Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адрия Чепайте за първи път в България

Адрия Чепайте
Снимка: adrijacepaite.com

На 8 април гост-диригент на Софийската филхармония беше младата литовска диригентка Адрия Чепайте. Щастлива да бъде на сцената и с публика в залата тя започна работа с оркестър в очакване на предварително обявения солист – големия френски цигулар Огюстен Дюме, който отмени гостуването си в последния момент, заради съмнения за симптоми на Корона вирус. Така в изцяло посветената на музиката на Фелик Менделсон програма – с концерта за цигуларка и симфония №1 се наложи драстична смяна. Спешната реакция на младия български виолончелист Атанас Кръстев спаси концерта. По предложение на Чепайте той изпълни концерта за виолончело, оп. 129 на Роберт Шуман. Публиката в залата, макар и малко разочарована от настъпилата промяна прие възторжено изпълнението.

Адрия Чепайте има впечатляваща биография, повече свързана с хоровата музика и по-специално с грегорианското пеене. От най-ранна възраст животът ѝ е свързан с пеенето. Продължава и в следването си първо във Вилнюс, след това и в Грац, Австрия. Тя е и съосновател на вокалния ансамбъл „Graces & Voices“, като приоритет се дава на грегорианското пеене, но и на съвременната полифонична музика. Съставът е от няколко съмишленици, влюбени в хоровата музика. Освен грегорианска и литургийна музика те пеят и творби написани специално за тях или за женски гласове.

В рамките на музикалния фестивала „Пажайлис“ („Pažaislis“) тя представя свой проект наречен „Възкресение“ и се надява тази година през месец август да могат да се представят пред публиката.

В звуковия файл може да чуете какво сподели Адрия Чепайте. Преводът е на Ангелина Александрова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Вълчанова и проф. Мирослав Попсавов

Мирослав Попсавов – майсторът на звуковата иконопис

Хоровата музика в нейното сакрално измерение представяме във вторник, в „Музикалните вечери“ на програма „Христо Ботев“. В изданието на 26 октомври от 19.30 часа предаването „Студио „Музика“ обръща поглед към източноправославното многогласно акапелно църковно пеене в среща-разговор с един от най-уважаваните български специалисти и световно признат..

публикувано на 26.10.21 в 08:47

„Заза“ на Леонкавало за първи път по програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ ви предлага да откриете една почти непозната опера на Руджеро Леонкавало – „Заза“. Записът е от „Театър ан дер Вийн“ от премиерата на 18 септември 2020 г. и БНР разполага с него благодарение на международния музикален обмен на „Еврорадио“. „Заза“, опера в четири действия от Руджеро Леонкавало Действащи лица и..

публикувано на 24.10.21 в 08:35
Мария Бохачек като Норма (вляво), Тодор Костов като Полионе и Мари Крикорян като Адалджиза в сцена от „Норма“ на Белини

Мария Бохачек – първата българска Норма

Певицата е потомка на чешки интелектуалци, преселили се в България непосредствено след Освобождението. Родена е в Оряхово на 21 октомври 1931 г. Остава отрано сираче, отгледана е от всеотдайните си лели. Завършва с отличие Музикалната академия в класа на Людмила Прокопова през 1953 г. Като студентка се занимава с преписване на ноти, за да се издържа,..

публикувано на 23.10.21 в 08:15
Корица на вокалната партитура, 1919 г

„Заза“, опера в четири действия от Руджеро Леонкавало

Либрето: Карло Дзангарини и Руджеро Леонкавало Премиера: театър „Лирико“, Милано на 10 ноември 1900 г. Действащи лица и изпълнители: • Заза, певица – сопран • Анаиде, майка ѝ – мецосопран • Флориана, певица и синьора Дюфрен, съпруга на Милио – контраалт • Наталия, приятелка на Заза – мецосопран • Милио Дюфрен, парижки бизнесмен – тенор • Тото..

публикувано на 23.10.21 в 07:45

Вера Немирова поставя „Дон Карлос“ в Дрезден

Тази вечер (22 октомври) във великолепната „Земпер“ опера в Дрезден ще се състои премиерата на операта „Дон Карлос“ на Верди. За първи път след пандемичните забрани театърът, който има 2000 места, ще може да посрещне 800 зрители. Режисьор на спектакъла е Вера Немирова, която само преди две седмици постави операта „Кармен“ в Нюрнберг, а веднага след..

публикувано на 22.10.21 в 11:20