Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

In Memoriam: Татяна Лолова

Участието на Татяна Лолова в "Корабът нощ" беше последната ѝ роля в театъра и в Радиотеатъра

Снимка: Ани Петрова

„Много е хубаво да те обичат. Има и такива, които не ме обичат, но аз тях не ги познавам, те не ми се обаждат и така остават анонимни. Тези, които ме обичат, ги познавам по лицата. Те стават красиви. Независимо какви черти им е дала природата, те стават красиви, защото добрата енергия и усмивката правят лицето хубаво”, казваше Татяна Лолова.

Напусна ни Татяна Лолова и сърцето на България спря в едноминутно мълчание. Бляскаво талантлива, харизматична, влюбена в живеенето и в изкуството, превземаща, обединяваща, разсмиваща, разплакваща, единствена. Можеше всичко – от ярка комедия до древногръцка трагедия. Втъкана в българския театър, радиотеатър, в телевизията и киното. И в сърцата ни.

"Благодарим ти, Татяна Лолова, че беше част от живота ни. Че осветяваше тъмнината ни и повдигаше духа ни. Благодарим ти, че живя с мисия, че вървя изправена. Благодарим ти, че озаряваше, сияйно радваше и обичаше. А сега ние ти казваме, че много ще ни липсваш и ще те обичаме завинаги", споделя екипът на Радиотеатъра.

В чест на голямата актриса Българското национално радио дава възможност да чуете пиесата "Корабът нощ" – последната ѝ роля в театъра и в Радиотеатъра.

"Корабът нощ" е по текстове на Маргарит Дюрас. Режисьор на спектакъла е Стилиян Петров. Преводът е дело на Албена Стамболиева и Мария Георгиева. Ролите се изпълняват от четири водещи актриси на българския театър – Петя Силянова, Пламена Гетова, Цветана Манева и Татяна Лолова. Пиесата е записана във Второ студио на БНР в месеца, преди да се развихри пандемията. Но по някакъв интуитивен, нелогичен, почти абсурден начин тази радиокомпозиция като че ли е създадена именно за да се слуша в дни на изпитание.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Татяна Лолова

Отиде си голямата Татяна Лолова

На 87-годишна възраст си отиде голямата българска театрална, филмова и телевизионна актриса Татяна Лолова – едно от най-ярките присъствия на сцената, в ефира и в живота.  "Аз не съм звезда, аз съм слънце", казваше дяволито и на шега актрисата.  Сцената..

публикувано на 23.03.21 в 09:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три жени през погледа на Ина Божидарова

Женски чувства и несигурност. Близост и самота. Три поколения жени, обвързани от кръвта и раздалечени от опитите си за истинска връзка. Трагични загуби и тежки обвинения. Незададени въпроси и неполучени отговори. Три жени в клетката на грижата една за..

публикувано на 16.04.21 в 11:41
Пер Улув Енквист на 18-ия Международен фестивал на книгата в Будапеща, Унгария на 14 април 2011 г.

„Нощта на трибадите“ от Пер Улуф Енквист

Пер Улув Енквист е шведски драматург, романист, публицист, едно от най-значимите имена в скандинавската литература, оказало влияние в нейното развитие. Той почина миналата година на 85 годишна възраст след дълго боледуване. Известен е най-вече с романите си..

публикувано на 20.03.21 в 08:15

Екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за детска радиопиеса

По повод 50-годишния юбилей на програма „Христо Ботев“ екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за нова оригинална радиопиеса за деца. Пиесите трябва да са непубликувани и неиграни , с големина до 15 стандартни страници . Краен срок на..

обновено на 15.03.21 в 11:22

Две Шекспирови радиопостановки

Радиотеатърът посвещава тази неделя (14 март) на Уилям Шекспир. Половин час след полунощ в рубриката „Радиотеатър след полунош“ ще прозвучи „Добрият край оправя всичко“, постановка от 1992 г., а от 16 часа в рубриката „Радиотеатър в неделя“ имате..

публикувано на 12.03.21 в 17:50
Музея на Херман Хесе в Монтаньола

Магическият театър на „Степния вълк“

В минутите, отредени за неделен радиотеатър на вълните на програма „Христо Ботев“ на 28 февруари от 16 часа, можете да слушате драматизация по романа на Херман Хесе „Степният вълк“. „Степният вълк“ без съмнение е едно от най-значимите романови..

публикувано на 27.02.21 в 12:05