Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Йосиф Радионов – магьосникът на четирите струни

Проф. Йосиф Радионов
Снимка: radiovelikotarnovo.com

Самороден талант, в съчетание с изискан вкус и космополитност, заедно със съзнанието за принадлежност към българската национална традиция – това са само част от характерните черти на личността и творческия стил на един от най-обичаните активно концертиращи български артисти-инструменталисти – цигуларят и педагогът Йосиф Радионов, който на 3 април тази година отбеляза своя 70-годишен юбилей. Именно на тази годишнина, както и на някои от най-интересните моменти от житейския и творчески път на проф. Радионов е посветено изданието на предаването „Студио „Музика“.

Зорница и Йосиф РадионовиРоден през 1951 г. в София, Йосиф Радионов започва да учи цигулка от ранна детска възраст, а негови първи учители са личности като Вера Вазова – авторитетен детски музикален педагог и племенница на патриарха на българската литература Иван Вазов, Тодор Съмналиев – концертмайстор тогава в Софийската филхармония и цигулковият педагог Анна Иванова. Въпреки че не е ученик в музикалното училище, музикалният талант на Йосиф Радионов е забелязан от композитора Тодор Попов, който го включва в сформирания от него младежки струнен квартет, както и в малък ученически оркестър. Това, както и индивидуалните занимания, развиват у младия музикант не само любовта към високите образци на световната и българска музикална класика, но и чисто техническите му изпълнителски умения и през 1969 г. Радионов е приет на едно от челните места в Българската държавна консерватория (днес НМА „Проф. Панчо Владигеров“), където учи най-напред при Леон Суружон, а след това се дипломира в класа на един от доайените на българската цигулкова школа проф. Владимир Аврамов. По това време идва и първият му голям успех на конкурсния подиум – Първа награда от Националния конкурс „Светослав Обретенов“ в Провадия през 1972 г. През 1981 г. Йосиф Радионов е удостоен от Унгарския културен институт с медал „100 години Бела Барток“, а през 1975 г. заедно с цигуларя Ангел Станков сформират едно от най-популярните и успешни български цигулкови дуа, известно като дуото „Станков-Радионов, което става лауреат през 1993 г. на Първия международен конкурс за камерна музика в Осака (Япония). Двамата виртуози осъществяват и много записи за български и чужди музикални медии и студия. Записват  творби от световната и българска класика, както и произведения от съвременни автори, някои от които създадени специално за тях.

Като концертиращ артист-инструменталист Йосиф Радионов е бил солист на всички български камерни и симфонични оркестри, както и на именити състави като I Solisti Veneti – Италия; Händel-Festspiele Halle, Германия; Операта в Ница, Франция; Gewandhaus – Лайпциг; Московска консерватория; Suntory Hall – Токио; Филхармония на Чикаго, САЩ; Национален оркестър – Колумбия и много други, а като оркестров музикант той е концертмайстор на Софийската филхармония между 1981 и 1992 г.

Повече от четири десетилетия, от 1975 г. – Йосиф Радионов неизменно работи и в областта на музикалната педагогика, а много от неговите възпитаници днес са успешно реализирани музиканти у нас и в чужбина, както и носители на национални и международни отличия.


Цигулковото дуо Ангел Станков и Йосиф РадионовОсвен увлекателния разказ на проф. Радионов за своя житейски и професионален път, свои спомени за съвместното им сътрудничество споделя и неговия приятел и дългогодишен сценичен партньор проф. Ангел Станков.

Своите благопожелания към любимия си учител изразяват и неговите студенти Мирослав Чакърян – концертмайстор на филхармонията в Йоханесбург (ЮАР), Иван Пенчев – примариус на „Кварто квартет“ и Йоана Каменарска – концертмайстор и преподавател във Висшето училище в Хамбург (Германия).

В предаването звучи и блестящо изпълнена музика от Антонио Вивалди, Джовани Батиста Виоти, Жул Масне, Пабло Сарасате, Бела Барток, Марин Големинов, Петър Христосков, Парашкев Хаджиев, Стефан Икономов и Михаил Пеков.


Нека споделим заедно този музикален празник на вълните на националната програма „Христо Ботев“ във вторник – 13 април от 19.30 ч. в предаването „Студио „Музика“.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, май 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 16.05.21 в 09:41
Рене Флеминг в ролята на Русалка

Из архивите на Метрополитън опера – „Русалка“ от Антонин Дворжак

„Русалка“ под режисурата на Ото Шенк се появява на сцената на Мет през 1993 година, възобновена е през 2014 г. Декорът е дело на Гюнтер Шнайдер-Симсън, реалистичен и детайлен до „последното цветенце на горската поляна“. Това е една живописна и пъстра постановка, достойна за илюстриране на луксозна детска книга, затова и критикувана. На фона на..

публикувано на 15.05.21 в 07:50

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 май 2021

16 май 3.00 часа – Антонио Вивалди (1678-1741), Концерт в Ре мажор RV.513 за две цигулки и оркестър. Солисти: Никола Бенедети (цигулка) и Родолфо Рихтер (цигулка) 3.17 часа – Георг Фридирх Хендел (1685-1759), Кончерто гросо в Си бемол мажор, оп. 3 № 2. 3.29 часа – Антонио Вивалди (1678-1741), Концерт в ре минор RV.514 за две цигулки и оркестър...

публикувано на 14.05.21 в 16:38

Радиосимфониците възхваляват Испания с музика от Шабрие, Родриго, Римски-Корсаков и Де Файя

Страна с богата история и уникална култура, Испания изиграва важна роля в развитието на западната музика. Нейното влияние ясно може да се усети в творчеството на редица френски, немски, руски и австрийски композитори. Испанският дух и темперамент са и „червената нишка“, около която е обединена програмата на концерта, с който радиосимфониците и..

обновено на 14.05.21 в 11:34

„Русалка”, лирична приказка в три действия от Антонин Дворжак

Либрето – Ярослав Квапил Изпълнена за първи път на 31 март 1901 година в Националния театър, Прага. Действащи лица: • Русалка (сопран) • Принца (тенор) • Княгинята (сопран) • Водния дух (бас) • Магьосницата (алт) • Горския (тенор) • Помощник-готвача (сопран) • Първа нимфа (сопран) • Втора нимфа (сопран) • Трета нимфа (алт) • Ловеца (баритон)..

публикувано на 14.05.21 в 08:40