Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Фани Мартинова: Кръвна група, имунитет и ваксини – кой е най-застрашен

| обновено на 14.04.21 в 12:22
Снимка: БГНЕС

Каква е връзката между кръвната група и склонността от тежко преболедуване от Covid-19? Имунен отговор след ваксина и след заболяване от коронавирус? С вързани ръце ли е медицината?

Темите коментира в “Нашият ден“ проф. д-р Фани Мартинова, специалист по трансфузионна хематология и клинична имунология.

Имуногенетични предразположения към Covid-19

“Още в началото на миналата година се появиха много съобщения за връзката на носителството на определени кръвни групи със заболяемостта от Covid-19. Резултатите са еднопосочни – лицата с кръвна група “0“ са по-защитени от заболявания от Covid-19, докато носителите на кръвна група “А“ и в по-малка степен на “АБ“, са по-предразположени към заболяването.

Това не се дължи само на популационногенетичните проучвания – определянето на брой индивиди, притежаващи една или друга кръвна група. Това се дължи на определена структура на кръвна група “А“. Която единствена от останалите кръвни групи притежава една захар, т.нар. "ацетил галактозамин" на клетките на хората от кръвна група “А“. Тази захар липсва в клетките на кръвна група “0“ и авторите считат, че тази структурна разлика е в основата на това предразположение. Направени са десетки хиляди изследвания, може да се каже, че резултатите са достоверни. Но това говори само за едно генетично предразположение, а не за задължителност на заболяването или задължителност на предпазването от заболяването.“

Други компоненти от кръвта, оказващи влияние

“Тази година се появиха проучвания, особено в Канада, проучени са над 220 хил. души. Заедно с кръвните групи от “АБ-0“ системата и на резус фактора. Беше установено, че индивидите, които са с отрицателен резус фактор, имат по-нисък риск от заболявания, също така по-нисък риск за тежък коронавирус или от смърт. Въз основа на тези констатации авторите стигат до заключението, че с кръвта от тип “0“ с отрицателен резус фактор са индивидите с най-нисък риск от Covid-19 и тежко протичане.”

Имунен отговор

Не само със заболяемостта, но и във връзка с приложението на ваксините, може да се каже, че изследването на антителата е изключително важно на т.нар. "титър на антителата" – какво е количеството. Антиковид антителата са четири вида. Но най-достъпен е методът за определяне на т.нар. "неутрализиращи антитела", тези, които неутрализират вируса. Те са много високи след ваксина, особено след втората, и в много по-малка степен след преболедуване, където в рамките на два-три месеца този титър спада. Това не означава, че нямаме имунен отговор срещу вируса. Защото освен антителата, важен е и Т-клетъчният имунитет

Има план да се изследва постваксинационният имунитет, като четири лаборатории в страната ще извършват специфични изследвания за проследяване на силата и продължителността на този имунитет. Обработването на данните ще покаже кога трябва да се извърши повторна ваксина.“

Риск от тромбози при ваксиниране

Връзката между имунитета, кръвосъсирването и възпалението е малко известна. За съжаление Covid-19 се оказа един идеален пример за тази връзка. Това е изключително сложно заболяване. Комплексна е причината, не само вирусният причинител, но също така пътят на този вирус, обикновено е свързан с дихателната система, с това, че предизвиква възпаление в лигавицата на дихателните пътища. Също така и на храносмилателната система. По този начин предизвиква възпаление, а то от своя страна предизвиква активиране на коагулацията на кръвосъсирването.

В този процес са включени всички кръвни клетки, не само тромбоцитите. В първия етап са включени и левкоцитите, в частност лимфоцитите като основните клетки на имунитета. Те се активират, активират се и тромбоцитите също от възпалението и по този начин се образуват левкоцитно-тромбоцитните агрегати, които са в основата на тромбите.

Тромбозите са по-различни, защото в този случай имаме съчетание на тромбоза с тромбоцитопения. Това са два различни процеса. Понижените тромбоцити, тромбоцитопенията, предизвиква кървене, а тромбозата всъщност спира кървенето. Тук е известно това, че всъщност болестта, а и ваксините в частност, специално на “Астра Зенека“, предизвикват тази склонност към тромбози.“

Спирането на “Астра Зенека“ в някои държави

“Не мога да бъда толкова конкретна, но все пак в сравнение с останалите ваксини в момента ваксините на “Астра Зенека“ дадоха много повече такива резултати. Фактът, че в много страни се спряха, е важен, за да се обърне внимание на т.нар. "вектор". Това са векторни ваксини от шимпанзе, реши се, че това е в основата на тези тромбози. Това е един от хипопетичните механизми.“

Решението

“Решение има и медицината не е с вързани ръце. Просто подходът трябва да бъде определен. В това да има една профилактика на тези състояния, които хората притежават, като склонност към кръвосъсирване.“

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Познаваме ли основните си права

Само преди дни се състоя семинар на тема как да подобрим приложението на Хартата на основните права на Европейския съюз на национално ниво. Едно изследване на основните права на ЕС от края на ноември 2019 г., за осведомеността за Хартата на основните права на ЕС в държавите-членки, установи изключително ниски нива на познаване на..

обновено на 14.05.21 в 12:32
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Адв. Захари Генов: Подялба на наследствена земя

Адвокат Захари Генов отговаря на въпрос, зададен от слушателка на БНР в предаването “Законът и Темида“. Красимира Николова от София поставя следния казус: За наследствена земя в гр. Кнежа има решение на Поземлена комисия, което е позитивно. За наследниците на трима братя, между които е и тя, и отказ от Поземлената комисия за тези..

публикувано на 14.05.21 в 12:29
Националната астрономическа обсерватория “Рожен“

Обсерваторията “Рожен“ отново отваря врати за посетители

Националната астрономическа обсерватория “Рожен”, която през настоящата година отбелязва 40 години от своето създаване, отваря врати за посещения на 14 май. До 31 май дневните посещения, които включват обиколка и беседа в кулата на 2-метровия телескоп, ще се извършват на всеки кръгъл час от 10.00 до 16.00 часа в дните от четвъртък до..

публикувано на 14.05.21 в 11:12

Израело-палестинският конфликт: Поредна ескалация на напрежението

Конфликтът между Израел и палестинците се задълбочава – от една страна, с ракетните нападения от Ивицата Газа, от друга, с размириците в израелските градове.  Израел обяви, че е бил обстрелян с 1600 ракети от Ивицата Газа. Израелските сили нанасят удари по позиции на групировката “Хамас“ и обмислят провеждането на сухопътна операция...

публикувано на 14.05.21 в 10:09

Служебният кабинет – заявка за експертно управление

Отново имаме седмица, наситена със значими политически събития и рокади? Какво илюстрира служебният кабинет? Каква заявка дава селекцията на експертите в него? Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Татяна Буруджиева , политолог и преподавател. "Ако съдим от състава на служебното правителство, опитът е да се сложат на постове хора,..

публикувано на 14.05.21 в 08:58