Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 2 май

Избрано от програмата

Комутацията с програма „Хоризонт“ продължава до около 0.10 часа

от 0.10 до 0.30 часа
Концерт

от 0.30 до 1.30 часа
Радиотеатър след полунощ
„Вражалец“ от Стефан Лазаров Костов

от 1.30 до 3.00 часа
Хумор и сатира

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Мишо Гюров, Бойка Присадова, Емил Ристосков, Гергина Койчева и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
Дали плетенето може да бъде политически проект? Този въпрос ще зададе „Изгрев“, а отговорите ще даде плетачката и независима бояджийка на естествени прежди Дария Гутник. Тя е самоук плетач, започва в детството си със списанията Верена, а днес е част от международната онлайн мрежа Ravelry – рая на плетачите. Дария отваря физическо пространство за плетене с магазин, най-вече за да има къде да се събира с други плетачи, но и защото боядисва в мазето си прежда, която продава по цял свят. Дария Гутник е живото доказателство, че нишките свързват хората.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Празнуваме Великден!
• Въпрос към децата: „Кое е първо – яйцето или кокошката?“.
• Какво съдържа най-вкусният козунак?
• Специалните гости: вокална група „Смехоранчета“.

от 8.06 до 9.00 часа
Великденски концерт

от 9.10 до 11.00 часа
Великденско Благовестие
Празникът на празниците.
Христос възкръсна от мъртвите, като чрез Своята смърт победи смъртта и на ония, които бяха в гробовете живот подари". Това са словата от Пасхалния тропар, който огласява всички храмове в нощта на Христовото възкресение. Те разкриват неговата същност, благодарение на която ние човеците придобихме живот вечен. От светлината на Неговото възкресение, която блести от празния Му гроб, всичко тъмно и страшно в нашия живот, дори смъртта е победено. Ето защо Възкресение Христово е празникът на празниците за всички християни. Великден е християнската „Пасха“, което на староеврейски значи отминаване, пощада, избавление, а за нас тя е изкупление от греха. Съпричастни на празника ще ви направим заедно със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, председател на столичния храм „Св. София“ и духовен надзорник на Софийска света митрополия, монсиньор Христо Пройков, епископ на „Софийска епархия св. Йоан XXIII за католиците от източен обред в България“ проф. Калин Янакиев и проф. Георги Каприев, преподаватели във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и свещеник Кръстин Апостолов от българската църковна община „Св. Кирил и Методии“ в Хамбург .
• Ще чуете стиховете „Великден“ от  Йордан Стубел, „Христос възкресе!“ от Веса Паспалеева и „Великден“ от Никола Фурнаджиев, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 11.00 до 13.00 часа
Музика до обед – От песен в песен
Посрещаме Великден заедно
• Фолклорни следи: разказ за традицията на празника.
• Диригентът Димитър Христов, квартет „Светоглас“ и изпълнителите Калинка Згурова и Радка Алексова отправят поздрави по случай празничния ден.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия комика
Дядовата ръкавичка

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
• В първата част два емблематични записа от нашата фонотека – „Камбаните“ на Рахманинов запис от 1974 г. с Румяна Барева, Павел Куршумав, Стоян Попов, хор „Морски звуци“-Варна, СО на БНР и диригент Васил Стефанов и „Хармонична Меса“ на Хайдн първо изпълнение в България през 1996 г. с Валери Попова, Емилия Ботева, Камен Чанев, Диман Панченв, хор „Дунавски звуци“-Русе, диригент Пламен Джуров.
• Във втората част новини за български музиканти – Добринка Табакова сред деветте жени „които днес пишат брилянтна музика“ според Би Би Си, Красимира Стоянова и ангажиментите й у нас, Светлин Русев записва нов диск за „Наксос“ – сонати за цигулка и пиано от Григ, Евгени Божанов ще има рецитал на музикалния фестивал в Гданск, Полша.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
„Всеки пред всички за всичко“ от Фьодор Миха̀йлович Достоѐвски

от 17.00 до 18.00 часа
Изпята поезия
Великден! Изпълнения на Петър Гюзелев, Джордж Харисън, сборни наши и чужди формации, Стиви Уондър, Ваня Костова, Джийн Бейлър, „Тейк Сикс“…

от 18.30 до 19.30 часа
Покана за пътуване
• Мерлин Арно за Великденския остров
• Невяна Троянска за Занзибар през дъждовния сезон
• Магдалена Гигова за Манила, Филипините

от 19.30 до 20.30 часа
Фотофабрика
„Сенките на забравените прадеди“ е възможна гледна точка към албуми, кутии или кашони със стари фотографии.  Когато обаче фотографските архиви прехвърлят личното пространство, когато в тях се съхраняват забележителни състояния на забележителни личности, направени по забележителен начин, „прадедите“ придобиват статута на иконни образи, персонажи от патриаршията на публичното наследство. Те са част от паметта на епохата. За футболистите – това е образът на Гунди, за музикантите – Леонид Коган или Давид Ойстрах, за любителите на българската естрада – Лили Иванова или Емил Димитров, за театралите – Константин Кисимов….
Портретите на тези и на още много други личности са артистичното наследство на фотографа-художник Петър Папакочев. За неговото значение и за начина, по който е работел ще стане дума в предаването Фото Фабрика – факт и фикция тази неделя.
Гости: доц. Георги Лозанов и Георги Папакочев.

от 20.30 до 22.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Открито студио – Невена Бозукова

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
Празничен концерт на Възкресение Христово
Избрани части от кантатно-ораториални творби на Йохан Себастиан Бах, Карл Филип Емануел Бах, Волфганг Амадеус Моцарт, Джоакино Росини и Георг Фридрих Хендел, посветени на големия християнски празник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 5 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват започналата в края на миналия месец последната засега трилогия на Паоло Фрезу..

публикувано на 04.09.24 в 08:15

Сряда, 4 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на Грегоар Маре в дуото..

публикувано на 03.09.24 в 16:50

Вторник, 3 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Редактор: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни - Шърли Хорн: от..

публикувано на 02.09.24 в 08:25

Понеделник, 2 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – увод от Мирон Крумов от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов Пътуване из съвременната македонска авангардна джаз сцена – записи и истории, разказани с музика и думи от групите Cobalt Code Unit, Sethstat,..

публикувано на 01.09.24 в 08:25

Неделя, 1 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Гойя" от Лион Фойхтвангер от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Дамско парти" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 31.08.24 в 08:15