Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вал и трансгресиите

Вал Тодоров
Снимка: личен архив

В епизод 417 „Трамвай по желание“ среща своята публика с кинорежисьора, поет, писател, физик, рокаджия и откривател Вал Тодоров.

Живял, учил и наложил се над 21 години в САЩ, творецът се появява пред нашата публика във връзка с предстоящото раздаване на наградите „Оскар“ и номинацията в тях на българката Мария Бакалова. И то не защото е преподавал киноизкуство зад океана, а защото именно той е дал първата главна роля във филм на вече именитата по целия свят българска актриса.

Това се случва през 2016 г., когато Вал снима силно провокативния си филм „Трансгресия“. В него 18-годишната Яна, в изпълнение на тогава 19-годишната Бакалова, изповядва в телевизионно токшоу странната си любовна афера със застаряващия рок музикант Стоил, който на финала се оказва роден баща на момичето. За участие в експерименталната и силно табуизирана лента, Бакалова се записва на редовен кастинг и впечатлява режисьора и целия екип с необичайните си творчески и човешки качества.

Що се отнася до Вал, преди да замине за Щатите той изпъква в ранните години на прехода като лице и глас на гражданските протести и като автор на едни от най-впечатляващите текстове на „Ахат“ и Милена.

В епизод 417 на „Трамвай по желание“ ще станете свидетели на непознати черти от портрета на прочулата се млада българска актриса, както и на поредните и безкрайни трансгресии на талантливия режисьор, върнал се от Щатите в България, за да прави независимо алтернативно кино.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Явор Цанев в софийската галерия "Стубел"

Галерия "Стубел" започва новия си сезон с изложба на малко познат на софийската публика художник Явор Цанев (това е първата негова изложба в София). Всъщност той е софиянец, завършил е Художествена академия при проф. Петър Чуклев, след което се премества във Варна, където живее и твори.  Изложбата носи краткото заглавие "Живопис" и представя само..

публикувано на 26.09.22 в 12:35

Усещане за кино: "Златна роза" с 40-о издание във Варна

Червен килим, отбрана селекция от 14 пълнометражни и 5 късометражни филма, желание за споделеност, приобщаване към една общност, влюбена в българското кино, и очакване за много и различни емоции, предадени през езика на седмото изкуство – това обещава юбилейното 40-о издание на "Златна роза". Фестивалът на българския игрален филм започна и ще продължи..

публикувано на 26.09.22 в 10:00

Излезе събрана поезията на Марин Бодаков

Книгата "Галерията на сърцето" събира поезията на Марин Бодаков в представителен том. Оформлението е на художника Кирил Златков.  Преди година поетът навърши 50 години, но отказа да публикува юбилейна стихосбирка. Сега вероятно вижда отгоре книгата, събрала издадените му досега, както и най-нови, а също и ранни непубликувани стихотворения. Така..

публикувано на 24.09.22 в 09:24

Книга за пътуването, емигрантството, болката и радостта

Докато пътува между Щатите и България, родената в Бургас поетеса Катерина Стойкова пише и издава книги, които ѝ печелят верни почитатели. Последната се нарича "Американски деликатеси" и по особен начин се свързва с другите ѝ две предишни стихосбирки "Как наказва Бог" и "Втора кожа". "Зададох си въпроса: "Какво искам за тази книга?", пише тя, и отговорът..

публикувано на 23.09.22 в 17:20

Там някъде, където

Това е заглавието на новата изложба на Чавдар Гюзелев в галерия "Ракурси". Къде е това "там", къде ни отпраща талантът на художника? Познатият ни като "играещ човек" Чочо Гюзелв този път е оформил експозицията в два цикъла – Парижки и Московски. Ето какво пише Георги Лозанов за този подход на художника, предизвикан от предчувствието му, от..

публикувано на 23.09.22 в 13:20