Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киберпрестъпления – променят ли се методите

| обновено на 07.04.21 в 10:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Как във време на интернет свързаност да сме сигурни за безопасността си в мрежата? Променят ли се методите на киберпрестъпниците и какво представляват фишинг мейлите.

Темата коментира в “Нашият ден“ Владимир Димитров, директор на отдел “Киберпрестъпност“ в ГДБОП:

“За последните месеци се увеличиха значително сигналите от граждани, които по време на продажба на техни стоки в сайтове за безплатни обяви влизат в контакт с потенциални купувачи, биват извеждани в платформа за чат комуникация, където са подмамени да посетят сайт уж за бързо и сигурно разплащане на куриерска фирма.

По този начин потребителите остават без няколко хиляди лева. След като са си въвели данните от банковата карта на този фишинг сайт, от сметките им се източват средства

Всички сме получавали фишинг имейли от типа – “Лоши новини за вас, аз съм хакер, който хакна вашата компютърна система“ – и обикновено се изнудват за пари, които да бъдат заплатени чрез дигиталната криптовалута биткойн. Получавали сме подобни фишинг имейли. Това са опити на организирани престъпни групи.

Голяма част от разследванията, които водим с нашите международни партньори, стигат до задържането на български и транснационални организирани престъпни групи. От началото на годината сме провели 8 специализирани полицейски операции, при които сме задържали български граждани, които копират от интернет пространството материали с детска сексуална експлоатация.“

Снимката е илюстративна

Банкиране

“Сигнали, при които онлайн банкирането или мобилните приложения са били използвани за компрометиране, обикновено се предхождат от заразяване на компютърната конфигурация на гражданина, който ги използва чрез зловреден код и впоследствие промяна на опциите за двустепенна верификация и по този начин са нанасяни щети за българските интернет потребители. Онлайн банкирането и мобилните приложения са сигурни. Всички ги ползваме ежедневно, за да трансферираме милиони български лева.“

Децата

“На пръв поглед интернет пространството за децата е чудесен начин за обучение, забавления, игри и комуникация. Но тук е ролята на семейството, на родители, приятели, роднини и учители, които да информират децата, че е необходимо да са внимателни, когато предоставят личните си данни на непознати. Не трябва да се доверяват на профили, които изглеждат като такива на връстници, и се опитват чрез психологически похвати да се сближат с децата и да ги приканят да изпращат свои голи снимки. Обикновено това се използва от ловуващите педофили. Те в един момент, когато детето откаже да изпълнява това, което му се нарежда, започват със заплахи, че ще разпространят снимките, които имат.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Защита на личните данни в интернет – какви са начините

Как да предпазите личните си данни в интернет? Темата коментира в “Нашият ден“ Росен Генчев , IT експерти и предприемач: “Тъжната истина е, че не е много лесна задача да опазим личните си данни, дори за хора, които имат добро познание...

публикувано на 07.04.21 в 10:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните..

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов..

публикувано на 18.04.24 в 10:49