Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

“Мастер оф Арт” – пролетно издание

| обновено на 22.04.21 в 13:48

Филмовият фестивал “Мастер оф Арт” е уникално културно събитие и единственият в Източна Европа Международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Той се провежда в България – София, Пловдив и Варна. Фестивалът е фокусиран върху различни артистични подходи в изкуството. Неговата програма е посветена на документалното кино, което разглежда творческите виждания върху историята на изкуството, и съвременното изкуство, както и отбелязва мултикултурното разнообразие в днешно време.

От 22 до 29 април в арткината на София ще могат да се гледат нови 18 пълнометражни и 4 късометражни заглавия, включени в програмата на събитието. Сред селектираните филми има 5 българскиПо традиция първата прожекция е на българско заглавие. 
„Медалът“ е късометражен документален филм на младия режисьор Слав Велков, който въвежда в историята, процеса и смисъла на създаването на художествени медали. 
Веднага след това следва ексклузивната прожекция на документалния филм „Хелмут Нютън: лошият и красивият“.

Петото издание на фестивала се провежда в две части – след онлайн изданието през февруари 2021 г. сега е ред на Издание на живо – от 22 до 29 април 2021 г. в арткината в София, в Пловдив и във Варна. Изданието на живо представя всички селектирани пълнометражни филми, както и част от селектирани късометражни филми и продукции в категория Видеоарт и Артреклама. 

Тази година в категорията „Архитектура“, например, влизат четири филма, разказващи за архитектите Франк Лойд Райт, Алвар Аалто, Бярке Ингелс, както и за Колосът Прора – колосалния курорт от епохата на Третия райх.

Чуйте какво разказа в "Артефир"  Найо Тицин за пролетното издание на “Мастер оф Арт”.

Целта на фестивала е да показва документални филми, които представят талантите и творческия процес в следните категории: Архитектура, Дизайн и Мода, Изкуство и Власт, Изобразителнo изкуствo, Кулинарно изкуство, Литература, Музика и Танц, Съвременно изкуство, Театър и Кино, Фотография.

Документални филми, продуцирани и реализирани по света след 1-ви януари 2018 г., са допустими за участие в конкурсната селекция на фестивала. Фестивалът обръща внимание също и върху съвременните тенденции във видеоарт и артрекламата.

Мисията на филмовия фестивал "Мастер оф Арт" е да се превърне в алтернативна платформа на масовата култура, да създаде възможности и да спомогне за диалога и сътрудничеството между творците. Фестивалът е най-големият в Източна Европа форум за млади документалисти, изкушени да разказват вдъхновяващи истории за изкуството.

Филмовият фестивал "Мастер оф Арт" се организира от продуцентска компания СПОТЛАЙТ, Националния дворец на културата и Фондация “Master of Art” с финансовата подкрепа на Програма “Култура” на Столична община, на Фондация “Америка за България” и на Националния филмов център. Фестивалът набира средства от такси за участие, финансови приходи от спонсорства, дарения, реклама и продажба на билети.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотоизложба LUCID ЕYES на Веселина Николаева

Един от водещите съвременни български фотографи в наративната фотография Веселина Николаева представя своята нова изложба „LUCID ЕYES“. Тя е вдъхновена от човешката близост и доверието, което изграждаме (или не) с хората. 21 портрета в човешки ръст и 2 пейзажа очакват своите ценители до 10 юни в галерия "Синтезис", а откриването е на 13 май от 16.00..

публикувано на 13.05.21 в 13:20

Мариана Кирова с хумористичен роман

В съвременната българска литература хуморът и сатирата не се срещат често. Всъщност никак не е лесно да пишеш  хумор и сатира, едно ценно умение, което вероятно е присъщо за мисленето на самия автор. По всичко личи, че журналистката и писателка Мариана Кирова, носител на две литературни награди, е от тази порода автори. Новият ѝ роман..

публикувано на 13.05.21 в 11:46

20-а Национална среща-семинар на CIOFF има в София на 15 май

Националната секция на CIOFF кани ръководителите на фолклорни ансамбли и фестивални директори да се включат в 20-ата Национална среща-семинар в София на 15 май – каза за „Артефир“ Емил Павлов – председател за България на Националната секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (CIOFF). Тази среща се..

публикувано на 12.05.21 в 15:58

Нужната работилница

Съвсем навреме, а може би дори с известно закъснение, в края на миналата година в София отвори врати първата по рода си споделена работилница. Нейните 400 квадрата площ и машините, разположени на тях, са достъпни за всеки, който иска да създава, да изработи проекта си, бил той студентски или плод на смело въображение, да експериментира и да се..

обновено на 12.05.21 в 14:27
Петя Ангелова

Актрисата Петя Ангелова: Като стъпиш на сцената, после не можеш да си тръгнеш

„В актьорската професия ме държи любовта към изкуството, в частност – към театъра. Професията е много трудна, няма какво да се лъжем. Но е прекрасна и не бих я заменила с нищо друго. Защото тя може да те срещне с наистина изключителни хора, изключителни истории – нещо, което може само да те обогати и да те развие. Всяка една среща е трамплин към..

публикувано на 12.05.21 в 14:05