Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Владимир Овчаров: Постковидни усложнения – какво засяга вирусът

Снимка: архив

Колко и какви могат да бъдат усложненията върху организма след преболедуван Covid-19?

Акад. Владимир Овчаров коментира темата в рубриката “За здравето“ на “Семейно радио“:

“Увреждания има в много от системите. Сърдечният мускул се засяга, има описание на вируси, които се намират в клетките на сърдечния мускул – миокардиоцити, които ги разрушават. Почти всеки вече знае, че се увреждат кръвоносните съдове. Малките съдове се увреждат. Така че, когато има увреждане на съдовете, няма да бъдат увредени и други системи.

Установено за рецепторите за вируса е, че се намират на много места в храносмилателната система, започвайки от устната кухина, хранопровода, в стомаха, в тънките черва, в края на дебелото черво, в черния дроб. Да не говорим за дихателната система, там всеки знае какво става.

Има увреждания и в бъбреците, в отделителната система, има увреждания и в половата система. По-често е при мъжете в тестисите, там се намират тези рецептори за вируса.

Вирусът е установен и в матката при жените и във влагалището. От някои теоретици се поставя въпроса дали би се предавал и по полов път. В плацентата също са намерени вируси, няма проблем да преминат през плацетарната бариера в плода.“

Усложнения след Covid-19 върху нервната система

“Още в самото начало в Италия беше установено, че пациенти с Covid-19 имат странни движения, описани са епилептични припадъци, енцефалити и мозъчни инсулти. Няма проблем да навлезе вируса в нервната система.

Единият път е по кръвоносната система. В мозъка могат да се заселят много добре, много спокойно вируса на Covid-19. Много лесен път за вируса е през носната кухина. Обонянието – там има около 70 млн. клетки, с които възприемаме обонятелната информация, оттам навлиза в тях, разрушава ги, по тях влиза в обонятелната луковица и оттам до мозъка проблем няма.

Знаете, че около 89% от хората имат проблеми с промяна на вкуса и загуба на вкус. Има едни специални вкусови луковици, с които клетките се променят на 10-12 дена, но като се увредят, от тези клетки, които вирусът намира, веднага попадат в нервните влакна оттам достигат до ствола на мозъка. Това са пътища, по които вирусът навлиза в нервната система.“

Има ли лоша ваксина

“Няма такава. Логично погледнато, е точно така, тази която я има, да ни предпази. Първо, ние нямаме още опит, но това, което се постигна в тази една година, това е истинско научно постижение, с което може да се гордее човечеството, че успя за по-малко от година да се приготвят ваксини, които да са в състояние да блокират пандемията. Това е постижение.

Ваксините са два вида – на базата на RNK, те са истинско постижение в науката, другите са с вектор. Трябва да бъдем благодарни на тези, които ни дадоха тази възможност. Защото в историята пандемиите и епидемиите са унищожавали силите на дадени народи и са давали възможност да се промени историята. Човешката история се е променяла, включително и нашата. Една такава зловеща пандемия е намалила населението много и е било лесно да бъдем завладявани, покорявани и още. Спомням си преди години детския паралич колко осакатени деца имаше. Няма го вече това нещо. Това всичко е постижение на ваксините.“

Взели ли сме своите поуки от историята

“Има една древна поговорка. Този, който не се поучава от грешките на миналото, е осъден да ги преживее. Всяко нещо, което се случва в живота ни и в живота на обществото, трябва да го преценяваме и да се опитваме да избегнем в бъдеще тези грешки, които ще допускаме."

Д-р Иван Букарев се включи по темата в рубриката “Събуждане по телефона“ на “Семейно радио“ и разказва за усложненията, които е получил вследствие на преболедуван коронавирус:

“Възстановявам се от усложненията след прекаран коронавирус, които се появиха след активната фаза. Около два месеца след като излязох от болницата, получих аритмия, едно забавяне на пулса – брадикардия, което ме обезпокояваше. Всички колеги, с които говорих, казваха, че ще мине след около месец, два, три, но не мина. Трябваше да стигна до диагностични уточнения и съответната терапия. Като постковидно усложнение при мен се получи едно смущение в проводната тъкан между предсърдието и камерата и трябваше да си сложа един пейсмейкър, който регулира пулса и вече се занимавам с всичко, с което се занимавам и преди, но без големи натоварвания.“

Акад. Овчаров коментира още и темата за болестите, които биха могли да бъдат повлияни от импланти:

“Около 3 млн. души в света имат някакъв вид импланти. Стотици хиляди имат кохлеарни импланти, които има дават възможност да чуват. Има и ретинални импланти и човек, който не вижда, започва да вижда. Стотици хиляди имат импланти в мозъка при паркинсон. Това беше първият пробив, някъде около 80-те години на предишния век френски изследователи поставиха в мозъка. Имаше ефект, но се оказа, че има и други странични ефекти, пипането в мозъка не е проста работа – едно оправиш, можеш три да развалиш.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади зеленчуци

Деница и Радослав Гетови живеят в Долни Дъбник и имат малко производство на зеленчуци. За семейството и двете им деца работата в градината е начин да постигнат баланс. Учат се на всичко за земеделието в движение и са щастливи от изборите и възможностите, които земята им предоставя. Децата им се учат на това откъде идва храната, сеят семенца и..

публикувано на 14.09.24 в 13:20
Н. Пр. Йоси Леви Сфари и Михайлина Павлова

Н. Пр. Йоси Леви-Сфари: Голямото предизвикателство е да направим разграничението между добро и зло

" Студентите и учениците трябва да знаят, да учат, да бъдат добри човешки същества. Да допринесат за общността и да се защитят от омразата, от дезинформацията, която се разпространява по целия свят. Когато ние започвахме да учим преди години, беше доста различно спрямо днешния ден. Предизвикателствата, пред които са изправени нашите деца, са много..

публикувано на 13.09.24 в 17:50

Анна Мурашенко: Най-грубият въпрос към ветеран е "Колко човека си убил"

Как да разговарят журналистите с ветерани, завърнали се от плен в Русия, и кои са най-честите грешки, които могат да бъдат допуснати, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Анна Мурашенко , основател на благотворителния фонд "YOUkraine" "Когато се срещаме с герой от фронта, на първо място, трябва да видим в него човека, личността...

публикувано на 13.09.24 в 16:00

Незаконното и опасно строителство в центъра на София след проверката на ДНСК

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73,  в продължение на месеци води жителите на района към състояние на безизходица. На 19 юли в "Законът и Темида" разгледахме частния случай на Велина Иванова, която се обърна към екипа на предаването след поредица от сигнали към администрацията на Община..

публикувано на 13.09.24 в 15:25
Адв. Христиан Митев и Анелия Торошанова

"Съвети на адвоката" с адв. Христиан Митев

В рубриката "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев отговаря на слушателски въпроси в ефира на "Законът и Темида". Слушателка, която сама отглежда детето си след развод, но не получава присъдената ѝ издръжка от бащата, пита по какъв законов ред може да се справи с този проблем.   По думите на адв. Митев това е често срещан проблем в..

публикувано на 13.09.24 в 13:26