Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„33“: спектакъл за самотата и аутсайдерите мечтатели

Авторският моноспектакъл на младата актриса Силвия Станоева ще се играе в столичната галерия „Етюд“

Снимка: стоп кадър YouTube

„33“ е първият самостоятелен спектакъл на Силвия Станоева, която е автор на текста и идеята за реализирането му. Това е вторият самостоятелен проект на актрисата, създаден в тежките месеци на изолация след „Монолози в стаята“.

„33“ е спектакъл за силата да поемем отговорност за собствения си талант. Той ще бъде разбран от много хора, които са принудени да са затворени сами вкъщи и да работят работа, която не харесват и това им пречи да мечтаят.“, споделя Силвия Станоева.

„33“ разказва историята на Сузи Сю – прохождаща актриса, която работи в куриерска фирма, но мечтае за голямата сцена и за светло бъдеще. Седмица преди 33-ия си рожден ден Сузи се затваря в дома си (малко таванско помещение), защото вярва, че Господ ще я посети и иска да му измисли спектакъл, с който да го впечатли и може би да заслужи правото да изпълни своята мисия.

В продължение на няколко дни Сузи Сю разиграва различни сцени от любимите си пиеси, говори за френския си любовник Луи, за новата си тръпка – господин Пи, за страха от изоставяне, за това как е била водно конче в корема на баща си, намесва дори любимия си Фитцджералд.

Малката таванска стая се превръща ту в Рим, ту в Париж с изглед към Сена, ту в самолет, ту в градината, където Никол и Дик от „Нежна е нощта“ се влюбват, под звуците на романтични мелодии, които Сузи Сю пуска от стар грамофон. Постепенно токът изгасва, ентусиазмът стихва, а лудостта и треската се усилват. Ще дойде ли Бог и ще получи ли Сузи Сю мечтания красив живот? „Представям си, че когато дойдеш тук ще е хубаво и топло. И ще свети.“

Сценографията на спектакъла „33“ е на Момчил Алексиев, а музикалната среда е дело на Емилиян Гацов-Елби. Проектът е подкрепен от фондация „Етюд“.

Авторският моноспектакъл на Силвия Станоева ще се играе на 29 и 30 април от 18.30 ч. и през месец май в столичната галерия „Етюд“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Културата на бързи обороти – 10-16 май

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за последната седмица. Ето и някои от акцентите в предаването от 16 май. На 7 май в галерия "Казаков" в Трявна бе открита аудиовизуалната изложба “Призрачни села” на музиканта Мирян Колев. Проектът включва тридесет подбрани фотографии,..

публикувано на 17.05.21 в 12:37
Стоян Иванов, директор на ИМ-Клисура, в студиото на програма „Христо Ботев“

ИМ-Клисура под знака на знаменателния юбилей – 145 години от Априлското въстание

На 12 и 13 май в гр. Панагюрище – в Историческия музей – се проведе национална научна конференция на тема „Априлското въстание от 1876 година: Исторически и историографски аспекти“. Със свои теми, посветени на Априлската епопея, в конференцията се включиха редица учени и представители на музеите от цялата страна. В конференцията взе участие и Стоян..

публикувано на 17.05.21 в 10:56

„Хора и роли“, „Образи и пози“, „Интимно и публично“

„Хора и роли“, „Образи и пози“, „Интимно и публично“ – това са част от темите, които предаването "ФотоФабрика – факт и фикция" представя тази неделя след една наситена със събития майска седмица. Седмица, която започна с фотографската изложба „Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов” – част от осмия фестивал Фотофабрика; седмица, в която бе..

публикувано на 17.05.21 в 08:10
Михаил Белчев с „Икар“ - за изключителен принос към музиката. Наградата връчи кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

„Икар“ 2021 и хиляди пъти „Благодаря!“

За 47-и път Съюзът на артистите в България връчи Националните награди за сценични изкуства „Икар“. Тазгодишното издание мина под знака на 100-годишния юбилей на съюза. За първи път от основаването му насам церемонията се проведе в Деня на Светите братя Кирил и Методий. Наградите се раздадоха на сцената на Народния театър. Там, за водеща мъжка..

публикувано на 14.05.21 в 18:55
Илко Димитров

Нова стихосбирка на Илко Димитров

„Късната поезия на Илко Димитров е изцяло заета с параметрите на вътрешното пространство, пише Иван Теофилов. Специфична поезия, съставена от афоризми, сентенции и философски размисли, действащи като своеобразни сеизмографи на духа. Като умствена вселена, в която състоянието на интелектуална превъзбуда. Обсебва толкова, колкото и трезвата прозорливост...

публикувано на 14.05.21 в 17:35