За здравето

събота, от 8.05 до 9.00 часа

Основната философия на екип „За здравето“ е: ние не лекуваме от ефира, но помагаме. Не подлагаме на съмнение мисълта на Рей Бредбъри, че „болестта е занимание самотно“, а добавяме и тази на Скот Фицжералд, че хората не са просто бедни или богати, щастливи или нещастни... Те са само два вида: здрави и болни!
Да бъдем заедно здрави всяка събота сутрин!

Екип на предаването: Стойчо Стоев, Кирил Чобанов, Тошко Йосифов, Диляна Трачева


Публикации

Доц. Владислав Младенов

Тялото ни алармира…

За много здравословни проблеми получаваме различни сигнали – от мозъка или нервната система, от тялото или от различни органи. Дали е болка или симптом, добре би било да умеем да ги разпознаваме, ако не – да потърсим навреме лекар. Това бе гледната и..

публикувано на 27.02.24 в 09:35
Проф. Димитър Петков

Нещата от живота

Заглавието на класическия френски филм може универсално да илюстрира редица житейски неволи, включително и здравословни. Затова нарекохме така срещата в ефир с проф. Димитър Петков – кардиохирург, изпълнителен директор на болница "Света Екатерина"...

публикувано на 19.02.24 в 17:29

Качество на живот в напреднала възраст

Възможно ли е? – попитахме акад. Владимир Овчаров, автор на книга с послания за дълголетие и достойни старини. С опитния преподавател по анатомия говорихме за начина ни на живот и вредните навици, които ни състаряват, за състояния като самота,..

публикувано на 13.02.24 в 08:25
Д-р Мария Георгиева

Искам бебе!

"Искам бебе!" – име на фондация, пазител на свещеното право да имаш деца. Заимстваме го за срещата ни с д-р Мария Георгиева, директор на Центъра за асистирана репродукция. В поредното издание "За здравето" акцентираме върху различни аспекти от..

публикувано на 05.02.24 в 16:05

За всяка болка – билка

В своеобразна приказка за билката и за болката превърнахме събеседването с проф. Людмил Пейчев, ръководител на Катедрата по фармакология, токсикология и фармакотерапия в Медицинския университет в Пловдив. Неговото име е познато по света не само като..

публикувано на 29.01.24 в 15:54

Орисници на живота

В навечерието на Бабинден по стар стил разговаряхме с част от онези, които са орисани първи да поемат в своите ръце живота на новородените. Опитни или млади акушер-гинеколози, клиницисти или терапевти с АГ специалност, бащи и майки, бяха наши гости. Сред..

публикувано на 22.01.24 в 14:10
Акад. Богдан Петрунов

Сезонът на вирусите…

Зимната палитра от вируси и бактериални инфекции, както и рисковете отново да преболедуваме "Ковид 19", поставихме в центъра на разговора с акад. Богдан Петрунов. Неговата експертиза ни даде точната картина на епидемиологичната обстановка, очакванията за..

публикувано на 16.01.24 в 10:10

На лекаря – с любов

Избрахме отново познатия наслов, с който изпратихме 2023 година от седмичната поредица "За здравето". На нас, българите, вероятно ни трябва още малко оптимизъм, вяра в собствените сили и доверие към различните съсловия. Лекарското е изключително важно за..

публикувано на 09.01.24 в 08:15
Проф. д-р Николай Цанков

На лекаря – с любов

Предпразничен жест на уважение към труда на доктора, на сестрата, на фелдшера и фармацевта. Основен гост бе проф. д-р Николай Цанков – уважаван и авторитетен лекар и преподавател, експериментатор, член-кореспондент на БАН. В разговора откроихме много..

публикувано на 18.12.23 в 16:25
Проф. Ива Петкова

Орлов поглед

Често използваме това сравнение като знак за отлично зрение. Чували сме го от много хора, претърпели операция за отстраняване на катаракта. Но знаем ли как да пазим очите си, как да ги щадим и запазим здравето им и в по-напреднала възраст? В..

публикувано на 13.12.23 в 10:39