Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Божидар Абрашев – един живот, отдаден на изкуството

Проф. Божидар Абрашев
Снимка: архив Люлина Абрашева

Споменът за личността на проф. Божидар Абрашев е все още така ярък и жив за неговите колеги, приятели, студенти и близки. На 28 март тази година се навършват 85 години от неговото рождение. В своето издание предаването „Студио „Музика“ отдава дължимото на творчество и делото на проф. Абрашев с избрани фрагменти из неговото музикално наследство.

Роден в София през 1936 г. в семейство с богати традиции в областта на изкуството, Божидар Абрашев завършва композиция в Българска държавна консерватория (днес НМА „Проф. Панчо Владигеров“) през 1960 г. при патриарха на българската класическа музика Панчо Владигеров. Първоначално работи като диригент в Държавния ансамбъл за народни песни и танци (днес НФА „Филип Кутев“), а от 1964 г. почти до края на жизнения си път той е свързан неизменно и с преподавателската дейност както в НМА, така също в СУ „Свети Климент Охридски“, ВМПИ (днес АМТИИ) Пловдив, ДУ „Епископ Константин Преславски“ – Шумен и ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград. Като обществен деец е член на Експертния съвет по музика към Министерство на културата от 1990 г., а между 2001 и 2005 г. е министър на културата. Носител е и на държавни ордени и национални награди за творчески постижения.

Музикалното творчество на Божидар Абрашев обхваща широк жанров диапазон и се отличава с мащабност на формата, богат тембров колорит и гъвкав динамичен рисунък, а музикалният образ се изгражда на основата и средствата на симфонизма дори и в спектъра на камерната музика.
Проф. Божидар АбрашевСред по-значимите му творби са 5 симфонии, създадени между 1964 и 1997 г., Вокална симфония на 8 гласа (1971), Концерт за две пиана и струнен оркестър (1969), Кончерто гросо за струнен оркестър (1978), Концерт за кларинет, пиано и ударни (1982), „Младежки картини“ (1985), Концертино за тромпет и оркестър (2000), Увертюра с фанфари (2003), „Прелюд, песен и скерцо“ за 12 виолончели (1994), 3 струнни квартета, солова музика за различни инструменти, хорова, вокална и вокално-инструментална музика, над 300 обработки на народни песни и инструментални мелодии и около 20 оркестрации на творби от други автори.

Като музикален изследовател Божидар Абрашев публикува редица педагогически и научно-теоретични трудове, студии, статии и др.

Пътеводител в творческия свят на проф. д-р Божидар Абрашев е неговият син и съименник – композиторът и диригентът Божидар Абрашев, а свои мисли, спомени и преживявания от общуването си с личността на професора споделят неговата дъщеря – пианистката Кристиана Абрашева, съпругата му Люлина Абрашева, кларинетистът Едуард Сарафян, диригентът Велизар Генчев, музиковедът Стефка Венкова и композиторът Никола Вълчанов.

Вие също можете да сте съпричастни на това музикално-културно преживяване, ако бъдете с предаването „Студио „Музика“ във вторник – 6 април, от 19.30 часа.

Снимки: архив на Люлина Абрашева

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лейф Уве Андснес

Брюксел аплодира Моцартовия импулс на Лейф Уве Андснес

Въпреки влошаващата се епидемиологична обстановка в Белгия, музикалният живот в сърцето на Европа все пак продължава. Дворецът на изящните изкуства BOZAR в Брюксел бе домакин на мини-фестивал с участието на Камерния оркестър „Малер“ и норвежкия пианист Лейф Уве Андснес, който също така дирижира състава от рояла. В три поредни вечери – от 19 до 21..

публикувано на 05.12.21 в 08:55

„Проклятието на Фауст“ от Залцбург

На 22 август тази година на сцената на Залцбургския фестивал Ален Алтиноглу дирижира звездния солистичен състав Елина Гаранча, Чарлз Кастроново, Илдар Абдразаков и Петер Келнер заедно с Детския хор на Залцбургския фестивал , Смесения хор на Концертното дружество на Виенската държавна опера и Виенската филхармония. Представят оперната оратория или..

публикувано на 04.12.21 в 08:35
Аделина Александрова и Георги Димитров

Диригентът Георги Димитров: Имал съм звездни мигове, но не съм ги усещал като такива

Наричат го „институция в музикалния ни живот“, а около начина му на работа и особеностите на характера му се носят легенди. Диригентът Георги Димитров, който не обича да го наричат маестро, но в действителност напълно заслужава тази титла, е от онези големи личности, срещите с които винаги се превръщат в празник. Изключителен професионалист, работил с..

публикувано на 03.12.21 в 08:05

Нов детски мюзикъл „Зайченцето бяло“

На сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски“ на 5 и 10 декември от 11 часа ще оживее детският мюзикъл „Зайченцето бяло“ по музика на Румен Бояджиев-син и текст на Венелин Методиев, вдъхновен от едноименната песен на Леда Милева и Петър Ступел. „Нашата идея беше да направим серия от приказки, свързани с музикално-сценичния живот. Обърнахме..

публикувано на 02.12.21 в 12:05

„Проклятието на Фауст” от Ектор Берлиоз

По І част на „Фауст” от Йохан Гьоте Либрето: Ектор Берлиоз и Алмир Гандоние Световна премиера: 6 декември 1846 г. в Опера комик, Париж Действащи лица: • Фауст - тенор • Мефистофел - баритон • Маргарита - мецосопран • Брандер - бас Хор - селяни, войници, студенти, гномове и силфи, блуждаещи огньове, съседи на Маргарита, демони и осъдени души,..

публикувано на 01.12.21 в 13:40
Подкасти от БНР