Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

142 години от избирането на град София за столица на България

Инж. Борис Чилев и Марияна Маринова в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

По време на заседанието на Учредителното събрание на Княжество България, състояло се на тази дата във Велико Търново, проф. Марин Дринов предлага за столица на България да бъде избран град София. И предложението се приема. По онова време проф. Марин Дринов е виден представител на българските просветители и активен общественик. Той е един от съучредителите и първи председател на Българското просветно дружество – днес БАН, а също участва и в съставянето на Търновската конституция. На него е възложено ръководството на отдела за народното просвещение и духовните дела, в състава на Временното руско управление на България.

По повод 3-ти април 1879 г. – датата, на която град София е избран за столица на страната – гости в предаването "Европейски паралели" са инж. Борис Чилев, заместник-директор и Марияна Маринова, завеждащ отдел „История, етнография и художествени движими културни ценности“ от Регионалния исторически музей - София.

След поредица от промени в името на града – Сердика, Средец, Триадица и други – в някои исторически хроники през XIV в. започва да се споменава и името София. Изследователите посочват, че наименованието идва от името на съборната църква „Света София“, разположена близо до Източната порта в древността. Интересно е, че още в първите месеци след Освобождението започва спор за името на града, а няколко години след 1878 г. все още официално се използва името Средец. Мнението на обществеността е разделено и дори се създава комитет, който настоява това да е името на българската столица. Но с активната намеса на Временното руско управление се запазва името София.

„Всъщност – започва своя разказ Марияна Маринова – по стар стил датата за избора на града ни за столица, се пада 22 март и с поправката на календара, която сме пропуснали да направим по време на османското владичество, отбелязвахме датата 3-ти април. Но тъй като преминахме в ново столетие, трябва да броим 4-ти април за празник на град София... Не е случаен този избор за столица на България, защото по мнението на съвременниците градът представлява едно важно средище на кръстопът – от Западна Европа към Близкия изток и от север към Средиземно море. Той е важен търговски център, с развито занаятчийство и освен това с много будно население. Т.е. гр. София е добре поставена на картата на България като един много патриотичен център...“

Инж. Борис Чилев сподели, че в полза на аргументите за избирането на град София за столица, е близостта ѝ с гр. Перник – с каменовъглените мини, които са осигурявали суровината за развитието на икономиката, за транспорта и отоплението на столичани. „Освен това, от значение е и обширната територия на Софийското поле, което позволява на града да расте и ние сме свидетели, че той наистина расте...“, допълва инж. Чилев.

„И девизът на нашата столица не е случаен – „Расте, но не старее“, а и за създаването му има много какво да се разкаже – подчерта Марияна Маринова. – Идеята за него донякъде идва от герба на Франция. Девизът на френския герб всъщност означава „Люлее се, но не потъва“. За нашия девиз се знае, че е предложен от тогавашния кмет на града Ради Радев – преди около сто и десет години. И първоначално е гласял „Расте, не старее“, но някой е преброил буквите и се оказало, че те са тринайсет. Решили са, че това не е добър знак, не е на добро и тогава прибавили още и „но“ – „Расте, но не старее“...“

За още интересни моменти от историята на столицата разказват в предаването гостите от Регионалния исторически музей – София.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Режисьорката Юли Жербасе: Всеки може да тълкува различно "Розовият облак"

Бразилската режисьорка Юли Жербасе, чийто пълнометражен дебют „Розовият облак“ привлече в началото на годината вниманието на Сънданс, а после взе голямата награда в Международния конкурс на София филм фест този март, сега пристигна в България за есенното издание на фестивала. На сутринта след запознанство за една нощ Жована и Яго са събудени от..

публикувано на 23.09.21 в 12:50

Нора Ампова: Самотата е важна

Нора Ампова е художник и визуален артист. В последната година живее в Женева със семейството си. Там тя създава всички произведения, които показва в България. Защо не тръгва по стъпките на родителите си, известните трио “Спешен случай“, и не последва кариерата на брат си Влади Ампов Графа? Нора Ампова е главен герой в “Нашият ден“...

обновено на 23.09.21 в 11:52

„Къде живее вятърът“ и световно признатият метод сугестопедия

„Къде живее вятърът“ е сугестопедична книга, която стимулира децата да четат и учат с лекота, точно като на игра. Тя обогатява знанията им, провокира любопитството и въображението им, подобрява концентрацията им и улеснява възприемането и запаметяването на информацията, представена интерактивно. Силвия Йорданова, позната на малките като Анабел..

публикувано на 23.09.21 в 08:15

18 разказа, които ще запомните за цял живот

„Мъжът, който уби Ролан Барт и други разкази“ от Тома Клер е сборник с разкази, обединени от темата за убийството. Политическо убийство, нещастен случай, серийно убийство, самоубийство, убийство в състояние на афект. Всеки разказ е неповторим и напълно непредсказуем. Преводът е на Радостин Желев. В текстовете е цялото многообразие на..

публикувано на 22.09.21 в 16:06
Сцена от филма “Заедно с теб“

Филмът на Димитрис Георгиев „Заедно без теб“ вече е част от каталога на NO BLINK

След като имаше своята премиера в рамките на 30 часа в платформата за българско късометражно кино NO BLINK и множество прожекции на световни фестивали, една от които в селекцията на„Берлинале“, филмът на младия режисьор Димитрис Георгиев „ Заедно без теб “ трайно се настани в онлайн пространството. Историята, вдъхновена от реалната съдба..

публикувано на 22.09.21 в 13:50