Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инициативата “Осинови кошер” в помощ на пчеларите

Снимка: Грийнпийс България

Макар и с размер само няколко сантиметра, пчелите са едни от най-важните обитатели на Земята. Те имат ключова роля в опрашването на растенията, а освен това благодарение на тях получаваме мед и восък. Но освен че са толкова ценни, пчелите са много деликатни създания, които реагират на различни промени. 

Напоследък ставаме свидетели на масови измирания на пчели, като един от последните сигнали е от средата на март в Бургаска област. Близо 2000 семейства са загинали, а според производители и специалисти това може да се дължи както на използването на пестициди от земеделците, така и на недостатъчно хранителни запаси.

Всичко това прави дейността на пчеларите все по-трудна и те имат нужда от помощ, за да оцелеят. Една от последните инициативи в тяхна помощ е “Осинови кошер”. Благодарение на нея всеки може да осинови кошер само с няколко клика на мишката. Така той подпомага избран от него производител, а в замяна – получава вкусен и качествен мед.

Владимир Василев, мениджър “Маркетинг и продажби” в istinskimed.bg, напомня, че медът съдържа различни витамини и минерали, което го прави нашата естествена аптечка вкъщи, но за да го има, производителите имат нужда от помощ. Василев припомня, че е много важно какво слагаме на трапезата си, защото именно чрез храната можем да лекуваме тялото си. 

Още за ползите от меда, както и повече информация за инициативата “Осинови кошер”, можете да чуете от Владимир Василев в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деси и Йоана Алексиеви

Родна майка на 5 (словом пет!!!!!) деца, културен предприемач, създател на магическo пространство за събития и книги и на нов тип интерактивни подкасти за деца "Лисиците четат", вечно измисляща и заразяваща с добри идеи хората около себе си.  Деси Алексиева няма усещането, че се справя с всичко, но не се отказва от мечтите си. За живота с цялата му..

публикувано на 13.04.21 в 07:52

ВВУ „Георги Бенковски“ в Деня на авиацията и космонавтиката

На 12 април, Денят на първия полет на човек в Космоса, се отбелязва и Международният ден на Авиацията и космонавтиката от 1969 г. по решение на Международната федерация по авиация (ФАИ). На 7 април Общото събрание на ООН гласува резолюция, с която обявява 12 април за Международен ден на полета на човека в космоса. Днешният..

публикувано на 12.04.21 в 10:04

Моника Евстатиева: Най-опасно е, когато един лидер те заблуди

NPR (Американското национално обществено радио) провежда разследване на всички участвали в нахлуването на Капитолия през януари тази година. Кой нахлу в Капитолия, разказва в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Моника Евстатиева, главен редактор в отдела за журналистически разследвания в NPR. „Ние започнахме разследването в края..

публикувано на 12.04.21 в 08:40

Асен Агов: Тези избори не решиха кризата

Седмица след изборите за нов парламент основният въпрос отново е „кой“. В обръщенията си след изборите премиерът се извини два пъти на медиите, но не стана ясно за какво. Може би защото извинението бе направено пак през социална мрежа, а той бе недостъпен за въпроси. Лидерът на втората политическа сила Слави Трифонов също един вид се извини,..

публикувано на 11.04.21 в 16:45

Възпитанието като важен отличителен обществен белег

Отнасяй се с другите така, както би искал те да се отнасят с теб – на това правило се подчиняват добрият стил на живот и всички кодове на поведение в обществото. Етикетът и протоколът са зависими от мултикултуралните традиции и обичаи, свързани с бизнеса и общуването. Те съчетават традиции, логика, грамотност, удобство и учтивост и са плод на много..

публикувано на 11.04.21 в 12:05