Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 15 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Маршрути: За паметта на местата или какво знаем за Бухово и манастирите „Света Мария Магдалена“ и „Свети Алхангел Михаил“, разговор с отец Венцислав и кмета Тодор Димитров.
• Пътуване с деца: Преди повече от сто години Карел Шкорпил споменава, че до Маслен нос стърчи скален връх, наречен от него „Апостол Таш“. Светилището Беклик таш обаче става популярно едва през 2003 г. Днес археолозите от Бургаския музей твърдят, че това е най-ранното тракийско мегалитно светилище в Югоизточна Тракия и по Черноморското крайбрежие. Алла Петрова, ексурзовод на Беглик Таш, ни разказва историята на това място.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Самобитен фолклор и уърлд от тихоокеанска Колумбия. Сред участниците – „Каналон де Тимбики”, проектът „Рио Мира”, „Групо Сокавон” и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Жинка Толсузова, формация „Илиев“, братя Виденови и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Човекът с многото носове“, автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Емил от Льонеберя“ от Астрид Линдгрен – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: 15 години от смъртта на проф. Иван Митев, откривателят на шестия сърдечен тон.
• А сега накъде? Първото заседание на 45-о Народно събрание- коментар
• Скритата пандемия или защо изолацията е опасна за жените, жертва на тормоз. Как да окажем подкрепа на жертвите на домашно насилие и защо често процесите не са едностранни? Личната история на писателката Цветелина Цекова.
• Главен герой: Певицата Ния Петрова говори за музиката в сърцето и каузите, които изпълват душата ѝ. Възможно ли е да се борим с несправедливостта чрез изкуство и какво още се крие зад образа на българската Джанис Джоплин?
• Минути на редактора: Пътешествия по време на карантина: Чарът на английската провинция през погледа на живеещата във Великобритания Анджела Димитрова.
• На 15 април се навършват 30 години след основаването на Европейската банка за възстановяване и развитие, в която участват всички европейски държави – как инвестициите на Европейската банка подкрепяха централно и източноевропейските страни по пътя им към изграждането на пазарна икономика, обновяването  на  инфраструктурата и развитието на малък и среден бизнес?
Събеседници: Надя Петкова, директор към отдела за финансиране и развитие на малкия и среден бизнес на ЕБВР, Красимир Дачев, зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата и председател на УС на „Свилоза“, и Румен Цонев, главен изпълнителен директор на „КЦМ 2000”.
• Сигурни всеки ден: Каква е опасността за работещите от дома си да станат жертва на хакерски атаки? – коментар на Ясен Танев, експерт по киберсигурност.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
I go back home – A story about hoping and dreaming
Последният албум на джаз легендата Джими Скот издаден през 2016 г., в който пее заедно със световноизвестните музиканти Джоуи ди Франческо, Оскар Кастро Невес, Рене Олстед, Ди Ди Бриджуотър, Кени Барън, Тил Брьонер, Моника Манчини, Артуро Сандовал, Джеймс Мууди, Питър Ърскин, Джон Пизано, Кени Барън, Боб Минцър, Грегоар Маре и актьорът Джо Пеши.
Музикален проект продуциран от немския композитор и звукоинженер Ралф Кемпер, с акомпанимента на HBR Studio Symphony Orchestra и оркестратор Марк Йогерст.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Културната платформа, посветена на Стефан Гечев, която е на четири езика, продължава да се обновява – разговор със Стефан Артамонцев, който заедно с Кръстина Гечева работи по архива на Стефан Гечев
• Белослава Чолакова за книгата на Андре дьо Ришо „Болката“
• Димитрина Тончева представя стихосбирката си „33 секунди любов“
• Боряна Джанабетска за романа на Уолтър Скот „Кенилуърт“
• Изложба „Провинциалисти“, съвременни художници от Бургас на „Шипка“ 6
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Влияе е ли и как властта върху изкуството през 70-те години на XX век?
Събеседник: изкуствоведът д-р Пламен Петров

