Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. Жана Попова: Добре е политиците да виждат журналисти пред себе си

доцент Жана Попова
Снимка: Ани Петрова

Свършиха ли си работата медиите по време на предизборната кампания? Превърнаха ли се социалните мрежи в основен и доминиращ източник на информация? Осъществи ли се посредничеството на журналистиката между политици и граждани? 

Доц. д-р Жана Попова коментира всичко това в „Мрежата“ по повод проучването на Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер“ и социологическата агенция „Алфа Рисърч“ за ролята на медиите по време на предизборната кампания 2021.  

Моделът трябва да бъде разбит  

„Има отстъпление от така наречената „аналитична журналистика“. Случва се едно събитие, един прокурор, да речем, праща една информация, която седем минути се излъчва по новините или политически лидер казва нещо във ФБ и това се препредава като факт. Какво да му проверяваме на „казването“? Трябва да разбием този модел. Политическите централи в момента са във Фейсбук. Общуването между политиците и журналистите се установява и от двете страни, т.е. дойде моментът журналистите да кажат, че искат различни говорители, че искат информация, благодарение на която ще се правят анализи, важни за обществото.  

Ние бяхме свидетели, още в първата седмица на работата на новия парламент, как политиците искат те да казват какво трябва да се говори, какви лапсуси да не се допускат, как ще бъдат наказани тези, които ги допускат. Сега е моментът ние да утвърдим нашата позиция, защото не е важно журналистът да е значим. 

Времената са променени и явления като Георги Коритаров и Тони Филипов няма да видим скоро. Тях ще ги пазим като памет. Днес журналистите трябва да се научат да работят в нова интернет среда, но е важно политиците да запомнят, че срещу тях трябва да има журналисти, които питат и само така ще се върне доверието, което загубиха.“

Чуйте разговора в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аркади Шарков

Болници и финансиране – възможно ли е да не са търговски дружества

Възможно ли е болниците да не са търговски дружества? Къде се корени проблемът за финансирането и управлението на болниците в системата на българското здравеопазване? Темите коментира в “Нашият ден“ Аркади Шарков , икономист в областта на здравеопазването. “Възможно е всичко, както се казва в юридически план. Въпросът е дали ще бъде..

обновено на 12.05.21 в 14:30

Сестринското обучение у нас – дефицити и възможности

На 12 май отбелязваме Световния ден на медицинските сестри. Отбелязва се от 1974 г. Инициативата е на Международния съвет на медицинските сестри (ICN). Датата е определена според рождената дата на Флорънс Найтингейл (1820 - 1910) – а нглийската медицинска сестра, която организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската..

публикувано на 12.05.21 в 12:17

Най-големият подарък е да се родиш в България

Какви ще бъдат кадрите, които ще останат след нас? Радослав Първанов е млад фотограф, който се е заел да съчетае лицата, традиционното българско облекло и историческите обекти.  Той отдава години от живота си за сътворяване на един проект за българина и българката. Завършва образованието си в Лондон и в Германия, но избира да се върне в..

публикувано на 12.05.21 в 10:58

Любов по време на пандемия – разводи и сватби

Промени ли се брачният живот и какви избори направи човечеството по време на пандемията? Увеличиха ли се разводите и разделите у нас? Темата коментира в “Нашият ден“ адв. Лазар Белев. “По време на пандемията българите, най-общо казано, не се развеждаха, с някакви малки изключения, което пък доведе до бума, който се наблюдава от..

публикувано на 12.05.21 в 10:03
Флорънс Найтингейл

Международен ден на сестринството – почит към Флорънс Найтингейл

На 12 май преди 201 години във Флоренция се ражда Флорънс Найтингейл. Именно тя поставя началото на професията медицинска сестра. Съдбата ѝ отрежда аристократична титла и обещаващо начало в живота. Получава образование, владее няколко езика, но отказва да следва обичайния път на момичетата от нейната класа. Този път..

обновено на 12.05.21 в 08:39