Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Веселина Сариева: Пандемията ни даде усещането, че сме все повече общност

„Форум Колекционери“ – галериите в пандемията и в бъдещето

Мария Василева: Възможността да работим дигитално е една от пътеките – не само с опциите да се продава онлайн, но и с възможността да се развиват проекти за тази среда и да стигат до повече хора

Как българските галерии оцеляват в новите пандемични условия и какви са проблемите, пред които са изправени?

Галеристи споделят в "Артефир" опит и идеи в предстоящото издание на „Форум Колекционери“ в рамките на програма „Въведение в съвременното изкуство“ на фондация „Отворени изкуства“.

Събитието събира за първи път на едно място и в общ разговор представители на най-активните български галерии за съвременно изкуство, както и на най-младите пространства за изкуство. Тази панелна дискусия с български галеристи e посветенa на предизвикателствата пред галериите преди и по време на пандемията. Разговорът е насочен към състоянието на галериите и адаптирането им към бързо променящата се ситуация. Дискусията дава примери за добри практики, прогнози за бъдещето и стратегии за развитие.

През 2021 година в постпандемична ситуация на артсистема в криза „Форум Колекционери“ предприема разширяване на традиционния си формат на тематично, структурно и времево ниво, следван от намерението да подпомогне адаптацията на участниците в артсцената в България.

Поставяйки основната теза, че познаването и приемането на другия в микрообщността, обединението и споделянето на проблемите и решенията е изход от настоящето и път към бъдещето, „Форум Колекционери“ има намерението да създаде обща среда на споделяне и видимост, които дават панорама, възможни насоки за справяне и предпоставки за бъдещо сътрудничество.

Освен тази нова линия, ориентирана към микрообщността, „Форум Колекционери“ продължава и традиционната си програма, като реализира международен обмен и запознава с международни колекционерски практики.

Събитието е на 27 март от 14:00 ч. Може да бъде гледано във Facebook и YouTube каналите на Фондация „Отворени изкуства“ 

За изданието тази година разказва в “Артефир“ Веселина Сариева, основател на пловдивската галерия "Сариев" и фондация „Отворени изкуства“:

Пандемията ни даде усещането, че сме все повече общност. Но общност не на глобално ниво, а на някакво по-локално ниво, включително кои са съседите ни, хората, с които се срещаме. И тази чувствителност мисля, че се изрази, от една страна, в програмите на галериите, които все повече се обръщат към автори, които са свързани с конкретната българска среда, с едни по-големи проекти, които включват групови изложби. Всеки се опитва с нещо да помогне на средата. Има и повече програми на Министерството на културата, които са доста щедри.

Съвсем естествено в тази обстановка “Форум Колекционери“ промени визията и идеята си. В момента тръгваме от долу нагоре. Съвсем естествено е, че първото нещо, което можем да направим, е да видим какво правят галериите. Какво правят колегите, какво се случва с тях. Какви са техните проблеми, като представяне на автори, като продажба на съвременно изкуство.“

Новото издание на “Форум Колекционери“ коментира в “Артефир“ и изкуствоведът Мария Василева, собственик на столичната галерия „Структура“.

“Приемам пандемията като едно разтърсване, отрезвяване и като една възможност да премислим какво сме направили дотук, къде се намираме и какво да правим от тук нататък. Възможността да работим дигитално е една от пътеките, по които тръгнахме и по които ще вървим, мисля, че там има доста хляб. Не само с опциите да се продава онлайн, но и с възможността да се развиват проекти за тази среда и те да стигат до повече хора. 

Мисля обаче, че това като че ли е за добро. Защото още много преди пандемията (не само българските галерии, а и световните) бяха изправени пред една доста сложна ситуация – как да се оцелява и как да се преборят с доминантата на няколко изключително мощни и узурпирали пазара на изкуството галерии и да си отговорят на въпросите дали панаирите на изкуството са най-добрата форма на нашето съществуване, дали няма някакви други да оцеляваме и да стигаме до по-голяма публика."

Росица Гецова също коментира темата в “Артефир“. Тя е визуален артист. От 2007 е артдиректор и собственик на галерия “Аросита“.

“Голямо сътресение е затварянето на галериите, защото те имат график. Няма как да вместя изложбите, които отпадат. Авторите са вложили средства, а изложбата им се отменя, те са разочаровани. Затварянето на галериите ограничава много хората.“

Разговорите можете да чуете от звуковия файл.

Снимки – „Форум Колекционери“ 

Участници:

Росица Гецова е визуален артист. От 2007 е артдиректор и собственик на галерия “Аросита“ куратор на изложби и събития. Организирала е и реализирала над 280 самостоятелни изложби в галерията. Тя е организатор на "Международен фестивал на стъклото - София" (2010 – 2016). Фестивалът се провежда на всеки две години в София. Галерия "Аросита" е открита през март 1990 г в София. Галерията представя голям диапазон от художници, дава шанс на всеки, който има интересна идея да я осъществи. 

Владимир Илиев е колекционер, артмениджър, съосновател и председател на „Асоциацията на търговците на произведения на изкуството“ (АТПИ) и собственик на галерия + 359. Галерия + 359 е основана през 2017 в София и се намира в сградата на реставрирана Водна кула, построена през 1929 г. в Лозенец. Днес тази историческа забележителност е пространство за съвременно изкуство. Програмата на галерията е конструирана върху няколко постоянни проекта: "Форматиране на отсъствието", "Точка на пресичане”, “Радиус", “Екосистема" и изследва широк диапазон от идеи и стратегии в съвременното изкуство.

