Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири радиопиеси за духа на Великден

Радиотеатърът ви предлага да чуете четири извънредни излъчвания на радиопиеси, духовно свързани с големия християнски празник Великден.

30 април – „Разбойникът Варава“ от Стефан Гечев
Известно е, че разбойникът Варава е бил освободен в чест на празника Песах и на неговото място на кръста Иисус Христос принася своята саможертва заради спасението на човечеството. Стефан Гечев - поет, преводач, романист, всестранно надарена личност, проследява постепенното осъзнаване от Варава на грандиозния факт, че Бог е загинал вместо него – затворника, убиеца, разбойника. Участват артистите: Богдан Глишев,Мариус Донкин, Невена Мандаджиева, Стоян Алексиев, Красимир Марианов, Итьо Итев, Албена Хаджиева, Юлиан Станишев, Олег Иличов, Манол Кънов. Режисьор: Маргарита Благиева.

3 май – „Забравените от небето“ от Екатерина Томова
Запис на спектакъла по една от най-великолепните български книги, събрала историите на неколцина столетници, които авторката превърна във филигранна литература. У старците на Екатерина Томова живее мъдростта на земята и небето, а те стоят на прага между двата свята – вероятно най-сложното и дълбоко място в човешкия живот, където тялото съвсем изтлява, но пък духът мощно се възвисява. Моноспектакъл на Златина Тодева. Постановката е на Юлия Огнянова.

4 май – „Звезда без име“ от Михаил Себастиан
Пиеса за неумолимостта и вечността на любовта. Превод: Огнян Стамболиев. Участват артистите: Силвия Лулчева, Веселин Ранков, Валентин Ганев, Пламен Пеев, Николай Антонов, Милена Кънева и Митко Новков. Режисьор: Христо Симеонов - Риндо.

6 май – „Добродушните смокове“ от Йордан Радичков
Радиопиесата е написана специално за Радиотеатъра, спечелила е и първа награда на конкурс за радиопиеса, проведен през 1998 година. В записа ще чуете и гласа на самия Радичков. В постановката участват Жорета Николова, Светлана Янчева, Таня Шахова, Христо Гърбов, Деси Красова. Режисьор – Иван Добчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30

Скритата реалност

Според руския академик Козирев времето е енергия, способна да се разсейва или концентрира. Известните огледала на Козирев променят плътността на времето и доказват, че човешкият мозък е способен да получава информация независимо от географията и от времето. Те предават и приемат информация. Там миналото и бъдещето се преплитат. Според академик Козирев..

публикувано на 15.03.24 в 15:02

Епизод 3: Кураж на неочаквани места: Юлия и Люба

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 09.03.24 в 08:45

"Ричард III" – театър за/на историята

Тази неделя пиесата е историческа. По повече от един начин. Историческа и по съдържание, но и по форма. Но за това след малко. "Ричард III" от Уилям Шекспир разказва за възкачването на престола и краткото царуване на, разбира се, Ричард III, крал на Англия. Ричард, дюк на Глостър не е герой, героите на Англия са мъртви, напротив – Ричард е..

публикувано на 08.03.24 в 18:35

Епизод 2: Остатъци от фронта

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"  проследява..

публикувано на 02.03.24 в 08:20