Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

29-ата Българска антарктическа експедиция приключи успешно

Българските полярници преди да излетят от о-в Кинг Джордж
Снимка: bai-bg.net

Шестимата ни полярници – Йордан Тодоров, Петър Сапунджиев, Емил Иванов, Николай Николов, Камен Недков и лекарят д-р Атанас Пелтеков, след около месец закъснение, на 14 април са напуснали района на Антарктика и вече са в Чили.

С уругвайски военен самолет антарктиците ни са пристигнали в най-южния чилийски град Пунта Аренас. Този самолет е извършил последния за сезона полет от о-в Кинг Джордж за Монтевидео.

Още от самото начало българската експедиция започна със закъснение. Испанският кораб „Есперидес“, с който бе планирано да пристигнат на о-в Ливингстън, въобще не е отплавал от Испания, поради случаи на Ковид-19 на част от екипажа. След двадесетдневна строга карантина в Пунта Аренас (всеки от шестимата е бил сам в хотелска стая и с доставяна храна до вратата), другият испански кораб „Сармиенто де Гамбоа“, превозва групата, преди закриването на съседната на българската испанска база „Хуан Карлос I“. Чилийският ледоразбивач „Акилес“, с когото бе предвидено отпътуването на българите от остров Ливингстън в края на март, също е бил карантиниран поради Ковид положителни проби на част от екипажа.

В края на сезона, преди настъпването на полярната зима, в района на Южношетландските острови, практически не е имало кораби. След като проф. Пимпирев установява контакт с Чилийския Антарктически институт, корабът „Лаутаро“ миналата седмица променя курса си и превозва полярниците ни, заплашени от зимуване, без запаси от храна и гориво, до най-големия остров в района Кинг Джордж, където има няколко целогодишни бази и летище.

„Независимо от логистичните проблеми, експедицията успя да изпълни всички планирани дейности. Бяха отстранени пораженията по съоръженията и постройките в базата, причинени от бурните ветрове, през времето, когато няма никой в базата и тя бе консервирана за предстоящата зима. Беше подготвена площадката за строителството на новия лабораторен блок, беше построен специален хангар за инсинератора, с който отпадъците се изгарят екологично, и бяха снети всички данни от целогодишно действащата научна апаратура, която регистрира климатични, сеизмични, мареографски и глациоложки събития, в района, когато базата не е обитаема.“ – сподели проф. д-р Христо Пимпирев, ръководител на всички български полярни експедиции и директор на Българския антарктически институт.

В Пунта Аренас нашите полярници няма да бъдат под карантина, очаква се завръщането им в България в 19 април.

Проф. Христо Пимпирев (вляво) и Хавиер Качо на българската база на остров ЛивингстънПроф. Пимпирев получи наскоро наградата „Обединител на култури“ в Осмия конкурс „Светове и цветове“, организиран от Сдружението на испаноговорящите журналисти в България. Престижното отличие проф. Христо Пимпирев получава заедно с Хавиер Качо – испански учен, физик, един от първите изследователи на озоновата дупка, доскорошен ръководител на испанската полярна база „Хуан Карлос I“ на остров Ливингстън, който от години е известен писател, а няколко от книгите му са преведени и на български език.

Най-популярните книги на Хавиер Качо са: „Дългият поход към Южния полюс“, „Антарктида: озоновата дупка“; „Амундсен – Скот: дуел на Антарктида“, „Шакелтън, несломимия“, романа за живота на полярния изследовател и носител на Нобелова награда за мир Фритьоф Нансен: „Нансен. Полярният изследовател, който искаше да промени света“, „Аз, Фрам“, в която главен герой е норвежкият кораб „Фрам“, пътешестващ до Северния и до Южния полюс с полярните изследователи Нансен, Свердруп и Амундсен.

Хавиер Качо е автор и на четири книги за деца, романът му „Приключенията на Пити на Антарктида“ е издаден и на български език.

Наградите „Светове и цветове“ се връчват на журналисти, творци и интелектуалци за цялостен принос в сближаването между културите на България и испаноезичния свят.

Поради епидемиологичната обстановка награждаването ще се осъществи като онлайн събитие до края на април.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. д-р Георги Вълчев, ректор на СУ

Нужна е промяна в модела на финансиране на висшето образование

"Действително отговорността е огромна, защото всъщност изборът е кредит на доверие. Колегите очакват университетът да продължи да бъде лидер както в сферата на преподаването на висшето образование, така и в развитието на научните изследвания. И аз ще положа всички усилия да оправдая това доверие." Това казва в интервю за програма "Христо..

публикувано на 05.12.23 в 14:25

Професор по икономика предлага създаване на комитет в подкрепа на иноваторите

В последното издание на предаването "Нашият ден", беше представена една иновативна еко икономическа антикризисна програма, която се основава на идеите на професор по икономика - Божидар Попов. Тази програма получава подкрепа от Българска академия на науките (БАН), Селскостопанската академия и редица университети, неправителствени организации и..

обновено на 05.12.23 в 13:37
Мирела Иванова

Мирела Иванова ще води дискусия за новата българска поезия

От 5 до 10 декември 2023 г. Национален дворец на културата (НДК) в София ще бъде домакин на 50-ото издание на Софийския международен панаир на книгата. Този забележителен книжен форум, организиран от Асоциация "Българска книга", се превръща в най-мащабното и значимо събитие за литературната общност у нас. С близо 170 участващи издателства,..

обновено на 05.12.23 в 12:58

Страници за Пазарджик и областта

Излезе книгата "Страници за Пазарджик и областта" от Ваня Николова. Авторката е историк по образование, но дълги години работи като репортер и главен редактор в радио "Фокус" - Пазарджик.  Книгата представя авторски и сборни материали от проучвания и интервюта по различни теми, свързани с Пазарджик и общините в региона, подредени в 400 цветни..

публикувано на 05.12.23 в 11:40

Срещата в Дубай за промените в климата: Как се включи България?

Световните лидери се събраха в Дубай, за да участват в световната среща на върха по въпросите на климата, която обозначи началото на 28-ата конференция на ООН по изменението на климата (COP28). Този форум представлява важно събитие, на което се обсъждат мерки и стратегии за борба с изменението на климата и неговите отрицателни въздействия върху..

обновено на 05.12.23 в 10:30