Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Киното като психоаналитично преживяване

Снимка: @NBUCenterForTheBook

Интересна и интригуваща книга на немския  психоаналитик и преподавател в Международния психоаналитичен университет в Берлин, проф. Андреас Хамбургер, беше представена на 1 април във виртуалното пространство пред заинтересованите български читатели. „Филмова психоанализа: Несъзнаваното в киното – киното в несъзнаваното“ е втората книга,  която може да бъде прочетена на български, по темата, разглеждаща киното като психоаналитично преживяване.

Първата – „Огледало на въображението. Психоанализа на филмовото преживяване“ е с автор българският психоаналитик и преподавател в НБУ доктор Светлозар Василев. Той беше модератор на събитието и в разговор за предаването „Време и половина“ сподели, че двете книги се различават, но и допълват.

Аз съм описал различните подходи към психоанализата на киноизкуството, но моят акцент е най-вече върху двадесет филма, които  анализирам от гледна точка на зрителското преживяване, докато професор Хамбургер акцентира върху самата методология.“

Професор Андреас Хамбургер заедно със своята съпруга от български произход Вивиан Праматарова-Хамбургер от дълги години развиват метода „Анализ на зрителското преживяване“ най-вече в Мюнхен, но и в много други немски градове. От 2009 г. те са в контакт с българските психоаналитици, като от тогава и у нас се провеждат срещите „Психоанализа и кино“.

Какво точно представлява анализът на филмовото преживяване, както и повече за книгата „Филмова психоанализа: Несъзнаваното в киното – киното в несъзнаваното“ можете да чуете от разговора с доктор Светлозар Василев в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дора Бонева с ретроспективна изложба в галерия "Райко Алексиев"

Дора Бонева е съвременен български творец, утвърден майстор на портрета и пейзажа. Галерия "Райко Алексиев" СБХ представя нейна изложба, която можете да видите от 15 април до 10 май 2021 г. На 11 април Дора Бонева навърши 85 години. Настоящата ѝ изложба в по-голямата си част е ретроспективна, но художничката представя и нови картини, рисувани в..

обновено на 15.04.21 в 18:56

Секундите на душата

В едно интервю на Димитрина Тончева по повод новоизлязлата ѝ двуезична книга „33 секунди любов“ тя разказва за написването на стихотворенията в нея:  „Писала съм ги горе-долу за 33 секунди навярно, в движение, насред проблеми и задачки, по път... в момент, който си е чист духовен оргазъм – когато съм преодоляла някаква болка. Та, къде ти време за..

публикувано на 15.04.21 в 17:15

Ново издание на обичан исторически роман

Сър Уолтър Скот е писател със световна известност, а историческите му романи са влияли на редица автори от английската и европейската литературна традиция. Син на юрист, самият той завършва право, работи като адвокат, но скоро става популярен с поезията си. Истинската слава и признание обаче му донасят романите „Уейвърли“, „Айвънхоу“, „Кенилуърт“. В тях..

публикувано на 15.04.21 в 15:01
Ния

Българската Джанис Джоплин между музиката и каузите

Тя е певица, победител в петия сезон в “Гласът на България“. Наричат я българската Джанис Джоплин. Тя е част от екипа и на много други организации, които помагат на хората да търсят своята идентичност. Завършва социални дейности в Софийския университет, изкушена е от редица обществени каузи.  Тя е Ния Петрова и е главен герой в “Нашият ден“...

публикувано на 15.04.21 в 14:58

Прозорецът към Руския театър

Фестивалът "Златна маска" връчва най-авторитетните награди в руския театър. Учреден през 1993 година от Съюза на театралните дейци на Русия, той обхваща всички жанрове на сценичните изкуства. Само през тази година в неговия афиш са включени 56 спектакъла и 189 номинации. Фестивалът протича "на живо", но неговата секция Russian Case, която е за..

публикувано на 15.04.21 в 09:10