Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 28 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.30 часа
Радиотеатър след полунощ
„Антигона“ от Жан Ануи

от 1.30 до 3.00 часа
Хумор и сатира

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

Смяна на времето
Въвежда се лятно часово време.
Часовниците се преместват с 1 (един) час напред.
3.00 часа = 4.00 часа

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
В неделя „Изгрев“ остава в София и попада в споделената работилница, която Георги Комсалов, Борис Калайджиев, Ясен Недялков и Ралица Шайкова отварят в края на миналата година. Прохождащото начинание е с мисия – да даде възможност на всеки с интересен проект и ръце, жадни за създаване, да го осъществи на машините в работилницата и с помощта на екипа ѝ. А тези машини са много и всякакви – от  циркуляр, фреза и грънчарско колело до специализирани машини за 3D принтиране и CNC изрязване. Създателите на работилницата са убедени, че работата в екип, обмислените решения и подходи към нещата, формите и тяхното съдържание, както и творчеството и работата с ръце, са от изключително значение за всеки отделен човек и за общността като цяло. Освен машините, всеки гост-творец може да ползва и оборудването, и пространството на работилницата – от занаятчии, през архитекти или мебелисти до хора с нестандартни проекти, или просто такива, които искат да точат грънци или да плетат бижута. Защо не..

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• В Работилничката за фантазьорстване – какво може да порасне от едно вълшебно семенце, какво означава „зунка“, каква е историята на човека – лъв, открит в пещерата Холенстейщатъл и „Музикална кутийка“.
• Из историята на детските предавания – „Дневникът на Мара Чапанова“.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
• За прехода от душевното към духовното.
В неделята на св. Григорий Палама ще се спрем на възникването и същността на исихазма, на живота и делото на един от неговите представители. Св. Грирорий Палама и нешето време. С какво се отличава преломния за Балканите ХІV век и как можем да го разберем през нашето съвремие. За греховете и вярата. Разликата между душевното и духовното. За греха и неговите последствия върху човешката природа. Може ли личната ни вяра да помогне на хората около нас и как? Ще го сторим заедно със ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на митрополитския храм „Св. Неделя“.
• Новини от християнския свят.
• Християнска поезия: стихотворението „В храма“ от Иван Вазов в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.10 до 9.30 часа
Културата на бързи обороти

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът навремето
Този път думата не е нарицателно, а собствено име. Разговорът в студиото е за Левиатан – митичното чудовище, което Бог показва на Йов, и за това разказва Вехтият завет.
Но „Левиатан“ е и най-важната книга и на Томас Хобс, в която този ренесансов мислител разсъждава за държавното устройство, за човека и формите на обществена организация.
Левиатан е привлекателен образ за интерпретации в изобразителното изкуство, киното, музиката – да си спомним филма на Андрей Звягинцев със същото име, донесъл много награди на създателя си.
Та що е Левиатан – призрак на насилието от тъмното минало, митична емблема на човешката двойнственост, или метафора за държавната власт?
В студиото дискутират по темата философът професор Стилиян Йотов от СУ. Той разказва интересни и непознати неща за Хобс. Д-р Митко Новков и д-р Петър Айолов се спират върху филма на Звагинцев и връзката му със съвременна Русия, но и се гмуркат в библейското – а дали Левиатан не е пример за Божието могъщество и за непознаваемостта на замисъла от обикновения човек? Културният антрополог Ивайло Цветков - Нойзи, разсъждава за митологичните превъплъщения на чудовището Левиатан, както и за съвременните му проекции.

от 11.00 до 13.00 часа
Музика до обед – От песен в песен
В предаването „ От песен в песен“ на 28 март ще ви представим музикална плетеница от най- новите записи в нашата фонотека. Пъстра, игрива и песенно- закачлива ще е неделната ни среща.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия комика
Съчинение по картинка с Татяна Лолова

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
• Първа част – записи на Елизабет Леонская. Пианистката гостува за първи път в София, но тъй като нямаме запис от нейния концерт предлагаме три нейни изяви от Гранада, Женева и Глазгоу. Ще звучат фрагменти от клавирните концерти №20 на Моцарт, №4 на Бетовен и №1 на Брамс.
• Втора част – на 12 март в Софийската опера след прекъсването на спектаклите в края на миналата година отново беше представена „Електра“ на Рихард Щраус. Ще чуете избрани сцени с участието на Диана Гуглина, Цветана Бандаловска и Гергана Русекова под диригентството на Евън-Алексис Крист.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
„Тишината на крокодилите“ от Яна Добрева

от 17.00 до 18.00 часа
Изпята поезия
Песенни текстове и стихове на Мария Донева, Антонио Карлос Жобим, Стиви Уондър, Преслава Пейчева, Джон Ланг, Керъл Сейгър, Брус Робъртс.
Изпълнения на: Марина Господинова, Антони Дончев, Оливия Родриго, Славин Славчев, Криси Поланд, Меди, „Мистър Мистър“, Ерик Клептън, Ван Морисън…

от 18.30 до 19.30 часа
Покана за пътуване
• Соня Момчилова за Гватемала
• Светослав Марков и Теодор Борисов за паметника на Левски в Босилеград, Сърбия
• Маги Гигова за непознати забележителности на Патая в Тайланд

от 19.30 до 20.30 часа
Кино с думи
Изкуството на филмовия монтаж – разговор с доц. Нина Алтъпармакова, Виктория Радославова и Бохос Тапакбашиян, режисьори по монтажа на едни от най-успешните съвременни български филми и сериали.

от 20.30 до 22.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Усмивки от старите радиоленти – Кирил Варийски

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
Из творчеството на Венсан д`Енди.
Неделната Музикална вечер посвещаваме на творчеството на Венсан д'Енди - композитор, органист, диригент, педагог, музикален критик и публицист, общественик, основател, дългогодишен преподавател и ръководител на Скола канторум в Париж. Венсан д‘Енди се оформя като музикант под силното влияние на Цезар Франк, посредством когото става привърженик на немския симфонизъм. Впечатлението от първото издание на фестивала в Байройт е толкова силно, че до края на живота си д‘Енди е страстен вагнерианец. В същото време в късното му творчество все повече присъстват мелодии от френския фолклор, който познава от детските години прекарани в Южна Франция.
Ще прозвучат Симфонични вариации „Ищар“, оп. 42, Смъртта на Валенщайн из симфоничната трилогия „Валенщайн“, Сарабанда и Менует за флейта, обой, кларинет, фагот, корна и пиано, Струнен квартет № 2 в Ми мажор, оп. 45, Един летен ден в планината, оп. 61и Симфония върху една френска планинска песен оп. 25 за пиано и оркестър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 2 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 22 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите в "Музиката, която обичам", са политематични. Началото е с предпоследната част от..

публикувано на 01.10.24 в 15:46

Вторник, 1 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 21 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са както обикновено, посветени на нашите "кръстници" – в случая, майстора на..

публикувано на 30.09.24 в 08:20

Понеделник, 30 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 20 част от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов • Предпремиерно представяне на новия албум "Интуиция" на ембиънт-композитора Мирян Колев (Трявна), създаден заедно с деца от Дневния център за работа с деца от..

публикувано на 29.09.24 в 08:20

Неделя, 29 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Градът" от Ингмар Бергман от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 6.07 до 7.00 часа Изгрев Водещ: Зорница Гъркова..

публикувано на 28.09.24 в 08:15

Събота, 28 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера - Ayreon - Transitus 2020. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 27.09.24 в 15:05