Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съвети на адв. Генов към слушатели

Право на преминаване през чужд имот

Експрокурорът, адвокат Захари Генов
Снимка: БНР

Адвокат Захари Генов отговаря на въпрос, зададен от слушателка на БНР, в предаването “Законът и Темида“.

Илияна Василева от село Прекръсте е обект на искания от съсед по дворно място, да му осигури преминаване през нейния имот. Тъй като до момента той влиза в дворното си място от по-далечен път и изпитва неудобство. Иска осигуряване на път с широчина 4 м и дължина около 35 м от дворното място на Василева.

“Доброволно това може да стане по съгласие на Илияна Василева, но при отказ от нейна страна, чрез общината, Драгоман, съседът може да иска да му се учреди сервитут. И ако общинската администрация прецени, че това нещо може да стане, то тогава тя издава заповед за учредяване на такъв сервитут, разбира се, чрез заплащане от страна на съседа и получаване на сумата от нашата слушателка

Тази заповед обаче може да се обжалва чрез община Драгоман пред Административния съд София-област за конкретния случай. Назначава се вещо лице, което се произнася дали заповедта е правилна, дали това е единствено решение на този въпрос.

А решението на Административния съд София-област пък от своя страна може да се обжалва пред Върховния административен съд.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Павол Салай: Правосъдните власти в България не си вършат работата все още

Защо „Репортери без граници“ настояват за разследване финансирането на бившите медии на Делян Пеевски, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Павол Салай с ресор ЕС и Балкани в “Репортери без граници“: „За нас Делян Пеевски е символ на конфликта на интереси и корупцията в медийната сфера в България. Знаем, че той притежаваше,..

обновено на 18.06.21 в 18:26
Николай Стайков

Николай Стайков: Който влияе върху правосъдната система, има вечен щит от всяко наказателно преследване

Николай Стайков от Антикоруционния фонд представи своето ново разследване "Говорим си с Господ". Първа част от разследването “Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”. Разказът на Ивайла Бакалова за това кой, как и срещу какво урежда дела в Специализирания съд?  Секретни записки на ДАНС до премиера. Искания за..

публикувано на 18.06.21 в 15:53

Нешка Робева: Много пъти казвах истината и винаги получавах шамарите, но продължавах

Тя е най-успешната треньорка по художествена гимнастика в света през 80-те и 90-те години, с нейното име са неразривно свързани най-големите успехи на българската художествена гимнастика и на българските „златни момичета“, както и развитието на световната художествена гимнастика през последните 25 години на ХХ век.  Като хореограф създава..

обновено на 18.06.21 в 14:56

Да се промени Наредба №7 за ваучерите за храна, за да се използват и за почивка

Какви са очакванията към летния туристически сезон? Ваксинации, сертификати... къде да почиваме, какво да изберем – в чужбина или у нас? Темата коментира в “Нашият ден“ Румен Драганов , председател на Института за анализи и оценки в туризма: “Очакванията за летния сезон са много интензивни пътувания на българи в България, което..

обновено на 18.06.21 в 14:33
Втори пътуващ семинар по криминология

Втори пътуващ семинар по криминология

Департамент "Национална и международна сигурност" на Нов български университет и Лабораторията за специализирани изследвания на рисковете и сигурността организираха Втория пътуващ семинар по криминология. Първият семинар през 2019 година се проведе в Италия, а тазгодишното обучение се реализира на остров Персин край град Белене. В..

публикувано на 18.06.21 в 14:19