Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Гората на Боряна“ или по силите ли е на един човек да спаси цяла гора

Снимка: Сдружение „Балкани“

Коя е Боряна и по силите ли е на един човек да спаси цяла гора? За това ни разказва Нели Дончева от WWF България. Местността Гората на Боряна се намира в землището на село Енина, край Казанлък и е наречена на името на жената, която няколко години води битка, за да запази крайречната гора от изсичане. След смъртта на Боряна битката продължава и нейният съпруг Велко, а хората наричат гората на нейно име.

„Гората на Боряна“ беше сред отличените граждански предложения в конкурса за нови защитени територии и вековни дървета „Застъпници за природата”, провел се през миналата година. Предложението получи подкрепа от Асоциацията на парковете в България и Сдружение „Балкани“ за изготвяне на документите за обявяването на гората на защитена местност.

В края на миналата година е внесено и предложението в Министерството на околната среда и водите за създаване на нова защитена местност „Гората на Боряна“. Нели Дончева разказва, че преди дни екоминистерството е издало съгласувателно писмо, с което нарежда на РИОСВ - Стара Загора, да започне процедура по обявяване на нова защитена територия.

По думите на Нели Дончева в тази гора са запазени ценни дървесни видове като черна елша, върби, черна топола, полски бряст, а подобни гори са запазени вече само в подбалканските котловини и са сред приоритетните за опазване местообитания.

Коя е Боряна и дали има шансове тази спасена крайречна гора край Казанлък да се превърне в най-новата защитена територия у нас, разказва Нели Дончева.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спас Иванов: Дигитализацията и киберсигурността в България са нарочно потискани

Имат ли държавите освен териториални граници и дигитални граници, и как могат да ги опазят, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Спас Иванов, специалист по киберсигурност. "Имат, разбира се. Това започнаха да доказват, първо,  по-изолираните държави като Китай и Северна Корея, а в последното десетилетие и Русия, която прави..

публикувано на 16.05.22 в 08:10

Нямам си човек!

Евангелският текст от третата неделя след Възкресение Христово ни напомня за цената на здравето и причините поради, които го губим. Къпалнята Витезда, името, на която в превод от еврейски значи "дом на милосърдието", се намира в Йерусалим. В нея на определено време слиза Ангел Господен, който раздвижва водата и тя има лечебно свойство за този, който..

публикувано на 15.05.22 в 09:10

Забраната на добива и вноса на ценни кожи у нас – на дневен ред

Все повече държави в Европа въведоха забрани за добива на ценни кожи: Австрия, Словения, Обединеното кралство, Чехия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Нидерландия, Северна Македония и множество региони на Белгия. У нас Националната гражданска инициатива (НГИ) за забрана на отглеждането, умъртвяването и търговията на животни с цел добив на ценни кожи в..

публикувано на 14.05.22 в 10:00

Бузовград – легенди, история и съвремие

Село Бузовград се намира в полите на Средна гора, в близост до левия бряг на река Тунджа и е само на 5 километра южно от град Казанлък. В него живеят около 2 хиляди души. Над селото има изградена екопътеката, по която се стига до древно светилище, което е от времето на късния неолит и началото на бронзовата епоха. Местните го наричат го..

публикувано на 14.05.22 в 09:05

Николай Стоянов: Аналогията между Оne Coin и КТБ е стряскаща

Защо и как светът допусна да бъде измамен за милиони от българката Ружа Игнатова? За аудиодокументална поредица за криптоизмамата на века – "One Coin" разказва "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Николай Стоянов, журналист от в. "Капитал“ и автор на поредицата с редактор Емилия Милчева. Какво е Оne Coin "Това е една..

публикувано на 14.05.22 в 09:00