Мария Василева е изкуствовед, основател и собственик на галерия “Структура“. Мария Василева е един от основателите на Института за съвременно изкуство – София. Куратор на група „8-ми март“. Дългогодишен Главен куратор на Софийска градска художествена галерия. Инициатор на Наградата за съвременно изкуство БАЗА. Създател на наградата за млад живописец на фондация „Едмонд Демирджиян“. Галерия "Структура" е основана през 2017 г. и е пространство за изложби и събития, които представят съвременното изкуство. Структура подкрепя художествената сцена чрез местни и международни проекти и се занимава с откриване на нови артистични позиции, идентифициране на художествени движения и оценка на развитието на художниците. 

Десислава Зафирова е галерист и куратор, основател и собственик на ONE gallery - София. През 2000 г. тя основава Галерия "Триадис", първоначално като виртуална галерия за съвременно изкуство, която през 2011 г. е трансформирана в галерия "Юзина". ONE gallery се открива през май 2015 г. в атриума на Сердика офиси, а през 2017 г. галерията отваря още една локация в сградата на бившата Военна печатница. От създаването на галерията, нейната програма e изцяло фокусирана върху съвременното изкуство. Основната цел на Галерия ONE е да представя социално ангажирано изкуство, освободено от цензура.

Ели Сотирова е основател на пространството за изкуство и споделена работа КО-ОП (идва от Кооператив). КО-ОП е пространството за изкуство и споделена работа, основано през 2019 г. Основният му фокус е върху съвременните творчески практики, включващи фотография, графика, илюстрация и живопис и др. Подкрепя местната артсцена, като показва местни и чуждестранни артисти в България. 

Росен Узунов е основател и собственик на галерия Little Bird Place. Лекар по образование, доскоро – мениджър на високи международни позиции във фармацевтичния сектор, запален любител на природата, любител фотограф. Little Bird Place е основана през 2019 г. в София и има конкретен тематичен фокус – модерно и съвременно изкуство, посветено на природата, биологичния свят и екологията. Мястото не представлява конвенционално галерийно пространство, то предлага уютна и естетически близка до природата и същевременно градска среда. 

Веселина Сариева е автор, артмениджър, галерист, куратор, артконсултант. Занимава се със съвременно изкуство, литература, градско развитие, развитие на пространства. Съосновател е с Катрин Сариева на клъстър от организации, свързани в обща екосистема: Галерия Sariev, Пловдив от 2004 година, Фондация “Отворени Изкуства” от 2007 година, artnewscafe, Пловдив – кафене и общностен център от 2008 година и открита мобилна сцена за изкуство и култура – FLUCA от 2016 година. Познати проекти, създадени и развивани от Сариева, са Фестивалът „Нощ на музеите и галериите“ (2005-2019 г.); образователна платформа „Въведение в съвременното изкуство“ (от 2011); „Фокус: България“ на viennacontemporary 2015; Порталът www.OpenArtFiles.bg; Artnewscafe бюлетин (от 2008 г.). Галерия Sariev репрезентира ключови български творци от различни поколения като на по-голяма част от тях е основна галерия. Чрез програмите си Re-discovery, ФОН: Млади автори, Portfolio Day галерията открива, преоткрива и развива творци. Sariev създава собствени сателитни пространства (проджект спейс, студио), както и реализира такива в градска среда и в сътрудничество с други организации в страната и чужбина.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международните фотографски срещи се провеждат в Пловдив

Международните фотографски срещи – фестивал с близо 40-годишна история – се провеждат в Пловдив под мотото „Сертификат за присъствие“. Събитията продължават до 31 октомври, а в програмата на фестивала са включени както български автори, така и гости от Гърция, Турция, Румъния. Артистичният директор на фестивала доц. д-р Никола Лаутлиев, който с..

публикувано на 18.10.21 в 14:10

„Следи от империи“ на френския фотограф Тома Жорион

Галерия Синтезис, Фотосинтезис и Френският институт в България представят изложбата „Следи от империи“ на френския фотограф Тома Жорион, едно от водещите имена в урбекс фотографията. Изложбата е фокусирана върху три от неговите най-значими проекта: „Silencio“ (2007-2013), Vestiges d’Empire (2013-2016 ) и „Veduta“ (2009-2020). Те са съпътствани от..

публикувано на 18.10.21 в 13:19
Доц. д-р Михаил Груев

70 години държавно архивно дело в България

На 10 октомври 1951 година е издаден Указ на Президиума на Народното събрание, с който се създава Държавният архивен фонд в България. През следващите години, след редица трансформации, започват да функционират и Централен държавен исторически архив, Централен държавен архив на Народна република България и териториални държавни архиви. Институцията..

публикувано на 18.10.21 в 12:20
Галя Йотова

Фотографията като илюзия за реалност

Галя Йотова е фотограф, изследовател на образа, визионер, творец със собствен стил и професионално поведение. Работи в различни полета на фотографията и философията на образа, от експерименталните форми до портрета, от градската фотография до колажа. Когато говори за фотографията, тя не описва просто технологията на създаване на..

публикувано на 18.10.21 в 10:15
Михалис Гарудис

Отиде си художникът Михалис Гарудис

На 81-годишна възраст си отиде художникът Михалис Гарудис. За това съобщава Гергана Борисова от галерия „Арте“. Михалис Гарудис е име в изкуството – артист и колоритна личност, която през годините създаде „стила Михалис Гарудис“ – изкуство, което се вписа в българската художествена сцена. Михалис Гарудис е гръцки и български художник, роден в 1940..

публикувано на 18.10.21 в 10:10