Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Четири радиопиеси за духа на Великден

Радиотеатърът ви предлага да чуете четири извънредни излъчвания на радиопиеси, духовно свързани с големия християнски празник Великден.

30 април – „Разбойникът Варава“ от Стефан Гечев
Известно е, че разбойникът Варава е бил освободен в чест на празника Песах и на неговото място на кръста Иисус Христос принася своята саможертва заради спасението на човечеството. Стефан Гечев - поет, преводач, романист, всестранно надарена личност, проследява постепенното осъзнаване от Варава на грандиозния факт, че Бог е загинал вместо него – затворника, убиеца, разбойника. Участват артистите: Богдан Глишев,Мариус Донкин, Невена Мандаджиева, Стоян Алексиев, Красимир Марианов, Итьо Итев, Албена Хаджиева, Юлиан Станишев, Олег Иличов, Манол Кънов. Режисьор: Маргарита Благиева.

3 май – „Забравените от небето“ от Екатерина Томова
Запис на спектакъла по една от най-великолепните български книги, събрала историите на неколцина столетници, които авторката превърна във филигранна литература. У старците на Екатерина Томова живее мъдростта на земята и небето, а те стоят на прага между двата свята – вероятно най-сложното и дълбоко място в човешкия живот, където тялото съвсем изтлява, но пък духът мощно се възвисява. Моноспектакъл на Златина Тодева. Постановката е на Юлия Огнянова.

4 май – „Звезда без име“ от Михаил Себастиан
Пиеса за неумолимостта и вечността на любовта. Превод: Огнян Стамболиев. Участват артистите: Силвия Лулчева, Веселин Ранков, Валентин Ганев, Пламен Пеев, Николай Антонов, Милена Кънева и Митко Новков. Режисьор: Христо Симеонов - Риндо.

6 май – „Добродушните смокове“ от Йордан Радичков
Радиопиесата е написана специално за Радиотеатъра, спечелила е и първа награда на конкурс за радиопиеса, проведен през 1998 година. В записа ще чуете и гласа на самия Радичков. В постановката участват Жорета Николова, Светлана Янчева, Таня Шахова, Христо Гърбов, Деси Красова. Режисьор – Иван Добчев.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за детска радиопиеса

По повод 50-годишния юбилей на програма „Христо Ботев“ екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за нова оригинална радиопиеса за деца. Пиесите трябва да са непубликувани и неиграни , с големина до 15 стандартни страници . Краен срок на изпращане: 30 юни 2021 г. Резултатите ще бъдат обявени до 1 септември 2021 г. Пиесите се..

обновено на 17.05.21 в 08:15
Хенрик Ибсен, 1898 г.

Куклен дом в ефира

В рубриката „Радиотеатър след полунощ“ на 25 април ще чуете радиопостановката на шедьовъра на Хенрих Ибсен „Куклен дом“. Пиесата е написана в края на 19 век, посрещната е както с възторг, така и с остри нападки, дори с клевети срещу автора, тъй като изследва и скандализира викторианския семеен морал. Всяко предизвикателство към него се е считало за..

публикувано на 23.04.21 в 10:56

Три жени през погледа на Ина Божидарова

Женски чувства и несигурност. Близост и самота. Три поколения жени, обвързани от кръвта и раздалечени от опитите си за истинска връзка. Трагични загуби и тежки обвинения. Незададени въпроси и неполучени отговори. Три жени в клетката на грижата една за друга, в клетката на страховете си. И трите, по различен начин стигнали до точката на истината, че преди..

публикувано на 16.04.21 в 11:41

In Memoriam: Татяна Лолова

„Много е хубаво да те обичат. Има и такива, които не ме обичат, но аз тях не ги познавам, те не ми се обаждат и така остават анонимни. Тези, които ме обичат, ги познавам по лицата. Те стават красиви. Независимо какви черти им е дала природата, те стават красиви, защото добрата енергия и усмивката правят лицето хубаво”, казваше Татяна Лолова. Напусна..

публикувано на 23.03.21 в 13:34
Пер Улув Енквист на 18-ия Международен фестивал на книгата в Будапеща, Унгария на 14 април 2011 г.

„Нощта на трибадите“ от Пер Улуф Енквист

Пер Улув Енквист е шведски драматург, романист, публицист, едно от най-значимите имена в скандинавската литература, оказало влияние в нейното развитие. Той почина миналата година на 85 годишна възраст след дълго боледуване. Известен е най-вече с романите си „Посещението на придворния лекар“, донесъл му много награди, преведен и на български, „Петата..

публикувано на 20.03.21 в 08:15