Акад. Лъчезар Трайков в един сюжет за ума и за неврологията. За доброто, за креативното... Но и за проблемите.  Как да преодолеем болестта на Алцхаймер, диагностика и лечение на заболяването Паркинсон, какво знаем за кръвната захар и нейното цялостно..

публикувано на 02.12.19 в 12:08
Д-р Живко Сиромахов, уролог

Само за мъже...

Ако е отговорен към себе си и близките си, всеки мъж трябва да се раздели със страховете и предразсъдъците, в които е забулена темата за простатата и които пречат на мъжете да се консултират с уролог рядко или много късно.  "Няма конкретна симптоматика,..

публикувано на 26.11.19 в 11:05

Диабетът – тихият убиец

Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза живеят над 387 млн. души, т.е. всеки 12-и човек по-света е с диабет, като близо половината от тях не знаят за..

публикувано на 11.11.19 в 16:59
Академик Владимир Овчаров

Възрастта не е порок

Напредъкът на възрастта е неумолим и няма как да бъде предотвратен. Има начин обаче да остареем с достойнство. За целта трябва да се грижим за мозъка и тялото, за да се грижат и те за нас – изтъква академик Владимир Овчаров, който гостува в "За здравето"...

публикувано на 28.10.19 в 11:18
Д-р Мая Желева, началник на Центъра за рехабилитация на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология.

Животът – с продължение и хубав край

Октомври е месец за борба с рака на млечната жлеза, най-често диагностицирания злокачествен тумор сред жените в нашата страна. Такава диагноза се поставя поне на около 4000 жени. Но благодарение на съвременните методи – диагностика, лечение в онкологията,..

публикувано на 15.10.19 в 08:55
Д-р Фани Цуракова

Психосоматично

За живота като начин на употреба, за душевната и физическата радост, за болестите и болката. В предаването „За здравето“ гостува д-р Фани Цуракова, психиатър и писател.  Търсим отговор на въпроса – защо всичко се дължи на „нервна почва”?..

публикувано на 07.10.19 в 09:45
Доц. Атанас Мангъров в студиото на програма „Христо Ботев“

Сенки от миналото

Доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница, обяснява защо започнахме да се сблъскваме с болести, които смятахме за забравени. В предаването „За здравето“ той обяснява как се случи така, че холерата, туберкулозата, морбилите,..

публикувано на 30.09.19 в 11:05