Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фолклор, приказка, фантазия

Игор Стравински и старинната руска обредност

Снимка: karsh.org

„Жар птица“, „Пролетно тайнство“, „Сватба“ – гениални творби, изтръгнати от недрата на една древна ритуалност, нямаща нищо общо с приетите в Париж стереотипи за дребна руска екзотика, олицетворявана с понятията „водка“, „поп“, „болярин“, „балалайка“... Самият Стравински е възроптавал яростно срещу подобни представи за Свещената Русия, при това не само с творчеството си.

Предаването на 15 април от 14.30 часа е изградено върху блестящата книга на Андре Букурещлиев „Игор Стравински“. Ще звучат фрагменти от трите произведения.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Честит рожден ден на Румен Дойков

Румен Дойков дебютира на сцената на Националната опера и балет в София през 1976 в ролята на Йеник в шест спектакъла на операта „Продадена невеста“ на Сметана. След дипломирането си през 1977 става солист на националния ни театър, а първата му роля e Хофман от „Хофманови разкази“ на Офенбах през 1979 г. За близо 30- годишната си активна творческа кариера..

публикувано на 04.05.21 в 09:15

Новото музикално трио ПТП на гости на „Аларма“

На Светли вторник ви срещаме с музикантите, които решиха да възкресят за нов живот стари хитове на група „Атлас“. Представяме ви трио ПТП, чието заглавие идва от инициалите на тримата музиканти: китариста Петър Писарски и вокалиста Петър Маринов на „Атлас“ и Тихомир Георгиев - DJ Tissuе от „Бисквитките“, чиято песен „Гайди – Добре дошли в..

публикувано на 04.05.21 в 08:25

Таня Костова: Важно е да запазим характерното, сладко пиринско пеене

Незабравим глас и ярко сценично присъствие. Това са първите неща, които всеки работил или познал Таня Костова ще ви каже за нея. Огромен опит, много познания и любов към народната песен, носи емблематичната за пиринската музика изпълнителка. Наследница на чудния кавалджия Никола Костов, тя неизменно следва творческите пътеки и до днес. Къде..

публикувано на 03.05.21 в 10:05

МузикАртисимо фест – нов значим музикален форум на столичната културна сцена

На 15 май в Софийска градска художествена галерия световноизвестният български цигулар Светлин Русев, концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария, ще открие новия музикален форум МузикАртисимо фест с концерта СОЛО. За първи път в столицата знаменитият цигулар ще изнесе изцяло солов рецитал с прочути творби от Й.С. Бах, Н. Паганини, Й. Изаи, А...

публикувано на 02.05.21 в 10:10

Конкурс за изпълнители на класически музикални инструменти

За петнадесети път от 14 до 16 май ще се проведе международният конкурс за млади изпълнители в Перник . В него могат да участват, както деца и младежи, които учат в професионални училища, така и такива, които свирят в различни музикални школи и читалища. За целта е необходимо да изпратят запис на свое изпълнение до 5 май. Всички подробности могат да..

обновено на 01.05.21 в 08:50