Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Четвъртък, 22 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Концертният албум „Live at Yoshi's” на Ди Ди Бриджуотър.

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Маршрути: За търсачите на митични пътувания и разкази за местните хора, които пазя живи историите на различни населени места. Непопулярни маршрути из България и легендите, които същестуват за тях – пътуване през Странджа, Стара планина и Родопите.
• Градът разказва истории: Фотография и пътуване или опит да уловим интересните места в кадър. Как се снимат пейзажи и как пейзажите оживяват, разговор с оператора и фотограф Красимир Андонов.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Музика от Израел

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Божана Велкова, Георги Петров, Снежанка Борисова , Александър Райчев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Телефон-марафон“, автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Джилберт и Мигушка“, по английска народна приказка

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът: Денят, в който е осветено знамето на Априлското въстание. Коментар на доц. Костадин Нушев за традицията по освещаване на бойни знамена в България.
• Ден на Земята 2021.
- Ще останат ли живи реки в България? Защо въпреки всички европейски директиви и сигнали от граждани, в България продължава тежкото замърсяване на водите? – инж. Филип Пенчев от WWF България
- Поглед нагоре – какъв въздух дишахме през тази зима и защо затварянето в световен мащаб не подобри качеството на въздуха на планетата? Разговор с Стефан Димитров от Airbg
• Главен герой: Актьорът Любомир Желев, за номинацията „Икар“ 2021 за постижения в кукленото изкуство.
• Минути на редактора: Да се ангажираш с грижа за слабия: Владимир Петров и социалните му каузи – дърводелска работилница в с. Джурово, в която служители са предимно безработни роми, и фондация „Надежда за малките“, която подкрепя деца без родители.
• Какви трябва да бъдат икономическите и социални мерки, които трябва да се предприемат след ковид пандемията според доклада на Икономическия и социален съвет? Какви рискове за икономиката и за социалната подкрепа би създала евентуалната липса на Народно събрание в следващите месеци? Коментар на Зорница Русинова, председател на икономическия и социален съвет и на икономически анализатори.
• Сигурни всеки ден: За инициативата на СБА „Най-добър млад шофьор“ като мярка за подобряване на сигурността на пътя – интервю с Деница Панайотова, маркетинг-директор на СБА.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Песни от албума „Simples“ на бразилската боса нова певица Марсела Мангабейра.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Международният фестивал за документални филми за изкуство Master of Art открива пролетното си издание в кината – разговор с Найо Тицин
• Проф. Евгения Панчева за  конференцията с международно участие „Целият свят е превод / All the World is Translation“, посветена на осемдесетгодишния юбилей на проф. Александър Шурбанов
• Милен Милев за книгата „Скрап от Зоната“ от Маркиян Камиш
• Калина Мухова за книгата си „Диана с главата надолу“
• Изложба на Бранко Николов в галерия „Графикарт“
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Отзив от конференцията „Поп-култура/поп-политика“ на „Мрежа за културни изследвания“

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Фолклор, приказка, фантазия“ – Лазаруване
Лазаруването е сред най-красивите, най-светлите пролетни празници. В предаването, което е по материали от книгите на проф. Иван Венедиков „Медното гумно на прабългарите“ и „Златния стожер на прабългарите“, се проследяват древните корени на ритуала, нишките, които го свързват с близки и далечни митологии и художествения отзвук в съвременното изкуство. Ще звучи музика от Константин Илиев, Васил Казанджиев, Стефан Драгостинов, Янис Константинидис, както и автентичен фолклор от България и остров Крит.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Какво определя индивидуалните ни различия и до каква степен се простират те?  Кои механизми създават и поддържат личностните ни характеристики и каква е ролята на наследеното и придобитото в природата ни - на тези въпроси търсят отговор невробиологията и поведенческите науки.
Не по-малко въпроси поражда порасналата възможност за имплантиране на все по-съвършени устройства и скачването им с мозъка ни.
По тези теми говорят: Иван Димов, докторант от Кеймбридж в сферата на бионанотехнологиите, който в момента работи в лабораторията по биоелектроника в университета Кеймбридж и Стойо Карамихалев, който изследва невробиологията на стреса в Института по психиатрия „Макс Планк“ в Мюнхен и научния институт „Вайцман“ в Израел.
Двамата са лектори на дискусията „Индивидуалност и мозъчни интерфейси“, организирана от Рацио, която ще се проведе онлайн на 27 април.
• Зелени минути: тазгодишното издание на кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българско дружество за защита на птиците, както и репортаж от хакатона „Бъдещето на храната“ за млади хора, организиран от WWF.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Българските ботаници – 4 тема: акад. Даки Йорданов
Четвъртата част от цикъла радиоенциклопедии „Българските ботаници“ е посветена на живота и научната дейност на акад. Даки Йорданов. През 20-те години на XX век той помага с илюстрациите в първата книга за българската флора и създава печата на Българското ботаническо дружество. Акад. Даки Йорданов е един от класическите учени в българската ботаническа наука и има съществен принос в изучаването на блатната, степната и торфената растителност в България. Създател на Университетската ботаническа градина в Балчик и главен редактор от началото на 60-те до смъртта си на томове от многотомната флора на България, чието издаване е към края си днес. За живота и работата на акад. Йорданов разказват доц. Ана Петрова от Институт по ботаника към Българската академия на науките, проф. Стефан Станев и д-р Красимир Косев, директор на Университетските ботанически градини в София, Варна и Балчик.