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Фолклор, приказка, фантазия: Игор Стравински и старинната руска обредност
„Жар птица“, „Пролетно тайнство“, „Сватба“ – гениални творби, изтръгнати от недрата на една древна ритуалност, нямаща нищо общо с приетите в Париж стереотипи за дребна руска екзотика, олицетворявана с понятията „водка“, „поп“, „болярин“, „балалайка“... Самият Стравински е възроптавал яростно срещу подобни представи за Свещената Русия, при това не само с творчеството си.
Предаването е изградено върху блестящата книга на Андре Букурещлиев „Игор Стравински“. Ще звучат фрагменти от трите произведения.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• „Пробив във физиката“, „чудовища във вакуума“, „открита е пета сила на Вселената“ – доц. Венелин Кожухаров от физическия факултет на СУ ни помага да схванем значението на откритията на учените в лабораторията „Ферми“, които „откриха доказателства за съществуването на нови сили във физиката“, тези на изследователите в ЦЕРН преди месец, както и експеримента, в който сам участва, с италиански учени във Фраскати.
На максимално понятен език доц. Кожухаров разяснява сложната материя на елементарните частици и заявява, че: „Напредъкът в тази област идва не толкова от получаването на необичайни резултати, колкото от високата прецизност на самото измерване – което комбинира технологичния напредък и постиженията на човешкия ум, и смята, че именно там е големият пробив.“
• След дългогодишен отлив от инженерните специалности и ориентиране към захранване на индустрията с програмисти, в момента интересът към техническото образование нараства. Как Техническият университет в София отговаря на това, съумявайки да се справи с предизвикателствата на дигитализацията и „изтичането на мозъци“ – разказват д-р Владислав Прелезов и доц. д-р инж. Георги Ангелов, ръководител на катедра Микроелектроника.
• Още веднъж за бърнаута – къде е разликата между професионалното прегряване и хронично натрупаната умора и неудовлетворение - разговор с психолога Ирина Лазарова.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Българските ботаници – 3 тема: акад. Борис Стефанов
Третата част от цикъла „Българските ботаници“ продължава с акад. Борис Стефанов, един от авторите на първата „Флора на България“, заедно с Николай Стоянов. Борис Стефанов е сред основателите на дендрологията в България и почти целият му преподавателски път преминава първо в Лесовъдния отдел към Агрономическия факултет на СУ, после в Лесовъдния институт, прераснал по-късно в Лесотехнически университет. Още в началото на научната си кариера Борис Стефанов прави както ботанически, така и дендрологически изследвания на Странджа планина. За живота му и научната му работа разказват проф. Стефан Станев, историографът на българската ботаника, и проф. Петър Желев, Ръководител на Катедра Дендрология в Лесотехническия университет. Румяна Цвятков, директор на дирекцията на парк „Странджа“ представя богатството на тази планина.

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Прекрасни страници в камерното творчество на немския романтик Феликс Менделсон – Бартолди с трио „Вандерер“, квартет „Керубини“ и солистите: Даниел Баренбойм, Ицхак Пърлман, Елизабет Шварцкопф, Дитрих Фишер – Дискау и Роберто Проседа

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Представяне на македонската певица Любка Рондова и акордеониста Димитър Ангелов-ръководител на Асеновградската народна група, квартет от мундхармоники „Родолюбие“.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
Документален запис от рецитал на Пламена Мангова състоял се на 4 август 2020 като част от фестивала La Roque d'Antheron International Piano Festival. Програмата включва Соната за пиано №3 във фа минор от Лудвиг ван Бетовен, Ферен Лист Сонет 104, Валс №1 и Ноктюрно от Едвард Грик. Ще има покани за два камерни концерта на 21 април на КласикАрт и 26 на Квартет Фрош. Светлана Димитрова разговаря с Гергана Русекова за участието и в концерта „Между две столетия“ състоял се на 6 април. От програмата изпълнена тогава ще прозчуви Романс от Пьотър Илич Чайковски.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Последното плаване на кораба-призрак“, разказ от Маркес, 1 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Професионалната асоциация по роботика и автоматизация става на две години. Как се развива екосистемата за това време, какво постигнаха и към какво се стремят – за това ще говорим с Кристиян Михайлов – един от основателите на PARA
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Изпълнения на „Майлс Дейвис квинтет“, Джон Хендрикс, Джордж Бенсън, Ал Жаро, Боби Мак Ферин, формация „Steps Ahead”, „Ти Лавиц квартет“, „Ве Де Ер биг бенд – Кьолн и „Джон Фадис биг бенд“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 29 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 65 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Любомира Константинова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 28.03.24 в 09:20

Четвъртък, 28 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 64 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Концертният албум "Live In Montreux 91-97" на американската вокалистка и авторка Рашел..

публикувано на 27.03.24 в 08:25

Сряда, 27 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 63 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 26.03.24 в 16:15

Вторник, 26 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 62 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 25.03.24 в 08:25

Понеделник, 25 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 61 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев В продължение на поредицата за третото течение в джаза, тази нощ започваме с класическия Quatuor Ébène и кларинетът на Мишел Портал в новата им колаборация "Вечните истории", включваща..

публикувано на 24.03.24 в 08:20