Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БНР – националният звуков архив на България

Анна Капитанова, Михайлина Павлова (водещ) и Меглена Димитрова
Снимка: Таня Димова

 „Във времето, в което живеем, а всъщност във всяко едно друго време, е добре да намираме и да припомняме онези думи на вдъхновение, които подкрепят и дават кураж. Много такива важни за нас думи откриваме на страниците на сайта на Архивния фонд и в гласовете на българските творци, общественици и духовни водачи. И това е един повод да си припомним, че светът не започва от днес и с нас и че има истини и мъдрост, които са непреходни“, каза Меглена Димитрова, отговорен редактор на сайта archives.bnr.bg.

В деня за размисъл в „Мрежата“ на програма „Христо Ботев“ тя и Анна Капитанова разказаха за това какво представлява архивният сайт на БНР, който е създаден през август 2017 година и какви истории от обществения, политически и културен живот на България и света може да ни разкаже. Разговор за срещата на слушателя с Времената и хората, с Музиката, Културата, Спорта, Радиотеатъра. За това как се създава една публикация, която съдържа звук, но и информация, която не е широко известна. И за отговорността да боравиш със звука на миналото, за да го запазиш, но и за да го предадеш на бъдещето.

Чуйте разговора в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Определена клика е успяла да си присвои държавата

Защо са подслушвани граждани, журналисти и политици и за какво говори, когато една държава изпо лз ва такива методи за контрол, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ проф. Димитър Вацов, главен редактор на списание „Критика и хуманизъм“ и професор по философия в НБУ. Кога една държава подслушва гражданите си „ Във всяка..

обновено на 31.07.21 в 20:40
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Кой ще гарантира, че мръсните пари ще бъдат извадени

За комуникационните грешки в новия парламент и какво се счупи или винаги е било счупено в опита за преговори между „Има такъв народ“ (ИТН), „Демократична България“ (ДБ) и останалите политически партии, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Весислава Танчева, специалистът по комуникации. Конфликтът между ИТН и „Демократична..

обновено на 31.07.21 в 14:09

Договорът за „Национална многопрофилна детска болница“. Ще бъде ли прекратен

Ще бъде ли прекратен договорът за инженеринг на Националната многопрофилна детска болница? Темата коментира в “Нашият ден“ инж. Иван Алексиев , изпълнителен директор на „Здравна инвестиционна компания“ EАД: "Поискано е от МРРБ да се допусне изменение на застроителния план. Искаме да изменим застроителния план, това става чрез..

обновено на 30.07.21 в 16:45
Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Кантарджиев: 25 ваксинирани – един спасен човешки живот

В момента много се говори за ваксините и много се критикува, казва проф. Тодор Кантарджиев, главен герой в “Нашият ден“. "Завчера имаше едно изслушване на здравния министър Стойчо Кацаров в НС, където основната критика към колегите ми от ваксинационния щаб е – защо не ваксинирахте първо възрастните и най-уязвими хора, а се започна с младите и..

публикувано на 30.07.21 в 10:10

Случаи на дискриминация в обществени басейни

През лятото, когато хората често посещават обществени басейни, се случва да научаваме от медиите за наши съграждани, които не са били допуснати там само заради цвета на кожата си и без други основания. Подобен случай имаше наскоро във водния комплекс край с. Къпиново, където група роми не можаха да си купят билети и да влязат само защото са роми...

публикувано на 30.07.21 в 09:48