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Естонският ансамбъл за стара музика Хортус музикус

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Представяне на трънската певица и глас в квартет „Славей“ – Лиляна Галевска и оркестър „Канарите“ с ръководител Атанас Стоев.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
Нови записи, осъществени в Първо студио на БНР.
Чрез записи, реализирани в БНР ще ви срещнем с музикални опуси от различни по натюрел композитори  на 20 и 21 век . Сред тях са българските класици Димитър Ненов и Панчо Владигеров, техните ученици Милко Коларов, Георги Костов и Александър Йосифов . Отделяме място за младия Васил Бележков, Марио Станчев, Тодор Попов. Наред с това ще ви предложим музика от една най-уважаваните  жени – композиотрки на Англия – Ребека Кларк и от немския авангардист Ернсталбрехт Щиблер. Всичко това благодарение изпълнителите: флейтистката Лидия Ошавкова заедно с джаз пианиста Марио Станчев, Атанас Карафезлиев – тромбон и Лилия Костова – пиано, Камерния ансамбъл Софийски солисти с диригент Пламен Джуров, цигуларката Биляна Вучкова, Демна Гигова – виола съвместно с Татяна Гигова – пиано, виолончелиста Димитър Тенчев  и младото ярко дарование – Емануил Иванов – пиано.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Кирил Христов

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Как хипи движението дискредитира употребата на халюциногени като терапия на мозъчни и психични заболявания и в каква посока са усилията на съвременните учени за реабилитирането на този вид терапия – разговор с Никола Кереков от НФ „Рацио“. Повод е историята, която стои зад обявяването на 19 април за Ден на велосипеда.
На 19 април1943 г. швейцарският химик Алберт Хофман умишлено приема 250 микрограма от синтезирания от него халюциноген ЛСД . Опасявайки се, че е заболял, той тръгва от лабораторията към дома си с велосипед, а по пътя усеща действието на наркотика.
Алхимикът твърди, че е създал ЛСД като лекарство и не е виновен, че хората злоупотребяват с него. До края на живота си химикът води кампания за частичното легализиране на ЛСД за медицински цели, но така и не постига докрай целта си
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Композиции и пиеси от Ръсел Феранте, Кийт Джарет, Сол Чаплин, Хай Зарет, Сами Кан, Винс Мендоса, Джони Мичъл…
Изпълнения на Майкъл Майниери, Биг бенд с диригент Винс Мендоса, Уейн Шортър, Кийт Джарет трио и соло, квартет „Йелоуджакетс“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 13 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Концертният албум „At Blue Note Tokyo“ на Steve Gadd Band – формацията на един от най- уважаваните и влиятелни музиканти – барабаниста Стив Гад. от 2.00 до 3.00 часа А сега накъде • Светът разказва истории: Как се..

публикувано на 12.05.21 в 16:15

Сряда, 12 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Концерт на Квартет Белча от последното издание на Залцбургския фестивал – 7 август 2020 г., първа част. В програмата: Лудвиг ван Бетовен – Струнен квартет № 9 в До мажор, опус 59 № 3 (Разумовски); Антон..

публикувано на 11.05.21 в 16:12

Вторник, 11 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Концерт на Чъфдрон, част от програмата на Международен джаз фестивал в Лайбниц, състоял се на 3 октомври 2020 г. от 2.00 до 3.00 часа Изгрев В края на 2019 г. младото семейство Дженифър и Митко Кацеви се завръща в..

публикувано на 10.05.21 в 12:41

Понеделник, 10 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа 1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Рецитал на Лукас Генюшас – пиано, запис от фестивала на Френското радио в Монпелие. В програмата: творби от Фридерик Шопен и Леонид Десятников. от 2.00 до 3.00 часа Събота сутрин в… Гостуваме на село Песнопой, което..

публикувано на 09.05.21 в 07:50

Неделя, 9 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Напразните усилия на любовта“ от Уилям Шекспир   от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на оркестър „Бриз“, ФА „Тунджа“, отец Андон и..

публикувано на 08.05.21 в 08:25